Domovská stránka
Vítejte v blogu Gastromania!
UYAR – jednička mezi kebabovými noži
Turecko si ve světě vydobylo své charakteristické postavení. Jedním z nejcharakterističtějších prvků místní kultury je chutná kuchyně. V této věci se do popředí dostává známý pokrm kebab, který si získal srdce milovníků orientálních chutí z celého světa. Tento...
Recept na dokonalý hummus
Hummus, neboli krémová pasta, jejíž hlavní složkou je vařená cizrna, nebo jiné luštěniny, je velmi zdravým a chutným pokrmem, který se servíruje s chlebem. Jeho původ je v blízkovýchodní kuchyni. Asi před dvanácti lety byl v Česku znám pouze mezi vegetariány a vegany....
Jak udělat perfektní těsto na pirohy
Pirohy jsou jedním z nejoblíbenějších jídel většiny českého obyvatelstva. Jejich příprava, i když je poměrně časově náročná, není obtížná. Stojí však za to vědět, jak připravit dokonalé těsto, které je zdaleka nejdůležitější součástí pirohů. Ano, nádivka do značné...
Chutné a barevné nealkoholické nápoje
Ačkoli alkohol je neoddělitelným prvkem téměř každé společenské události, nealkoholické nápoje, nazývané také mocktails, jsou skvělou alternativou k nápojům složeným na jeho základě. Jsou ideální pro všechny akce s účastí lidí, kteří alkohol nekonzumují, nebo ho...
Nejoblíbenější značky kuchyňského vybavení
Výběr vybavení pro profesionální a domácí přípravu pokrmů je hlavní otázkou, která určuje pohodlí a ergonomii práce, stejně jako kvalitu podávaných pokrmů. Bez ohledu na jejich velikost, nebo zaměření gastronomického zařízení stojí za to investovat do produktů značek,...
Čokoládová fontána, praktické a efektivní fondue zařízení
Skutečná, vysoce kvalitní čokoláda, ať už v pevném, nebo kapalném skupenství, patří k produktům konzumovaným s největším potěšením. Kromě charakteristické, návykové chuti má mnoho zdraví prospěšných vlastností a je dobrým zdrojem hořčíku a vitamínů B. Jednou...
Jak připravit perfektní bramborové pyré
Příprava sametového bramborového pyré je poměrně jednoduchá, ale účinek není vždy uspokojivý. Velmi často, zejména v prostorách, kde není věnována velká pozornost kvalitě a správnému zpracování brambor, dostáváme často neochucenou kaši s podivným původem. Co je třeba...
Podávání vína aneb jak to dělají profesionálové
Víno vyžaduje řádný servis nejen v restauraci, ale také doma s přáteli, nebo rodinou. Nalévání vína se zdá být jednoduchou činností, která se scvrkává pouze na otevření láhve a výběru správných sklenic, ale záležitost je složitější. Kultura pití vína a správná obsluha...
Jak správně skladovat a připravovat houby
Houbaření je povolání, které každoročně provozuje velká skupina Čechů. Houbová sezóna začíná již na konci května a její vrchol spadá na přelomu léta a podzimu, tedy září a října. Lesy bohaté na houby se v té době staly cílem mnoha houbařů. Houbaření v Česku je legální...
Recept na máslové briošky
Jemně sladká, drožďová buchta, nadýchaný croissant, nebo challah s jemnou máslovou chutí je pokrm, který v kombinaci s vašimi oblíbenými pochutinami a šálkem čerstvě uvařené kávy, nebo horké čokolády je dokonalou pochoutkou pro dobrý začátek dne, nebo jako odpolední...
Stojí za to mít v příslušenství keramické nádobí
I když keramické nádobí má tendenci mít rustikální design a je spojeno spíše s minulostí, i přesto existuje dostatek důvodů, proč je používat v i v dnešní době, a to jak v domácích, tak i profesionálních kuchyních. Kromě toho, že jsou velmi stylové, mají také mnoho...
Stroje pro profesionální a domácí výrobu zmrzliny
Zmrzlinová sezóna je v plném proudu. Ať už se prodává ve zmrzlinárnách nebo se vyrábí doma, potřebujete k její výrobě specializované stroje. Jaké stroje používají profesionálové a do jakých byste měli investovat, abyste si mohli připravit lahodnou přírodní zmrzlinu v...
