Zaznacz stronę

Domovská stránka

Vítejte v blogu Gastromania!

Recept na domácí višňový kompot

Domácí ovocný kompot je charakteristický nápoj, který nám připomene tradiční chutě a vůně obědů u babičky, nebo tradiční štědrovečerní kompot, který se připravuje ze sušeného ovoce. V 90. letech byly kompoty nahrazeny běžně dostupnými džusy, ale ovocné kompoty již...

Recept na žampiony plněné mletým masem

Polsko je už roky žampionovým magnátem a jednoznačným evropským lídrem ve výrobě této chutné houby. Houba je skutečně polským exportním hitem - více než 70% jejich produkce odcestuje do zahraničí, z čehož více než polovina směřuje do zemí EU. Zbytek pokrývá potřeby...

Recept na kuřecí křidélka na medu

Křidélko nebo stehýnko? To je ta otázka! A pokud křidélko, tak rozhodně to naložené v medu, ne nutně jako čínská verze přípravy kuřecích křidélek, i když tato chutná verze přípravy kuřecího masa pravděpodobně pochází z čínské kulinářské tradice. Příprava křidélek v...

Recept na čokoládový koktejl

Koktejl je skvělý nápad na ranní svačinku nebo odpolední dezert, za předpokladu, že to není ... alkoholický koktejl ☺. Původně se koktejly nazývaly pouze míchané nápoje na bázi alkoholu - v roce 1806 byl tento termín poprvé použit v americkém časopise „The Balance” a...

Recept na ovesné sušenky bez másla a cukru

Ovesné sušenky jsou na vrcholku žebříčku nejoblíbenějších sladkostí v celé Velké Británii - není divu, koneckonců pocházejí ze Skotska, kde se jedly už v dobách středověku. Zajímavé ale je, že poprvé se recept na ovesné sušenky objevil v USA, už v roce 1896, když byl...

Recept na kuřecí čínu s rýží

Čínská kuchyně se v Polsku již mnoho let těší velké oblibě. Základem tradičních ale i moderních pokrmů je nejčastěji drůbež - kuřecí nebo kachní, která je obvykle podávána s rýží. Rýže je naprosto samozřejmá příloha a neodmyslitelná součást celé kuchyně dálného...

Recept na bretoňské fazole

Bretoňské fazole, jsou vlastně tak trochu... polské fazole. Tento pokrm je jeden z nejpopulárnějších pokrmů v polské tradiční kuchyni, kde hlavní roli hrají fazole. Ale odkud se vlastně v názvu, tohoto velmi sytého pokrmu, bere zmínka o Bretani (oblast Francie)?...

Recept na tradiční žurek

Žůr, nebo také zdrobněle žurek, je jedna z nejoblíbenějších, tradičních polských polévek, která svou popularitu získala také u svých východních a jižních sousedů. Tato nezaměnitelná polévka se připravuje na bázi masového vývaru a kvásku z žitné mouky. Tato polévka je...

Jak udělat omeletu

Populární omeleta, to je ušlehaná a smažená vejce na pánvi ve formě placky, často složené na polovinu. Je možné ji připravit různými způsoby - obvykle na slano a sladko, avšak ne každý ví, jak udělat ideální omeletu. Taková, která Vás potěší bez ohledu na doplňky v...

Výběr myčky do gastronomického zařízení

Myčka na nádobí je jedním ze zařízení, bez kterého nemůžete ani uvažovat o otevření restaurace. Je to dáno přísnými hygienickými a sanitárními předpisy. Nemůžete mít typ myčky na nádobí používané v domácí kuchyni. Musí mít funkci napařování nádobí, které by mělo být...

Komplexní kavárenské vybavení

Zahájení podnikání ve vlastní kavárně není složité a úspěch je i přes konkurenci dosažitelný, pokud se postaráme o nezbytné formality, dobré umístění, kvalitní kávová zrna, zajímavou nabídku, přátelskou atmosféru a profesionální vybavení. Před zahájením podnikání v...

Co je to carving

Carving je jednoduše řečeno umění dekorativního vyřezávání v zelenině a ovoci, které se objevilo v České republice teprve před několika léty, a od té doby se stává velmi oblíbeným. Je to také důvod, proč si mnohé stravovací zařízení vyhledávají carvingové...

HACCP v gastronomii – nejdůležitější informace

Každé gastronomické zařízení je povinno postarat se o dodržení HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), tj. systém nařízení a zajišťování bezpečnosti a kvality potravin, který slouží k prevenci hrozeb v každé fázi přípravy a výdeje pokrmů zákazníkovi....

Vybavení nezbytné pro profesionální organizaci švédského stolu

Snězte, co chcete a kolik chcete- to je slavná a velmi oblíbená forma bufetu tzv. švédský stůl.  Švédské stoly nabízejí široký výběr jídel bez stanoveného limitu a bez obsluhy číšníka. Toto řešení je výhodné jak pro různá stravovací zařízení a hotely - kuchyně...

