Jak ošetřovat litinové nádobí v kuchyni

Jedním z materiálů, ze kterého se vyrábí kuchyňské nádobí, je litina. Předurčuje mimořádnou životnost a odolnost vůči intenzivnímu používání hrnce, pekáče a pánve vyrobené z litiny, najdou uplatnění v profesionální i domácí kuchyni po mnoho let. Navíc jsou univerzální - lze je používat na všech typech sporáků včetně indukčních varných desek a sporáků - litina má feromagnetické vlastnosti. Jsou vhodné jak na dlouhé vaření, tedy pomalé vaření a dušení na mírném ohni, tak i na smažení, pečení a grilování. Zahřívají se pomalu, ale dokonale akumulují a udržují teplo, takže jsou funkční a ekonomické. Navzdory mnoha nepochybným výhodám, nádobí z litiny jsou poměrně náročné na ošetřování, čištění a údržbu. Pokud je tedy chceme používat dlouhodobě bez rizika poškození, stojí za to naučit se pár důležitých pravidel.

Ošetření, neboli jak připravit litinové nádobí před použitím

Než začneme používat litinové nádobí a budeme si moci vyzkoušet jejich funkčnost, je třeba před prvním použitím každé nádobí řádně připravit, tedy provést proces tzv. ošetření. Začneme důkladným umytím pod tekoucí horkou vodou. Je dobré si uvědomit, že nádobí ze železa nesmíte umýt v myčce. Po umytí je třeba nádobí důkladně vysušit měkkou utěrkou, nebo papírovým ručníkem. Dalším krokem je namazání vnitřní části rostlinným olejem - nejlépe takovým, který je vhodný k použití ve vysokých teplotách (např. rafinovaný řepkový, nebo sójový olej). Nerafinované oleje a živočišné tuky se k tomuto úkonu nedoporučují. Po zajištění vnitřku je třeba nádobí zahřát na vhodnou teplotu. Teplota však nesmí být příliš vysoká (optimální je rozmezí 170 až 200 ° C) - vnitřní namáhání může způsobit deformace nebo způsobit praskliny, které vyřadí nádobí z dalšího používání. Později nesmíte zapomenout, aby průměr hořáku nebyl větší než průměr dna hrnce nebo pánve. Fáze vypálení trvá přibližně hodinu a teplota by se měla postupně zvyšovat od nuly. Po vychladnutí zevnitř nádoby vytřete papírovým ručníkem zbytek oleje

Každodenní údržba a mytí

Nesmíme zapomínat, že tradiční litinové nádobí bez ochranného nátěru je náchylné ke korozi. S tím souvisí i určitá omezení a pravidla každodenního použití. Před každým použitím zkontrolujte, zda je vnitřek nádoby namaštěný. K vaření nesmíte používat kovové příslušenství, proto musíte mít ve výbavě pomůcky vyrobené ze dřeva, nebo silikonu. Pokud po přípravě jídla nezkonzumujeme vše, mějte na paměti, že by nemělo zůstat v nádobí. Jinak je vystavíme korozi a jídlo může mít kovovou chuť. Než se však pustíme do mytí, musíme počkat, až nádobí zcela vystydne. Myjeme pod tekoucí horkou vodou s tím, že nádobí nesmíme předem namazávat. Při větších nečistotách můžete přidat sodu, která by si s nečistotami měla poradit. Po umytí nádobí důkladně vytřeme do sucha hadrem, nebo papírovou utěrkou a potřete znovu olejem.

Uchovávání litinového nádobí

Neméně důležitou záležitostí jako ošetření a používání je skladování litinového nádobí. Uschovat je můžete, až když jsou dokonale suché a ošetřené olejem. Vzhledem k vysoké hmotnosti a vlastnostem litiny (náchylnost ke korozi) musí být místo uskladnění vzdušné a vybavené pevnými policemi, které unesou váhu litinového nádobí. Celková hmotnost celé sestavy může být opravdu značná.

Stojí za připomenutí, že litinové nádobí je méně odolné nejen vůči teplotním šokům, ale také proti mechanickému poškození. Nesmíte je proto pokládat na rozpálený hořák, ale jeho výkon zvyšovat postupně. Dávejte pozor, aby vám litinový hrnec nebo jiná nádoba nevyklouzla z rukou. Mohlo by dojít k prasknutí kachliček na podlaze, nebo trvalému poškození.

Jaké příslušenství se vyrobí z litiny

Z litiny jsou vyráběny prakticky všechny druhy kuchyňského náčiní - hrnce, pánve, pekáče, speciální cateringové pánve, litinové grilovací tácky, zapékací misky a varné konvice. Jsou nejoblíbenější hrnce litinové vyrobené tradičním způsobem, stejně jako nádobí pokryté barevným smaltem, který má nepřilnavé vlastnosti. Díky různým barvám a objemům smaltovaných hrnců je lze snadno sladit s jiným nádobím. Před prvním použitím nevyžadují ošetření a lze je umýt jemným mycím prostředkem. Stejně oblíbené jsou ty neměnné litinové pánve s univerzálním, nebo speciálním použitím (např. pánve grilovací, smažení vajec, nebo palačinek).

Přidej komentář

Údaje označené (*) jsou povinné Vaše údaje budeme zpracovávat v souladu s našimi Zásady ochrany osobních údajů.