Jak a čím vybavit food truck?

Již několik let se na ulicích českých měst objevují food trucky, neboli mobilní restaurace s různorodým profilem. Nejčastěji nabízejí typické rychlé občerstvení: hamburgery, párky v rohlíku, kuřata, kebaby, hranolky a pizzu nebo orientální kuchyni.

Stále větší popularitě se těší také food trucky, které podávají vegetariánská a veganská jídla. Vlastní jídelna na kolech je relativně malou investicí ve srovnání se stacionárním lokálem, ale stojí za to vědět, čím ji vybavit, aby se stala silným, často navštěvovaným místem na kulinářské mapě města. Zajímavé variace nejoblíbenějších jídel, originálních receptů nebo překvapivých kombinací jsou další výhody mobilní jídelny.

Nezbytné investice

Dobré nápady a nadšení jsou jen polovinou úspěchu mobilní jídelny. Druhou polovinu pomůže vytvořit správné vybavení food trucku. Do jakých zařízení a doplňků se vyplatí investovat, abysme bez ohledu na typ nabízených pokrmů, mohli servírovat rychle, profesionálně a především chutně?

Základním vybavením jsou zařízení pro rychlou a správnou přípravu ingrediencí. Každý food truck, bez ohledu na druh podávané kuchyně, musí mít fritézu. Ideálním, kompaktním a účinným zařízením je například čtyřlitrová elektrická fritéza MINI II Bartscher.

Další „must have“ zařízení je plynový nebo elektrický sporák. V tomto případě bude perfektní volbou přenosný plynový sporák pro plynové vložky Hendi. Zařízení má pouzdro z lehké oceli a speciální perforovaný okraj, který zabraňuje uhašování plamene vlivem větru.

Plně vybavený food truck musí mít samozřejmě chladničku pro bezpečné skladování produktů, mléka a nápojů. Pokud chceme servírovat dobrou kávu, vyplatí se investovat do malého, automatického nebo pákového kávovaru (např. Kávovar dvoupákový Redfox) a nezbytného „kávového“ příslušenství.

Užitečnými zařízeními bude jistě stroj na formování hamburgerů (hamburgerovač) a grilovací deska. V malém prostoru budou hladká grilovací deska Gredil a ruční hamburgerový lis Hendi fungovat perfektně. Stojí za to mít po ruce sadu hrnců a pánví a profesionální nože.

Pokud chceme servírovat italskou kuchyni zakládající se na pizze, nesmí  v naší jídelně chybět pec na pečení. K tomu jsou ideální elektrické jednokomorové pece nebo elektrické dvoukomorové pece.

Dobrá organizace a maximální využití prostoru zajistí profesionální nábytek, např. Stoly s umyvadlem a policí, na které lze namontovat malou příruční ledničku. Magnetické lišty na nože zase umožňují pohodlný přístup k potřebnému kuchyňskému nářadí. Profesionální bufetové stojany a kuchyňské dávkovače i dávkovače na omáčky Vám pomohou udržet pořádek.

Stojí za to postarat se o účinný systém zásobování food trucku studenou a teplou vodou a dobrou tepelnou a ohnivzdornou izolací, která poskytuje odpovídající krytí a stín. Když máme vše potřebné k provozování mobilní jídelny, pokusme se zajistit nápaditou estetiku, výrazné jméno a dobře exponované menu.

Co když nemůžeme zajistit připojení food trucku k externímu napájení? Řešením je malý generátor energie, který je také užitečný v případě výpadku nebo vypnutí napájení proudu.

Investice do potřebného vybavení Vám umožní připravit nabídku z různých kulinářských tradic a rychle změnit nebo rozšířit nabídku potravinářského vozu.

Výhody provozování jídelny na kolech

Především jste svým vlastním šéfem a můžete pracovat s lidmi, které máte rádi - mnoho známých sní o tomto druhu práce. Nejste vázáni k jednomu bodu - máte příležitost čas od času vyzkoušet další místa, kde zaparkujete svůj potravinářský vůz. Pokud chcete, můžete navštívit festivaly a objevit se tam, kde jsou mobilní jídelny často jediným bodem teplého a čerstvého jídla. Vlastně rozhodujete o všem a jen na Vás závisí profil food trucku, šířka menu a jeho lokalizace. Můžete prodávat to, v čem jste nejlepší, a pokud najdete originální nápad a Váš návrh si klienti oblíbí, máte šanci rozšířit své podnikání - přemýšlet o dalším food trucku nebo o franšíze podniku.

Tak pojďme, je čas na kulinářské dobrodružství!

Přidej komentář

Údaje označené (*) jsou povinné Vaše údaje budeme zpracovávat v souladu s našimi Zásady ochrany osobních údajů.