Jak efektivně vyčistit indukční vařič

Indukční varná deska stále více nahrazuje plynové nebo elektrické sporáky. Má mnoho výhod a zvyšuje estetickou hodnotu každé kuchyně bez ohledu na styl, ve kterém byla vybavena. Při vaření nebo smažení se však dá snadno zašpinit, o to více, že také hraje roli další kuchyňské pracovní desky. Indukční varná deska naštěstí nemá žádné dutiny a těžko přístupné prostory, proto je snazší ji čistit než tradiční sporák. Pokud chceme, aby nám indukční varná deska sloužila po dlouhou dobu a zářila se svou plnou nádherou, mělo by se o ni pečovat a pravidelně ji čistit. Jak a čím to dělat, aniž byste riskovali poškození povrchu?

Pravidla, které byste měli mít  na paměti

Za prvé, pravidelnost. Je vhodné zavést jednoduchý princip systematického čištění desky po každém vaření nebo smažení. Díky tomu se všechny skvrny a nečistoty nestihnou usadit a lze je snadno odstranit ze skla nebo keramického povrchu. Před zahájením čištění samozřejmě počkejte, až varná deska vychladne. Stojí za to strávit několik minut každý den nebo několikrát denně čištěním desky, namísto plýtvání časem odstraňováním zaschlých nečistot, aniž by bylo zaručeno úplné odstranění. Před pečlivým čištěním desky, nejen topných ploch, odpojte spotřebič od napájení.

Přípravky a příslušenství pro čištění indukční varné desky

Jaký je nejúčinnější způsob čištění varné desky? K tomu jsou ideální prostředky na čištění skla nebo speciální přípravky na čištění skleněných a keramických desek. Profesionální přípravky jsou ve formě tekutin, past nebo gelů. Kapaliny mají obvykle vhodný rozprašovač, který umožňuje, aby se prostředek rozprašoval na povrch desky.

K čištění povrchu desky se nejlépe hodí houby nebo kuchyňské stěrky, např. Utěrka z mikrovlákna, která dokonale absorbuje vodu a nezanechává žádné stopy. V případě extrémně tvrdých nečistot stojí za to mít po ruce speciální gastronomické lopatky, například plastovou škrabku pro indukční varné desky. Nepoužívejte bělidla, agresivní čisticí prostředky ani práškové přípravky kvůli riziku poškrábání nebo poškození topného povrchu. Na špinavý povrch prostředek aplikujte, očistěte ho vlhkou houbou nebo speciálním hadříkem, otřete jej, jemně vyleštěte a je hotovo.

Další metody čištění

Indukční varnou desku lze vyčistit několika alternativními způsoby. Nejoblíbenější z nich používají jedinečné vlastnosti octa a sody - dva produkty, které najdete téměř v každé kuchyni. Stačí rozpustit sodu ve vodě s octem nebo použít ocet samotný. Jedná se o efektivní a především levné a ekologické způsoby čištění indukční varné desky.

Dalším levným způsobem, jak se zbavit nečistot, je použít jemnou tekutinu na mytí nádobí. Kapalinu naneste na houbu nebo hadřík a umývejte desku krouživými pohyby. Pak odstraňte nečistoty, otřete do sucha a nakonec vyleštěte. Deska vyčištěná tekutinou na mytí nádobí bude nejen dokonale lesklá, ale také jemně voňavá.

Přetrvávající nečistoty

Někdy dochází k extrémně přetrvávajícímu znečištění, např. spalený tuk, a žádné přípravky ani metody se s jeho odstraněním nedokáží vypořádat. Silné drhnutí může zanechat škrábance, takže v tomto případě byste měli sáhnout po speciální škrabce vyrobené z plastu vhodné pro čištění indukčních varných desek. Je extrémně efektivní a riziko poškození povrchu je prakticky nulové. Před čištěním by měly být perzistentní zaschlé nečistoty postříkány speciálním přípravkem nebo vodou s přídavkem několika čajových lžiček octa. Když nečistoty změknou, odstraníme je škrabkou. Po odstranění nečistot očistěte povrch čističem na sklo a jemně vyleštěte. Nezapomeňte, abyste nepoužívali kovovou škrabku nebo drátěný čistič. Stačí několik tahů k vytvoření nevzhledných škrábanců, které nelze odstranit.

Přidej komentář

Údaje označené (*) jsou povinné Vaše údaje budeme zpracovávat v souladu s našimi Zásady ochrany osobních údajů.