Malá stravovací zařízení – profesionální vybavení

Čím vybavit tzv. malá stravovací zařízení aby byly plně funkční a konkurenceschopné? Záleží to především na profilu podnikání, ačkoli obvykle se malá gastronomie zaměřuje na rychlé občerstvení, které je založeno na polotovarech nebo výrobcích připravených k jídlu po...

Půllitr, pohár nebo sklenice aneb jak servírovat pivo

Pivo je ušlechtilý nápoj a jeho jednotlivé odrůdy si zaslouží správné pivní sklo, které podtrhne a zdůrazní všechny chuťové a estetické vlastnosti zlatého nápoje. Proto by každá restaurace nebo hospoda nabízející různé druhy piva měla být vybavena vhodnými sadami...

Stravovací průmysl v koronavirové době

Pandemie koronaviru změnila realitu a ovlivnila prakticky každou oblast každodenního života a stav ekonomiky. V nové realitě nejvíce utrpěl cestovní ruch, kultura a stravovací průmysl. Největší propad pak zažívají tzv. fine diningové restaurace a provozovny kde se...

Sklenice na míchané nápoje v gastronomickém zařízení

Sklenice na koktejly jsou nezbytnou součástí vybavení každého gastronomického provozu, kde se podávají míchané nápoje a koktejly připravované z různých druhů alkoholu. Každý klasický či moderní nápoj vyžaduje vhodně vybranou nádobu, která slouží nejen příjemné...

Jak připravit perfektní vafle?

Křupavé vafle s polevou je dezert, který je velmi oblíbený. Charakteristický obdélník s mřížkovým vzorem se připravuje v kavárnách a restauracích po celém světě. Nejčastěji se šlehačkou, s čerstvým ovocem, džemem, zavařeninami a ovocnou zmrzlinou,...

Široké využití mixéru v gastronomii

Mixér je velmi užitečný vynález, který se brzy stal důležitou součástí vybavení každé restaurace, kde se připravují drinky, koktejly a různé druhy nápojů z čerstvého ovoce, ledu a mléka. To ale není jediné využití mixéru v kuchyni. Toto zařízení dokonale...

Jak uvařit tradiční maďarský guláš na český způsob

Guláš je tradiční maďarský pokrm, který chutná obzvláště v chladnějších měsících. Je velmi sytý a zahřeje. Původní recept guláše byl pouze ze tří základních surovin, a to: maso, cibule a pepř. Takový guláš si připravovali hlavně maďarští ovčáci, kteří neměli...

Jak připravit křupavé hranolky – recept na úspěch

Křupavé hranolky jsou potěšením, kterému lze jen těžko odolat. Stává se však, že to, co zákazník dostane, připomíná hranolky pouze tvarem a názvem a o příjemné chuti a optimální křupavosti můžeme někdy jen snít. Proč se to děje, jak se vyhnout chybám a co dělat,...

Škodlivost mikrovlnné trouby – pravda nebo podvrh?

Mikrovlnná trouba, běžně známá jako mikrovlnka, je vynález, který způsobil skutečnou revoluci a byl po mnoho let symbolem modernosti a pokroku. První mikrovlnky se začaly prodávat v roce 1947 a relativně rychle si podmanily gastronomii a srdce hospodyněk prakticky po...

Vybavení pro food trucky, tzn. Investice do jídelny na kolech

Food trucky, tj. mobilní jídelny, se v ulicích českých měst objevily teprve před několika lety, ale předchůdci food tracků u nás byli již na konci 80. let. Jednalo se nejčastěji o karavany, které nabízely hot dogy s hořčicí nebo kečupem, vařené klobásky s pečivem...

Čím vybavit restauraci, aby byla přátelská k dětem

Malé děti nejsou vždy v restauraci vítanými hosty, najdou se zákazníci, kterým vadí jejich přítomnost, což obvykle vede ke zvýšení úrovně hlasitosti. Některé podniky proto zavádějí věková omezení nebo zcela zakazují návštěvu dětí. Na druhé straně jsou místa, kterým...

Jaký dárek vybrat pro šéfkuchaře

Všichni majitelé gastronomických provozů, ve kterých se podávají obědy, dobře vědí, že talentovaný šéfkuchař je skutečný poklad, o který je třeba se starat. Nejen díky dobrému platu, ale také díky investicím do příslušenství a zařízení, se práce šéfkuchaře stává...

Jak udržovat čistotu v gastronomickém provozu

Čistota v gastronomickém provozu je prioritou, zejména v nové realitě s výskytem koronaviru ve světě. Bez ohledu na způsob provozu, který je povolený současnými vládními nařízeními, péče o bezvadnou hygienu je výzvou, kterou nelze podceňovat. Dokonale čisté, lesklé...

