Hrnce s povlakem nebo bez?

Je obtížné si představit dobře fungující kuchyni bez kvalitních hrnců, jak doma, tak i v restauraci. Když však hledáme nové nádobí nebo celou sadu hrnců, často čelíme dilematu, co si vybrat: hrnce s povlakem nebo bez povlaku? Odpověď není zřejmá, takže je dobré orientovat se v aktuální nabídce, a také v typech povlaků a materiálu, ze kterého byly vyrobeny.

Zjišťování potřeb a dobrých informací

Výrobci hrnců nabízejí několik druhů nádobí: hrnce z nerezové oceli či nádobí s povlaky se speciálními vlastnostmi. Pokud vybavujeme kuchyň v gastronomickém zařízení, vyplatí se investovat do hrnců pro profesionály. Různorodá nabídka umožňuje optimální přizpůsobení a komfort každodenního použití, takže před konečnou volbou stojí za to definovat Vaše potřeby a věnovat pozornost užitkovým parametrům - kompatibilitu s aktuálně používaným sporákem a možnost mytí v myčce na nádobí.

Pokud je naše kuchyně vybavena indukční varnou deskou, zkontrolujte, zda má vybrané nádobí speciální feromagnetické dno. Nádobí tohoto typu jsou označena speciálním piktogramem připomínajícím cívku (několik vlnovek za sebou). Na obalu by mělo být uvedeno „induction“.

Velmi důležitým prvkem je druh a kvalita materiálu, ze kterého byly hrnce vyrobeny. Mezi hrnce bez povlaku patří solidní nerezové hrnce odolné vůči korozi a deformaci, hrnce vyrobené ze zpevněného eloxovaného hliníku, skleněné žáruvzdorné hrnce a tradiční velmi odolné litinové hrnce.

Podívejme se dovnitř, tj. klady a zápory různých povlaků

V případě hrnců pro profesionály je vhodné se blíže podívat na typ povlaku. Speciální vlastnosti eliminují riziko připálení pokrmů a pomáhají udržovat ideální čistotu.

Dobře známý a stále populární povlak, který pokrývá vnitřek hrnců, je smalt. Je relativně málo odolný proti mechanickému poškození a intenzivnímu použávaní, proto je cena hrnců s tímto typem povlaku obvykle velmi přijatelná.

Pokud provozujeme zdravou kuchyni a záleží nám na maximální bezpečnosti a trvanlivosti hrnců, vyplatí se věnovat pozornost nádobí s keramickým povlakem. Jedinou nevýhodou takového povlaku je nízká odolnost proti poškrábání, proto si zapamatujte, že je lepší používat vařečky a lžíce ze dřeva nebo plastu.

Teflonem potažené hrnce jsou stále velmi populární - široce používaný vynález, který zvyšuje trvanlivost a eliminuje riziko koroze. Teflonové hrnce mají jednu hlavní výhodu - na teflonovém povlaku se nic nepřipaluje a nelepí. Bohužel mají také jednu nevýhodu - jako keramický povlak jsou náchylné k poškrábání. Mělo by se pamatovat na to, že by se již neměl používat hrnec s poškozeným teflonovým povlakem z důvodu rizika emisí látek ohrožujících zdraví.

Pokud hledáte hrnce, které jsou charakteristické především trvalostí a odolností, ideálním řešením by měl být výběr hrnců s titanovým povlakem. Titan je velmi odolný proti poškrábání a mechanickému poškození. Perfektně snáší velmi vysoké teploty, eliminuje riziko spalování potravin a nereaguje s přísadami. Titanem potažené hrnce lze obvykle použít na jakýkoli typ sporáku.

Mramorem potažené hrnce mají podobné vlastnosti. Drahý kámen zaručuje odolnost proti poškození a dlouhověkost. Jedinou nevýhodou tohoto typu hrnců je relativně vysoká hmotnost, která může být nepříjemná při rychlé práci v profesionální kuchyni.

Vhodným řešením, ale ne s ohledem na váhu, ale na typ povlaku, jsou hrnce s žulovým povlakem. Tento typ povlaku umožňuje vaření a dušení pokrmů bez potřeby přidání tuku. To představuje užitečné řešení důležité pro místa provozující zdravou, nízkokalorickou kuchyni. Nepřilnavý povlak eliminuje možnost připalování pokrmů a použitím žuly zvyšuje odolnost proti mechanickému poškození. Malé škrábance nepříznivě neovlivňují vlastnosti a výkonové parametry žulového nádobí.

O výhodách a nevýhodách jednotlivých povlaků již víme téměř všechno. Doufáme, že konečné rozhodnutí, co si vybrat - hrnce s povlakem nebo bez něj, bude teď snazší a pomůže Vám zkompletovat sadu kuchyňských hrnců, které nejvíce potřebujete. Je třeba si uvědomit, že typ provozované kuchyně často určuje konečnou volbu. Pokud je většina pokrmů smažená nebo dušená, nejlepší výběr budou hrnce s povlakem. Jakým? To záleží na našich estetických preferencích a rozpočtu, kterým disponujeme.

Přidej komentář

Údaje označené (*) jsou povinné Vaše údaje budeme zpracovávat v souladu s našimi Zásady ochrany osobních údajů.