Čemu věnovat pozornost při výběru hrnců z nerezové oceli

V profesionální gastronomii nejlépe fungují hrnce z nejkvalitnější nerezové oceli. Proč se vyplatí vybírat nádobí z tohoto a ne jiného materiálu? Argumenty jsou silné a nejdůležitější z nich jsou jedinečné vlastnosti nerezové oceli, které se promítají do trvanlivosti a do funkčních vlastností hrnců. Čemu tedy věnovat pozornost při výběru sady ocelových hrnců do gastronomického provozu?

Unikátní vlastnosti oceli

Nejprve se blíže podíváme na vlastnosti nerezové oceli. Je to jedinečný a nadčasový materiál a ocelové nádobí je předurčeno k použití nejen v domácí kuchyni, ale především v profesionální gastronomii. Ocel se vyznačuje velmi dobrou odolností vůči intenzivnímu každodennímu používání. Je odolná proti mechanickému poškození - silným úderům a poškrábání. Velmi dobře kulminuje teplo, rovnoměrně zahřívá a udržuje generované teplo po dlouhou dobu.

Nerezové hrnce mají jedinečnou výhodu - neabsorbují žádné pachy, což je v profesionální gastronomii zásadní. Kromě toho nereagují s kyselinami a jsou odolné vůči korozi, což má pozitivní vliv na jejich trvanlivost. Povrch ocelových hrnců je dokonale hladký, nemá žádné prohlubně a nerovnosti, což usnadňuje zajištění dokonalé čistoty, bez obav, že by uvnitř byly nějaké nevzhledné skvrny. Nerezové hrnce lze bez obav mýt v gastronomické myčce na nádobí.

Optimální volba

Hrnce pro profesionály musí mít velmi vysoké parametry, takže při jejich výběru byste měli věnovat pozornost několika důležitým aspektům. Zaprvé, kvalita oceli, ze které byly hrnce vyrobeny. V ideálním případě by měly být vyrobeny z chromniklové oceli.

Při výběru hrnců do gastronomického provozu, musíme věnovat pozornost nejen tomu, z jak kvalitní oceli byly vyrobeny, ale také tomu, pro jaký typ sporáků jsou určeny. Hrnce určené k indukčnímu ohřívači mají speciální feromagnetické dno - mezi vrstvami nerezové oceli je umístěna vrstva z feromagnetického materiálu. Jak je odlišit od hrnců pro běžnou varnou desku nebo sporák? Před nákupem v internetovém obchodě si zkontrolujte popis a pokud se chcete ujistit, stačí se podívat na dno - indukční hrnce mají vyražený speciální piktogram - indukční symbol připomínající cívku. Hrnce jsou také někdy označeny slovem indukce. Pokud si nejste jisti, zda máte opravdu indukční hrnec, můžete to zkontrolovat jednoduchým způsobem - stačí položit na dno hrnce magnet. Pokud bude fungovat magnetická přitažlivost, jde o hrnce určené na indukční varnou desku. Naštěstí existují i ​​univerzální hrnce☺.

Při výběru optimální sady nerezových hrnců je důležité věnovat pozornost těmto parametrům:

● různorodost tvarů a velikostí,

● tloušťka dna,

● materiál, ze kterého jsou vyrobeny rukojeti,

● typ poklice,

● typ povlaku.

Kompletní sada hrnců, tj. velikost a účel ocelových hrnců

Co by měla obsahovat sada hrnců pro gastronomické účely? Záleží to především na obchodním zaměření konkrétního gastronomického provozu. Aby byla zajištěna maximální funkčnost sady hrnců, je zapotřebí vybrat hrnce různých velikostí a různorodých funkcí, proto doporučujeme vybírat hrnce vysoké, středně velké hrnce a nízké hrnce. Ti, kteří pracují v kuchyni na plné obrátky potřebují hrnce na dušení pokrmů, gastronomické rendlíky a kastrůlky a také speciální hrnce, které se používají k přípravě jedné, konkrétní ingredience nebo pokrmu, například: hrnce na vaření mušlí, hrnce na chřest, hrnce nebo pekáče na ryby, hrnce na přípravu kuskusu nebo hrnce na různé omáčky. 

Také stojí za to mít po ruce speciální vložky do hrnců, díky kterým se lépe připravují vajíčka, těstoviny nebo brambory. Pokud nemusíme sami kompletovat a přizpůsobovat sadu hrnců našim potřebám, je mnohem ekonomičtější a jednodušší si vybrat z našich již dopředu sestavených sad kuchyňských hrnců, které zahrnují více nebo méně rozsáhlou sadu základních hrnců, které se hodí do jakéhokoli profesionálního gastronomického provozu. 

Přidej komentář

Údaje označené (*) jsou povinné Vaše údaje budeme zpracovávat v souladu s našimi Zásady ochrany osobních údajů.