Vše, co potřebujete vědět o vybavení zmrzlinárny

Zmrzlina je jedním z oblíbených dezertů bez ohledu na věk zákazníka. Osvědčí se zejména v horkých letních dnech, i když i mimo sezónu se najdou milovníci studeného potěšení. Investice do vaší vlastní zmrzlinárny není velkým rizikem, pokud se postaráte o dobré umístění...

Čemu věnovat pozornost při výběru hrnců z nerezové oceli

V profesionální gastronomii nejlépe fungují hrnce z nejkvalitnější nerezové oceli. Proč se vyplatí vybírat nádobí z tohoto a ne jiného materiálu? Argumenty jsou silné a nejdůležitější z nich jsou jedinečné vlastnosti nerezové oceli, které se promítají do trvanlivosti...

Jak efektivně vyčistit indukční vařič

Indukční varná deska stále více nahrazuje plynové nebo elektrické sporáky. Má mnoho výhod a zvyšuje estetickou hodnotu každé kuchyně bez ohledu na styl, ve kterém byla vybavena. Při vaření nebo smažení se však dá snadno zašpinit, o to více, že také hraje roli další...

Jak a čím vybavit food truck?

Již několik let se na ulicích českých měst objevují food trucky, neboli mobilní restaurace s různorodým profilem. Nejčastěji nabízejí typické rychlé občerstvení: hamburgery, párky v rohlíku, kuřata, kebaby, hranolky a pizzu nebo orientální kuchyni. Stále větší...

Jak vybavit palačinkárnu (crêperie)

Palačinky jsou jedním z oblíbených pokrmů Středoevropanů všech věkových kategorií, a palačinkárny se stále častěji objevují na kulinářské mapě českých měst. Konkurence roste, takže pokud uvažujete o tomto typu podnikání, vyplatí se investovat do nezbytného...

Nerezová ocel v moderní kuchyni

Nerezová ocel se díky svým vlastnostem často používá pro výrobu kuchyňských spotřebičů a doplňků. Vypadá moderně a elegantně a její funkční vlastnosti přesvědčují stále větší počet zákazníků. Do jakých nástrojů a příslušenství z nerezu se vyplatí investovat, aby byla...

Typy talířů a kompletní sada pro stolování

Co by měla obsahovat kompletní souprava nádobí pro stolování? K čemu jsou jednotlivé talíře a další prvky? Které z nich vypadají nejlépe a nejčastěji se používají? Z čeho by se měla skládat optimální souprava nádobí pro restaurace? Je dobré mít dobrou orientaci a znát...

Hrnce s povlakem nebo bez?

Je obtížné si představit dobře fungující kuchyni bez kvalitních hrnců, jak doma, tak i v restauraci. Když však hledáme nové nádobí nebo celou sadu hrnců, často čelíme dilematu, co si vybrat: hrnce s povlakem nebo bez povlaku? Odpověď není zřejmá, takže je dobré...

Jak a v čem péct chléb

Kvalita chleba nabízeného v obchodech s potravinami je často velmi nízká. Proto se stále více spotřebitelů rozhoduje používat malé, proprietární pekárny nebo hledá nejlepší způsob, jak si vyrobit domácí chléb. Existuje několik způsobů, přičemž pečení chleba doma je...

Jak se stát barmanem

Práce za barem je práce pro lidi, kteří si cení kontaktu s klienty - hovoroví, příjemní a klidní. Kromě specifických osobnostních rysů vyžaduje práce za barem dobré fungování pozdě večer a v noci. Z tohoto důvodu jsou barmani obvykle mladí lidé ve věku 19 až 35 let,...

Kolik stojí pec na pizzu

Italská pizza se stala jedním z oblíbených pokrmů Čechů, avšak správná pizza má svá vlastní pravidla přípravy. Chcete-li ji připravit v souladu s italskou tradicí a být si jisti, že uspokojíte chutě klientů, musíte zajistit správné vybavení pizzerie. Nejdůležitějším...

Degrenne

Degrenne vytváří, vyvíjejí a vyrábí profesionální prvky stolního nádobí určené pro zákazníky po celém světě.

Bartscher

Bartscher GmbH patří k předním gastronomickým firmám v Evropě, která sídlí v Německu

Bizerba

Bizerba je německá společnost, která byla založena již v roce 1866 a zaměřuje se na vážící a nářezovou technologii.

Vakuové baličky

Vakuování se řadí ke konzervačním metodám nepřímé inaktivace mikroorganismů – fyzikální zákroky.

Pralinky Martellato

Hallo! Dne 14. března se společnost Gastromania CZ s.r.o. zúčastnila školení ve společnosti Polmarkus.