Druhy pizzy v Itálii a ve světě
Pizza je jedním z nejznámějších jídel na světě, připravuje se různými způsoby na všech kontinentech. Zemí původu tohoto chutného pokrmu je Itálie, takže začněme s druhy pizzy pečenými v různých oblastech této slunné země a seznámíme se s jejími variacemi...
Sladké a slané muffiny
Muffiny se za posledních pár let staly velmi oblíbenými, a to z několika prostých důvodů. Jejich příprava zabere málo času a lze je připravit na různé originální způsoby. Ale odkud se vlastně muffiny vzaly? Jak je připravit na sladko, a dokonce i na slano? Podíváme se...
Tradice pití kávy z celého světa
Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě. Připravuje se však různými způsoby, které jsou specifické pro každou zemi nebo region. Některé z nich jsou dobře známé, jiné zcela netradiční a překvapivé. Prozkoumejme rituály přípravy a podávání tohoto aromatického...
Zdravé nápoje pro letní dny
Chladná voda v horkých letních dnech je osvědčený způsob, jak rychle zahnat žízeň a vyhnout se nebezpečné dehydrataci. Co byste ale měli pít kromě vody, abyste doplnili tekutiny a cítili se svěží? Zde najdete dva nápady na nápoje, které jsou zdravou a chutnou...
Jak správně smažit ryby
Ryby jsou zdravou a chutnou alternativou masových pokrmů. Jejich příprava a smažení se zdají být triviální. Pokud však chcete, aby měly pevnou strukturu a skvělou chuť, vyplatí se znát několik pravidel týkajících se jejich přípravy a tepelné úpravy, stejně jako to,...
Věda v gastronomii aneb o čem je molekulární gastronomie
Molekulární gastronomie, známá také jako kreativní nebo moderní kuchyně, je pro mnoho lidí stále poněkud záhadným pojmem, přestože ji stále častěji používají šéfkuchaři po celém světě. Co se za tímto pojmem skrývá a komu vděčíme za vznik jednoho z nejzajímavějších a...
Stroje a příslušenství pro výrobu čokolády
Začněme kakaovníkem, bez kterého by čokoláda nemohla existovat. Ačkoli tento věčně zelený strom pochází z tropických lesů Jižní a Střední Ameriky, největší pěstitelské oblasti jsou již léta v Africe. Více než polovina kakaových bobů pochází ze dvou zemí – Pobřeží...
Dřevěné nádobí a příslušenství do profesionální i domácí kuchyně
Dřevěné kuchyňské nádobí a příslušenství uchvátí svým přírodním, rustikálním vzhledem. Přestože jsou stále oblíbenější, zejména mezi vyznavači ekologického životního stylu, mnoho potenciálních uživatelů si klade otázku, zda se vyplatí do nich investovat. Pochybnosti...
Jaro a léto – sezóna zahradního a gastronomického nábytku
Většina gastronomických provozoven, hotelů, penzionů a firem poskytuje své služby během jarní a letní sezóny nejen v interiéru, ale rovněž v exteriéru – v zahradách nebo na venkovních oslavách a akcích. Základem jejich vybavení je vhodně zvolený nábytek. Čím by se měl...
Jak grilovat zdravě a bezpečně
Grilovací sezóna je v plném proudu. Grilování patří již řadu let k oblíbeným způsobům trávení volného času v přírodě. Mnoho jeho milovníků si však neuvědomuje, že dělají chyby, které mohou mít vliv na jejich zdraví. Proto je třeba vědět, jak to dělat správně. Je...
Hrnce z nerezové oceli – proč je tedy dobré je mít ve své kuchyni
Hrnce jsou základem vybavení každé kuchyně - profesionální i domácí. Při sestavování nové sady nádobí je dobré se zamyslet nad výběrem hrnců z nerezové oceli. Proč? Důvodů je dost. Na co si tedy dát pozor a jaké jsou hlavní výhody ocelových hrnců? Na to se pokusíme...
Druhy cukrářských forem v profesionální i domácí kuchyni
Formy cukrářské patří k nezbytným příslušenstvím jak v profesionální gastronomii, tak v domácí kuchyni. Rozmanité tvary, rozměry a materiály, z nichž jsou vyrobeny, dávají široké spektrum použití a pomáhají s finálním dekorováním prakticky na každou příležitost. Jaké...
