Dřevěné nádobí a příslušenství do profesionální i domácí kuchyně

Dřevěné kuchyňské nádobí a příslušenství uchvátí svým přírodním, rustikálním vzhledem. Přestože jsou stále oblíbenější, zejména mezi vyznavači ekologického životního stylu, mnoho potenciálních uživatelů si klade otázku, zda se vyplatí do nich investovat. Pochybnosti se obvykle týkají jejich odolnosti a čistoty. Je zde opravdu důvod k obavám? Podívejme se blíže na nádobí z přírodního dřeva. Pojďme se dozvědět více o jejich historii, významu a použití v moderní domácí i profesionální kuchyni.

Stručná historie dřevěných nádob a příslušenství v Polsku

Hlavní surovinou pro výrobu nádob bylo dřevo, protože bylo dostupné a snadno se zpracovávalo. Původně se jednalo o jednoduché duté nádoby, v Polsku nazývané kopańki nebo kadłubki. Často používaným náčiním bylo hnětací koryto, velká kulatá nádoba vyrobená z dřevěných hranolů a obručí, která sloužila k hnětení těsta na chleba. Velmi oblíbená byla také věderka na dřívka, která se v polských zemích používala od 3. století n. l. Mezi další dřevěné kuchyňské náčiní, které bylo v dávných dobách nepostradatelnou součástí vybavení většiny domácností, patří niecka (půlkruhová mísa vydlabaná z jednoho kusu dřeva), ćwierć (nádoba na měření objemu o objemu ¼ korbele), czerpak (nádoba s držadlem na nabírání tekutin), mlýnek na mouku (mątewka), v dnešní Poznani známý jako kwirlejka (druh míchadla), a warząchew neboli velká dřevěná lžíce, která se vyskytuje dodnes. Některé nádoby byly zdobeny ornamenty charakteristickými pro určitý region, obvykle se jednalo o ozdobné rýhy. První dřevěné soustružené nádoby se v polských zemích vyráběly ještě před vznikem piastovského státu. Jejich výroba se rozšířila ve druhé polovině 10. století.

Vlastnosti, výhody a využití 

Dřevěné nádobí a doplňky se nejčastěji vyrábějí z ořechu, cedru, olivovníku, akácie, buku a dubu. Každé náčiní a příslušenství, bez ohledu na to z jakého druhu dřeva je vyrobeno, musí být dokonale hladké a bez jakýchkoli vad nebo prasklin. To souvisí nejen s jeho odolností, ale také s bezpečností používání a snadným udržováním čistoty. Špičkové dřevěné nádobí vyrobené s uměleckým citem pro detail se vyznačuje velkou pevností. Při náhodném pádu nedojde k prasknutí nebo rozbití nádoby. Hlavní výhodou tohoto nádobí je také prakticky nulová tepelná vodivost, takže jídlo podávané v dřevěném nádobí si dlouho udrží optimální teplotu. 

Dřevěné nádobí lze použít mnoha způsoby a jídlo v něm podávané vypadá neodolatelně. Estetika dřevěného nádobí v sobě spojuje tradici s moderním designem. Hodí se do restaurací stylizovaných jako venkovské hostince, stejně jako do podniků specializovaných na orientální kuchyni nebo pizzerií (např. dřevěné talíře a desky na servírování pizzy). Nejoblíbenějším dřevěným nádobím jsou různé typy dřevěných misek a nádob. Misky jsou ideální nádoby na čerstvé ovoce a saláty, zatímco nádoby se nejčastěji používají na servírování předkrmů a pečiva. Varianty s pohodlnou rukojetí lze použít jako nádoby na příbory, ochucené oleje a koření. Pokud chcete, aby sada kořenek ladila s celkem, je nejlepší zvolit stolní mlýnky ze dřeva. Velké elegantní bedýnky mohou plnit dekorativní funkci. Hodí se také jako stylové stojany na luxusní lihoviny a vína. 

Dřevěné nádobí je vhodné doplnit kompatibilními kuchyňskými doplňky, jakými jsou tácy, prkénka, lžíce a špachtle. Dřevěné příslušenství na vaření a smažení má jednu velkou výhodu - lze jej používat bez obav z poškození povrchu hrnce nebo pánve. 

Údržba a čištění dřevěného nádobí

Aby Vám dřevěné nádobí a kuchyňské doplňky vydržely co nejdéle, je třeba dbát na správnou údržbu a čištění. Není to složité, ale je třeba si zapamatovat několik důležitých pravidel. Před prvním použitím je vhodné je napustit jedlým olejem a nechat zcela vyschnout. Dřevěné nádobí a příslušenství by se nemělo vkládat do myčky nádobí a mělo by se po použití ihned umýt. Nejlépe pod proudem horké vody s použitím měkké houbičky bez mycího prostředku. Pokud jsou nečistoty nebo zápach silnější, lze je odstranit citronovou šťávou nebo solí. Umyté a vyčištěné nádobí by se mělo důkladně vysušit, aby nedošlo k jeho deformaci nebo vzniku plísní. Plesnivé nádobí lze čistit roztokem vody a octa, ale často to nemá požadovaný účinek - ocet nedokáže zcela odstranit plíseň, která může proniknout hluboko do struktury dřeva. Neměli bychom zapomínat, že některé druhy plísní jsou patogenní houby, proto je nutné přestat používat plesnivé nádobí a nahradit ho novým.

Přidej komentář

Údaje označené (*) jsou povinné Vaše údaje budeme zpracovávat v souladu s našimi Zásady ochrany osobních údajů.