Jak uskladnit kuchyňské nože - stojan vs lišta

S dobrou organizací kuchyňského prostoru souvisí mimo jiné správné rozložení veškerého vybavení a příslušenství. Jedním z nich jsou kuchyňské nože, které je nutné chránit před poškozením, v případě domácí kuchyně i před přístupem dětí. Zároveň by mělo být zajištěno, že je lze používat pohodlným a bezpečným způsobem. Proto se v každé kuchyni, bez ohledu na to, zda se jedná o profesionální nebo domácí kuchyni, vyplatí nainstalovat magnetickou lištu, nebo použít speciální stojan. Jaké řešení zvolit? Než se rozhodneme, pojďme se blíže podívat na tyto oba způsoby uskladnění nožů.

Stojan na nože

Stojan na kuchyňské nože mají jednu nezpochybnitelnou výhodu - lze je umístit kamkoli, což zajišťuje nejen bezpečnost, ale i dostupnost a pracovní komfort. Vyrábějí se z různých materiálů jako je dřevo, plast nebo nerez. Velký výběr různých barev a tvarů usnadňuje jejich sladění s estetikou konkrétní místnosti. Některé z nich jsou skutečná umělecká díla navržená slavnými průmyslovými designéry, díky čemuž jsou nejen funkční, ale dokážou ozdobit každou kuchyni a dodat i originální vzhled. Stojany vybavené protiskluzovou, odnímatelnou základnou řeší problémy s čištěním štěrbin pro nože, které mohou být problematické v případě nejjednodušších stojanů. Při výběru stojanu je třeba dbát nejen na estetiku zpracování a množství mezer, ale také na jeho stabilitu po vložení nožů. Proto je nejlepší, aby měl stojan protiskluzovou, správně vyváženou základnu. Stojí za to připomenout, že pokud používáme keramické nože, není ocelový stojan pro jejich skladování vhodný, protože může poškodit jejich povrch.

Magnetická lišta

Magnetické lišta umožňují velmi snadný přístup a vystavení celého setu, nebo různých nožů a lze je namontovat v takové výšce, aby na ně děti nedosáhly. V případě domácí kuchyně jde o jednu z nejdůležitějších výhod. Jsou vhodné zejména do kuchyní s omezeným prostorem, kde je důležité optimální využití každé pracovní plochy. Uložení nožů na magnetické liště minimalizuje riziko poškození jejich ostří - kontakt s povrchem proužku je na krátkou vzdálenost. Některé z nich mají dodatečnou ochranu v podobě speciálního, vnějšího plastového krytu. Lišty jsou vyrobeny z nerezové oceli, plastu nebo dřeva a jejich rozmanitá estetika umožňuje výběr, který je přizpůsoben uspořádání prakticky jakéhokoli kuchyňského prostoru. Lišty z přírodního dřeva jsou vhodné do kuchyně zařízené v rustikálním stylu.

Magnetické lišty lze využít nejen pro uskladnění nožů. Některé modely jsou vybaveny háčky, které jsou vhodné k zavěšení různých kuchyňských doplňků. Pokud lišta, kterou máte vybranou, nemá háčky, můžete je zakoupit samostatně a připevnit magnetem přímo na lištu. V profesionálních kuchyních se raději vybírají lišty s velmi silným magnetem, které jsou schopny pojmout nejen nože, ale i těžké sekáčky. Magnetické lišty mají ještě jednu výhodu. Oproti stojanům na nože, nebo blokům na nože je snazší je udržovat v dokonalé čistotě. Nemají mezery ani různá zákoutí, jejich povrch je v případě magnetů skrytých uvnitř dokonale rovný. Stačí je otřít vlhkým hadříkem, nebo houbičkou a důkladně osušit.

Při výběru magnetické lišty byste neměli dbát nejen na estetiku, ale především na sílu magnetu a jeho délku. Pokud máte v plánu rozšířit sbírku nožů, nebo chcete lištu využít k uložení dalšího kuchyňského příslušenství, jeho plocha by měla být dostatečně velká. Po výběru optimálního typu lišty, dbejte i na správnou montáž magnetické lišty na stěnu, podle přiloženého návodu.

Stojan vs lišta - co vybrat

Těžko se hledá jednoznačná odpověď. Obě řešení mají své silné a slabé stránky. Suma sumárum: výběr stojanu nebo magnetické lišty závisí na několika důležitých prvcích - individuálních estetických preferencích, povrchu, který máme, typu kuchyně (profesionální nebo domácí), přítomnosti malých dětí, pohodlí při používání a údržbě čistoty. Podle našeho názoru je nejdůležitějším kritériem estetika slučitelná s uspořádáním kuchyňského prostoru a funkčnost.

Kompromisním řešením, které kombinuje oba způsoby uložení nožů, je volba magnetického bloku. Estetika jde ruku v ruce se snadným používáním a řeší tak základní dilema. Instalace je snadná, také udržování čistoty je velmi jednoduché. Jedinou nevýhodou je fakt, že musíme najít vhodný prostor. Jedním z příkladů bloku, který se vyznačuje moderním, minimalistickým designem je blok magnetický Tamahagane.

Přidej komentář

Údaje označené (*) jsou povinné Vaše údaje budeme zpracovávat v souladu s našimi Zásady ochrany osobních údajů.