Nejdůležitější zásady zdravého smažení
Začněme napřed s definicí. Proces smažení je jedním z druhů tepelné úpravy s použitím rozehřátého tuku. Smažení může mít v závislosti na technice různý průběh a probíhat při různé teplotě, která se obvykle pohybuje v rozmezí mezi 130 až 220 ° C, a v případě nemastného...
Jak správně připravit hovězí steak
Steak má své vášnivé fanoušky prakticky po celém světě, ale aby byl opravdu chutný, je třeba vědět, jak ho správně připravit a jak jej restovat. Steak lze samozřejmě připravit z mnoha druhů masa, ale i z ryb - obvykle z tuňáka, lososa nebo halibuta, my se však budeme...
Japonské nože v profesionální a domácí kuchyni
Japonské nože se těší velké oblibě jak u profesionálů, tak u individuálních uživatelů. Technologie provedení, nevšední odolnost a dokonalá preciznost způsobují, že se používají stále častěji nejen v prostorách specializovaných na asijskou kuchyni. Prakticky každý, kdo...
Termoizolační tašky a nádoby k přepravování pokrmů
Termoizolační tašky a nádoby na přepravu potravin se těší stále větší oblibě. Pandemie koronaviru a s ní spojený takzvaný lockdown si vynutily v gastronomických prostorách nový, silně omezený model fungování. Po nějakou dobu si jídlo mohli objednat jen s osobním...
Káva v italském stylu – důležité příslušenství
Šálek aromatické kávy je pro mnoho lidí potěšením a porcí další energie, která pomáhá zapojit se do rytmu dne v ranních hodinách, nebo doplnit pokles energie během dne. Káva by však měla nejen povzbudit, ale především nadchnout svou chutí a aroma. Proto je dobré si ji...
Chřestová sezóna – chutné recepty
Sezóna čerstvého chřestu trvá v závislosti na počasí pouze dva jarní měsíce – květen a červen. Někdy je k dostání i na začátku července, ale už není tak chutný. Proto se vyplatí využít této krátké doby a jíst jej nejen pro jeho chuť, ale i pro léčivé účinky. Než...
Paella – osvědčený recept na tradiční španělský pokrm
Paella je tradiční, emblematický pokrm španělské kuchyně, který je stále populárnější i mimo pyrenejský poloostrov. Jeho příprava není složitá a efekt je chutný a velmi sytý. Navíc si ho můžete připravit na několik různých způsobů, takže se s ním nebudete nudit. Než...
Španělská kuchyně – charakteristika a nejpopulárnější pokrmy
Barevná a voňavá španělská kuchyně je spojena s pokrmy s přidáním oleje, papriky, rajčat, brambor, cizrny, ryb a mořských plodů, tedy produktů typických pro Pyrenejský poloostrov. Její povaha je však mnohem různorodější a paella, tortilla a gazpacho nejsou jediná...
Příslušenství k pečení a dekorování v profesionální a domácí kuchyni
V profesionální i domácí kuchyni se vyplatí mít k dispozici sadu cukrářských doplňků. Vhodně zvolená sada kuchyňských potřeb zvyšuje komfort práce, usnadňuje a urychluje přípravu pečiva a dezertů. Jaké doplňky by neměly chybět ve vybavení kuchyně, aby dorty, cukroví a...
Husa v české a evropské kuchyni
Husí maso propojuje evropskou kuchyni již po mnoho generací. Je přítomno v kulinářské tradici mimo jiné i ve Francii, Rakousku, Maďarsku, Slovensku a Německu. Toto staré české, oblíbené jídlo, je stále populární. Jeho spotřeba je však stále relativně nízká, protože...
Jak zapůsobit na hosty
Schopnost připravovat různé nápoje je nejdůležitější vlastností dobrého barmana – a to jak u profesionála, ale i u amatéra, který zastává tuto roli barmana doma. Moderní barman nemusí znát všechny receptury nazpaměť, máme internet, ale musí mít k dispozici sadu...
Domácí výroba těstovin
Připravit si domácí těstoviny se vyplatí z několika důležitých důvodů, bez ohledu na to, zda jsou vyráběny v profesionální nebo domácí kuchyni. Hotové, balené těstoviny se velmi snadno připravují, ale nikdy nebudou chutnat jako ty, které sami vyrobíme. Zařízení...
