Druhy cukrářských forem v profesionální i domácí kuchyni

Formy cukrářské patří k nezbytným příslušenstvím jak v profesionální gastronomii, tak v domácí kuchyni. Rozmanité tvary, rozměry a materiály, z nichž jsou vyrobeny, dávají široké spektrum použití a pomáhají s finálním dekorováním prakticky na každou příležitost. Jaké formy stojí za to mít na výbavě, aby se naplnil osvědčený, nebo požadovaný nápad na malé i velké sladké dobroty? Pozveme Vás na krátkou prohlídku.

Populární železné formy

Formy železné, jsou vyrobené nejčastěji z nerezové oceli, ocelového plechu, nebo hliníku patří už léta k nejoblíbenějším formám, které používají profesionální cukráři a milovníci sladkých dezertů. Zahřívají se velmi rychle a zajišťují rovnoměrné rozložení tepla. Vyznačují se nejen trvalostí, ale také velkou univerzálností. Mohou to být formy čtvercové, formy obdélníkové, formy kulaté, nebo formy s netypickým tvarem. U forem z pocínovaného plechu je dobré mít na paměti, že před pečením se doporučuje chránit jejich povrch. Můžete to udělat dvěma způsoby - vymazat tukem, nebo použít papír na pečení. Bohužel je nemůžete mýt v myčce. Mají za to velmi dostupné ceny a jsou velmi lehké.

Dobrou alternativou k formám z pocínovaného plechu jsou modely vyrobené z oceli. Některé z nich jsou pokryty nepřilnavým povrchem, takže se riziko připálení eliminuje. Jsou zpravidla dražší než plechové formy, ale poskytují lepší trvanlivost a větší komfort používání. Navíc je snadno udržíte v dokonalé čistotě. Pozor však na to, aby se v kontaktu s jejich povrchem nepoužívaly žádné drátěné mycí pomůcky, agresivní prostředky a kovové kuchyňské příslušenství, které by mohly nepřilnavý povrch poškrábat, nebo poškodit. Tato forma není prakticky vhodná pro další použití. Při vyklápění těsta z formy se velmi dobře osvědčí lopatky kuchyňské z polyamidu. Můžou být také ale použity lopatky dřevěné.

Formy ze skla a z plastu

Formy na dezerty se také vyrábějí ze skla odolného vůči vysokým teplotám. Neabsorbují aroma, díky čemuž jsou univerzální - stejná forma může sloužit nejen k pečení koláčů, ale i k masitým pokrmům a různým typům pečiva. Jejich průhledný povrch usnadňuje kontrolu celého pečicího cyklu, což je nepochybně jejich velkou výhodou. Mějte však na paměti, že interiér skleněné formy je třeba před pečením důkladně promastit tukem.

Formy z plastu, vyrobené například z pevného a odolného na vysoké i nízké teploty polykarbonátu, mají rozmanité, často velmi vymyšlené tvary a slouží k výrobě pralinek, čokolád, sladkých dekorací a mražených dezertů.

Elastické formy silikonové

Velmi oblíbenou variantou plastových forem jsou silikonové formy. Čím se silikon vyznačuje a je pro naše zdraví bezpečný? Silikon se díky svým vlastnostem používá v mnoha průmyslových odvětvích - stavebnictví, medicíně, kosmetice, textilu a v potravinářství. Před tím, než byl ale povolen k použití v potravinářském průmyslu, bylo prokázáno, že používání silikonu při styku s potravinami a pitnou vodou je bezpečné. Silikon má neutrální vůni a vykazuje velmi vysokou odolnost vůči různým chemickým sloučeninám. Výrobky ze silikonu, tedy i formy používané v cukrářství, se čistí velmi snadno a mohou být opakovaně dezinfikovány. Použití silikonu v souvislosti s potravinami upravuje zákon o bezpečnosti potravin a výživy ze srpna 2006. Používání silikonových cukrářských forem je tedy nejen bezpečné, ale především velmi pohodlné.

Formy silikonové jsou velmi lehké, trvanlivé a mají různorodý účel. Vyznačují se vysokou odolností proti nízkým i vysokým teplotám (-60 až 260 °C). Rychle stydnou, nevyžadují mazání tukem, ani použití pečicího papíru a jejich pružnost umožňují hotový výrobek vymáčknout z formy bez sebemenší námahy - stačí ho vyndat. Čištění silikonových forem není žádný problém - lze je umýt pod tekoucí vodou, nebo v myčkách bez obav z poškození či deformace.

Velmi velkou oblibu mají nejen v profesionálním cukrářském odvětví formy silikonové na dezerty a dorty, ale také formy na pralinky a dezerty s různorodými, často velmi překvapivými tvary. Vyrobit si z nich můžete nejen chutné pralinky s různými příchutěmi, ale také mléčné, bílé nebo hořké čokoládové tabulky. Skvěle se hodí na výrobu barevných, sladkých dekorací na ozdobu dortů, muffinků a dezertů. Tvary některých formiček umožňují vyrábět sladkosti pro speciální příležitosti, jako jsou Vánoce nebo Valentýnky.

Fantastické a vyhledávané tvary mají také formy silikonové na monoporce, díky tomu slouží k výrobě originálních sladkých dekorací pro večírky, narozeniny, výročí a exkluzivní akce. Některé tvary jsou skutečná umělecká díla - naštěstí je můžete také sníst. V ojedinělých tvarech ze silikonu můžete upéct i... klasickou, italskou focacciu, nebo tradiční chalupu.

Formy na koláče, dezerty, pralinky a další dezerty nejsou jedinou možností, jak využít silikon v cukrářství. Díky tomu, že je silikon odolný nejen proti vysokým, ale i velmi nízkým teplotám, vyrábí se z něj mimo jiné i formy do nanuky, nebo mražené sorbety. Můžeme je také použít ke zmrazení surového těsta.

Silikonové formy nabízí nespočet možností. I přes poměrně vysokou cenu se rozhodně vyplatí mít je na výbavě. Mějte však na paměti, že k vytahování jakéhokoli výrobku z formy nepoužíváte nůž ani žádný ostrý nástroj - jsou měkké a pružné, takže je snadno poškodíte.

Přidej komentář

Údaje označené (*) jsou povinné Vaše údaje budeme zpracovávat v souladu s našimi Zásady ochrany osobních údajů.