Vybavení pizzerie potřební zařízení a příslušenství
Srdcem každé pizzerie je pec na pečení italské pizzy. Ani ten nejlepší průběh pečení, osvědčené receptury a nejzkušenější pizzař však nestačí. Každá restaurace specializující se na italskou kuchyni by měla být vybavena zařízeními a doplňky, které usnadní práci celému...
Jak uskladnit kuchyňské nože – stojan vs lišta
S dobrou organizací kuchyňského prostoru souvisí mimo jiné správné rozložení veškerého vybavení a příslušenství. Jedním z nich jsou kuchyňské nože, které je nutné chránit před poškozením, v případě domácí kuchyně i před přístupem dětí. Zároveň by mělo být zajištěno,...
Jak ošetřovat litinové nádobí v kuchyni
Jedním z materiálů, ze kterého se vyrábí kuchyňské nádobí, je litina. Předurčuje mimořádnou životnost a odolnost vůči intenzivnímu používání hrnce, pekáče a pánve vyrobené z litiny, najdou uplatnění v profesionální i domácí kuchyni po mnoho let. Navíc jsou univerzální...
Výhody a použité woku
Wok, tedy tradiční, čínská příslušenství ve tvaru misky s jednou, nebo dvěma rukojeťmi slouží především k přípravě pestrých jídel asijské kuchyně. Tepelná úprava probíhá v pohybu a je to jeden z nejcharakterističtějších způsobů přípravy smažených jídel ve východní...
Vyplatí se pít mléko – nutriční hodnoty a zdravé alternativy
Vyplatí se pít mléko? To je otázka, na kterou naleznete odpověď v našem blogu. Mléko vzbuzuje mnoho kontroverzí, někteří mluví o jeho škodlivém vlivu. Pokud je v tom i trocha pravdy, aby se pilo, není nutné konzumovat pouze kravské mléko, ale i jeho zdravější...
Aromatická bazalka – vlastnosti a využití
Bazalka pravá, nazývána také jako bazalka vonná, je hojně využívána jak k přípravě pokrmů, tak i k finálnímu servírování pokrmů a to v mnoha různorodých kulturách. Je hojně používána a to jak v sušené verzi, tak i jako čerstvá bylina. Poznejme tady bazalku blíž....
Tofu – druhy, nutriční hodnoty a způsob použití sójového sýru
Tofu – je krátký, orientální název, který je známý a vyhledávaný hlavně mezi vegetariány a vegany. Osoby které konzumují masité výrobky většinou neví, co se za tímto názvem skrývá. Kde tedy vzniklo tofu? Jak připravit tofu, jak má vlastnosti? Začneme tedy s historií....
Nejpopulárnější pokrmy asijské kuchyně
Jídla, která jsou zařazena do klasické čínské kuchyně jsou v poledních letech čím dál tím více populární a to nejen v Evropě, hlavně díky své bohaté a rozmanité chuti a také aroma. Také díky své odlišnosti a to krajové, i když se jedná totiž o klasickou recepturu, ta...
Je bezpečné používat tlakový hrnec
To je otázka, kterou si klade mnoho lidí, kteří mají zájem o koupi tlakového hrnce. To je způsobeno tím, že tlak uvnitř zařízení se během tepelného zpracování zvyšuje. A jelikož tlak stoupá, nejednoho potenciálního uživatele napadne otázka, zda nemůže dojít k...
Recept na marinovanou papriku
Paprika je zelenina, která je charakteristická svými velmi cennými vlastnosti, díky přidání papriky do pokrmů zvýrazníte nejen chuť vzniklého pokrmu, ale je také velice zdravá. V Evropě se objevila již v 16. století, přidává se do pokrmů, nejen v čerstvé podobě, ale...
Recept na omeletu s liškami
Sezóna sběru lišek je v České republice od začátku června až do konce října a to v závislosti na počasí. Proč používat zrovna lišky? O tom se dozvíte v další části receptu na omeletu obsahující tyto velmi chutné houby, lišky. Omeleta je pokrm připravován z...
Recept na sv. Martinské rohlíčky
Martinské rohlíčky, nebo rohlíčky svatého Martina je regionální pokrm, který se servíruje právě 11. listopadu, kdy má svátek Martin. Pokud si chcete koupit tyto rohlíčky, musí bát označeny jako Regionální potravina, díky kterému máte zaručen původní recepturu a...
Recept na tvarohové koblížky
Tvarohové koblížky obalované v moučkovém cukru jsou podobné klasickým koblížkům, které známa. Vznikly ve Velké Británii, kde patří k tradičnímu sladkému pokrmu již několik let. Patří také k příbuzným americkým donutům, které se tradičně vyrábějí kulaté a otvorem...
Recept na cibulový sirup
Cibule patří mezi nejpopulárnější zeleninu, a to hlavně díky jejímu všestrannému použití a její chuti vlastnostem. Její použití není pouze v kuchyních k přípravě jídla, ale používá se i k výrobě léčivých nápojů, jako je například sirup, který určitě znáte z dětství....
Recept na Stroganov
Boeuf Stroganov je velmi sytý pokrm na způsob guláše, který se připravuje z hovězího masa a zeleniny, která je tradiční a charakteristickou kombinací francouzské kuchyně. O čem již značí název, první slovo a to boeuf znamená ve francouzštině hovězí, jídlo však pochází...
Recept na domácí kečup
Kečup, nebo rajčatová omáčka s různým stupněm ostrosti je nejpopulárnější a nejvyhledávanější ochucovadlo jídel, mezi které lze zařadit například hranolky, pizza, chlebíčky, a mnoho dalších pokrmů. Kečup nevznikl v Itálii, jak si někteří myslí, ale k Číně. Jeho název...
Recept na knedlíky s masem
Knedlíky plněné masem jsou tradičním a velmi oblíbeným pokrmem v České republice, ale i v dalších zemích, jako je Polsko, nebo Slovensko. V závislosti od regionu, kde je pokrm připravován se mění jejich složení. Příprava tohoto pokrmu je velmi jednoduchá, ale časově...
Recept na domácí kukuřičné plátky
Křupavé kukuřičné plátky, jsou nejvíce servírovány s mlékem, jogurtem, nebo i s ovocem,. Plátky jsou velmi oblíbeným pokrmem hlavně u dětí, ale mají své zastoupení i u dospělých na celém světě. Historie o vzniku tohoto pokrmu se traduje k církvi adventistů sedmého...
Shakshouka z cizrny
Tajemné slovo shakshouka se stává více populárnější a také viditelnější v českých kuchyních, ale můžeme se s tímto názvem setkat i v restauracích, kavárnách, nebo jídelnách. Je to velmi chutná alternativa míchaných vajíček. Popularitu si získala nejen díky vynikající...
Recept na domácí višňový kompot
Domácí ovocný kompot je charakteristický nápoj, který nám připomene tradiční chutě a vůně obědů u babičky, nebo tradiční štědrovečerní kompot, který se připravuje ze sušeného ovoce. V 90. letech byly kompoty nahrazeny běžně dostupnými džusy, ale ovocné kompoty již...
Recept na žampiony plněné mletým masem
Polsko je už roky žampionovým magnátem a jednoznačným evropským lídrem ve výrobě této chutné houby. Houba je skutečně polským exportním hitem - více než 70% jejich produkce odcestuje do zahraničí, z čehož více než polovina směřuje do zemí EU. Zbytek pokrývá potřeby...
Recept na kuřecí křidélka na medu
Křidélko nebo stehýnko? To je ta otázka! A pokud křidélko, tak rozhodně to naložené v medu, ne nutně jako čínská verze přípravy kuřecích křidélek, i když tato chutná verze přípravy kuřecího masa pravděpodobně pochází z čínské kulinářské tradice. Příprava křidélek v...
Recept na čokoládový koktejl
Koktejl je skvělý nápad na ranní svačinku nebo odpolední dezert, za předpokladu, že to není ... alkoholický koktejl ☺. Původně se koktejly nazývaly pouze míchané nápoje na bázi alkoholu - v roce 1806 byl tento termín poprvé použit v americkém časopise „The Balance” a...
Recept na ovesné sušenky bez másla a cukru
Ovesné sušenky jsou na vrcholku žebříčku nejoblíbenějších sladkostí v celé Velké Británii - není divu, koneckonců pocházejí ze Skotska, kde se jedly už v dobách středověku. Zajímavé ale je, že poprvé se recept na ovesné sušenky objevil v USA, už v roce 1896, když byl...
Recept na kuřecí čínu s rýží
Čínská kuchyně se v Polsku již mnoho let těší velké oblibě. Základem tradičních ale i moderních pokrmů je nejčastěji drůbež - kuřecí nebo kachní, která je obvykle podávána s rýží. Rýže je naprosto samozřejmá příloha a neodmyslitelná součást celé kuchyně dálného...
Recept na bretoňské fazole
Bretoňské fazole, jsou vlastně tak trochu... polské fazole. Tento pokrm je jeden z nejpopulárnějších pokrmů v polské tradiční kuchyni, kde hlavní roli hrají fazole. Ale odkud se vlastně v názvu, tohoto velmi sytého pokrmu, bere zmínka o Bretani (oblast Francie)?...
Recept na tradiční žurek
Žůr, nebo také zdrobněle žurek, je jedna z nejoblíbenějších, tradičních polských polévek, která svou popularitu získala také u svých východních a jižních sousedů. Tato nezaměnitelná polévka se připravuje na bázi masového vývaru a kvásku z žitné mouky. Tato polévka je...
Jak udělat omeletu
Populární omeleta, to je ušlehaná a smažená vejce na pánvi ve formě placky, často složené na polovinu. Je možné ji připravit různými způsoby - obvykle na slano a sladko, avšak ne každý ví, jak udělat ideální omeletu. Taková, která Vás potěší bez ohledu na doplňky v...
Výběr myčky do gastronomického zařízení
Myčka na nádobí je jedním ze zařízení, bez kterého nemůžete ani uvažovat o otevření restaurace. Je to dáno přísnými hygienickými a sanitárními předpisy. Nemůžete mít typ myčky na nádobí používané v domácí kuchyni. Musí mít funkci napařování nádobí, které by mělo být...
Komplexní kavárenské vybavení
Zahájení podnikání ve vlastní kavárně není složité a úspěch je i přes konkurenci dosažitelný, pokud se postaráme o nezbytné formality, dobré umístění, kvalitní kávová zrna, zajímavou nabídku, přátelskou atmosféru a profesionální vybavení. Před zahájením podnikání v...
Co je to carving
Carving je jednoduše řečeno umění dekorativního vyřezávání v zelenině a ovoci, které se objevilo v České republice teprve před několika léty, a od té doby se stává velmi oblíbeným. Je to také důvod, proč si mnohé stravovací zařízení vyhledávají carvingové...
HACCP v gastronomii – nejdůležitější informace
Každé gastronomické zařízení je povinno postarat se o dodržení HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), tj. systém nařízení a zajišťování bezpečnosti a kvality potravin, který slouží k prevenci hrozeb v každé fázi přípravy a výdeje pokrmů zákazníkovi....
Vybavení nezbytné pro profesionální organizaci švédského stolu
Snězte, co chcete a kolik chcete- to je slavná a velmi oblíbená forma bufetu tzv. švédský stůl. Švédské stoly nabízejí široký výběr jídel bez stanoveného limitu a bez obsluhy číšníka. Toto řešení je výhodné jak pro různá stravovací zařízení a hotely - kuchyně...
Malá stravovací zařízení – profesionální vybavení
Čím vybavit tzv. malá stravovací zařízení aby byly plně funkční a konkurenceschopné? Záleží to především na profilu podnikání, ačkoli obvykle se malá gastronomie zaměřuje na rychlé občerstvení, které je založeno na polotovarech nebo výrobcích připravených k jídlu po...
Půllitr, pohár nebo sklenice aneb jak servírovat pivo
Pivo je ušlechtilý nápoj a jeho jednotlivé odrůdy si zaslouží správné pivní sklo, které podtrhne a zdůrazní všechny chuťové a estetické vlastnosti zlatého nápoje. Proto by každá restaurace nebo hospoda nabízející různé druhy piva měla být vybavena vhodnými sadami...
Stravovací průmysl v koronavirové době
Pandemie koronaviru změnila realitu a ovlivnila prakticky každou oblast každodenního života a stav ekonomiky. V nové realitě nejvíce utrpěl cestovní ruch, kultura a stravovací průmysl. Největší propad pak zažívají tzv. fine diningové restaurace a provozovny kde se...
Sklenice na míchané nápoje v gastronomickém zařízení
Sklenice na koktejly jsou nezbytnou součástí vybavení každého gastronomického provozu, kde se podávají míchané nápoje a koktejly připravované z různých druhů alkoholu. Každý klasický či moderní nápoj vyžaduje vhodně vybranou nádobu, která slouží nejen příjemné...
Jak připravit perfektní vafle?
Křupavé vafle s polevou je dezert, který je velmi oblíbený. Charakteristický obdélník s mřížkovým vzorem se připravuje v kavárnách a restauracích po celém světě. Nejčastěji se šlehačkou, s čerstvým ovocem, džemem, zavařeninami a ovocnou zmrzlinou,...
Široké využití mixéru v gastronomii
Mixér je velmi užitečný vynález, který se brzy stal důležitou součástí vybavení každé restaurace, kde se připravují drinky, koktejly a různé druhy nápojů z čerstvého ovoce, ledu a mléka. To ale není jediné využití mixéru v kuchyni. Toto zařízení dokonale...
Jak uvařit tradiční maďarský guláš na český způsob
Guláš je tradiční maďarský pokrm, který chutná obzvláště v chladnějších měsících. Je velmi sytý a zahřeje. Původní recept guláše byl pouze ze tří základních surovin, a to: maso, cibule a pepř. Takový guláš si připravovali hlavně maďarští ovčáci, kteří neměli...
Jak připravit křupavé hranolky – recept na úspěch
Křupavé hranolky jsou potěšením, kterému lze jen těžko odolat. Stává se však, že to, co zákazník dostane, připomíná hranolky pouze tvarem a názvem a o příjemné chuti a optimální křupavosti můžeme někdy jen snít. Proč se to děje, jak se vyhnout chybám a co dělat,...
Škodlivost mikrovlnné trouby – pravda nebo podvrh?
Mikrovlnná trouba, běžně známá jako mikrovlnka, je vynález, který způsobil skutečnou revoluci a byl po mnoho let symbolem modernosti a pokroku. První mikrovlnky se začaly prodávat v roce 1947 a relativně rychle si podmanily gastronomii a srdce hospodyněk prakticky po...
Vybavení pro food trucky, tzn. Investice do jídelny na kolech
Food trucky, tj. mobilní jídelny, se v ulicích českých měst objevily teprve před několika lety, ale předchůdci food tracků u nás byli již na konci 80. let. Jednalo se nejčastěji o karavany, které nabízely hot dogy s hořčicí nebo kečupem, vařené klobásky s pečivem...
Čím vybavit restauraci, aby byla přátelská k dětem
Malé děti nejsou vždy v restauraci vítanými hosty, najdou se zákazníci, kterým vadí jejich přítomnost, což obvykle vede ke zvýšení úrovně hlasitosti. Některé podniky proto zavádějí věková omezení nebo zcela zakazují návštěvu dětí. Na druhé straně jsou místa, kterým...
Jaký dárek vybrat pro šéfkuchaře
Všichni majitelé gastronomických provozů, ve kterých se podávají obědy, dobře vědí, že talentovaný šéfkuchař je skutečný poklad, o který je třeba se starat. Nejen díky dobrému platu, ale také díky investicím do příslušenství a zařízení, se práce šéfkuchaře stává...
Jak udržovat čistotu v gastronomickém provozu
Čistota v gastronomickém provozu je prioritou, zejména v nové realitě s výskytem koronaviru ve světě. Bez ohledu na způsob provozu, který je povolený současnými vládními nařízeními, péče o bezvadnou hygienu je výzvou, kterou nelze podceňovat. Dokonale čisté, lesklé...
Vše, co potřebujete vědět o vybavení zmrzlinárny
Zmrzlina je jedním z oblíbených dezertů bez ohledu na věk zákazníka. Osvědčí se zejména v horkých letních dnech, i když i mimo sezónu se najdou milovníci studeného potěšení. Investice do vaší vlastní zmrzlinárny není velkým rizikem, pokud se postaráte o dobré umístění...
Čemu věnovat pozornost při výběru hrnců z nerezové oceli
V profesionální gastronomii nejlépe fungují hrnce z nejkvalitnější nerezové oceli. Proč se vyplatí vybírat nádobí z tohoto a ne jiného materiálu? Argumenty jsou silné a nejdůležitější z nich jsou jedinečné vlastnosti nerezové oceli, které se promítají do trvanlivosti...
Jak efektivně vyčistit indukční vařič
Indukční varná deska stále více nahrazuje plynové nebo elektrické sporáky. Má mnoho výhod a zvyšuje estetickou hodnotu každé kuchyně bez ohledu na styl, ve kterém byla vybavena. Při vaření nebo smažení se však dá snadno zašpinit, o to více, že také hraje roli další...
Jak a čím vybavit food truck?
Již několik let se na ulicích českých měst objevují food trucky, neboli mobilní restaurace s různorodým profilem. Nejčastěji nabízejí typické rychlé občerstvení: hamburgery, párky v rohlíku, kuřata, kebaby, hranolky a pizzu nebo orientální kuchyni. Stále větší...
Jak vybavit palačinkárnu (crêperie)
Palačinky jsou jedním z oblíbených pokrmů Středoevropanů všech věkových kategorií, a palačinkárny se stále častěji objevují na kulinářské mapě českých měst. Konkurence roste, takže pokud uvažujete o tomto typu podnikání, vyplatí se investovat do nezbytného...
Nerezová ocel v moderní kuchyni
Nerezová ocel se díky svým vlastnostem často používá pro výrobu kuchyňských spotřebičů a doplňků. Vypadá moderně a elegantně a její funkční vlastnosti přesvědčují stále větší počet zákazníků. Do jakých nástrojů a příslušenství z nerezu se vyplatí investovat, aby byla...
Typy talířů a kompletní sada pro stolování
Co by měla obsahovat kompletní souprava nádobí pro stolování? K čemu jsou jednotlivé talíře a další prvky? Které z nich vypadají nejlépe a nejčastěji se používají? Z čeho by se měla skládat optimální souprava nádobí pro restaurace? Je dobré mít dobrou orientaci a znát...
Hrnce s povlakem nebo bez?
Je obtížné si představit dobře fungující kuchyni bez kvalitních hrnců, jak doma, tak i v restauraci. Když však hledáme nové nádobí nebo celou sadu hrnců, často čelíme dilematu, co si vybrat: hrnce s povlakem nebo bez povlaku? Odpověď není zřejmá, takže je dobré...
Jak a v čem péct chléb
Kvalita chleba nabízeného v obchodech s potravinami je často velmi nízká. Proto se stále více spotřebitelů rozhoduje používat malé, proprietární pekárny nebo hledá nejlepší způsob, jak si vyrobit domácí chléb. Existuje několik způsobů, přičemž pečení chleba doma je...
Jak se stát barmanem
Práce za barem je práce pro lidi, kteří si cení kontaktu s klienty - hovoroví, příjemní a klidní. Kromě specifických osobnostních rysů vyžaduje práce za barem dobré fungování pozdě večer a v noci. Z tohoto důvodu jsou barmani obvykle mladí lidé ve věku 19 až 35 let,...
Kolik stojí pec na pizzu
Italská pizza se stala jedním z oblíbených pokrmů Čechů, avšak správná pizza má svá vlastní pravidla přípravy. Chcete-li ji připravit v souladu s italskou tradicí a být si jisti, že uspokojíte chutě klientů, musíte zajistit správné vybavení pizzerie. Nejdůležitějším...
Školení na víceúčelové zařízení Ribot
Stroj Ribot italské společnosti TELME je vyroben z vysoce kvalitní nerezové oceli.
Degrenne
Degrenne vytváří, vyvíjejí a vyrábí profesionální prvky stolního nádobí určené pro zákazníky po celém světě.
Nerezová ocel v gastronomii
Korozivzdorná ocel, slangově označovaná a všem známá, jako nerezová ocel byla vyrobena v roce 1912.
Bartscher
Bartscher GmbH patří k předním gastronomickým firmám v Evropě, která sídlí v Německu
Litinové pánve a nádobí
Litinové nádobí se v dnešní době, opět vrací zpět do dnešních kuchyní a zařízení.
Bizerba
Bizerba je německá společnost, která byla založena již v roce 1866 a zaměřuje se na vážící a nářezovou technologii.
Vakuové baličky
Vakuování se řadí ke konzervačním metodám nepřímé inaktivace mikroorganismů – fyzikální zákroky.
Pralinky Martellato
Hallo! Dne 14. března se společnost Gastromania CZ s.r.o. zúčastnila školení ve společnosti Polmarkus.
RM GASTRO – Ustroň , Polsko
Ve dnech 16. a 17. května se společnost Gatromania s.r.o. zúčastnila dvoudenního školení.
Skříň ke zrání masa (vitrína) MATURMEAT®
Jak udělat správný steak nebo minutku z jakéhokoli druhu masa? Řešení je v dnešní době velmi jednoduché.