Jak vybavit palačinkárnu (crêperie)

Palačinky jsou jedním z oblíbených pokrmů Středoevropanů všech věkových kategorií, a palačinkárny se stále častěji objevují na kulinářské mapě českých měst. Konkurence roste, takže pokud uvažujete o tomto typu podnikání, vyplatí se investovat do nezbytného profesionálního vybavení a příslušenství pro výrobu palačinek. Polovina úspěchu je dobrá lokalita, a také recepty na dokonalé těsto a nápady na zajímavé kombinace chutí, sladké i slané verze.

Kde začít

Na počátku jsou tu formální požadavky. V oznámení o činnosti by měla být specifikována PKD pro gastronomické služby. Tento fakt umožní, že se prodej může uskutečnit jak uvnitř, tak vně objektu, např. ve food trucku přizpůsobeném pro výrobu palačinek.

Pokud jsme již vybrali vhodnou lokalitu, měli byste zajistit, aby byly místnosti přizpůsobeny obchodnímu profilu v souladu s pokyny stanovenými v zákoně o bezpečnosti potravin a výživy. Dobrým řešením, zejména v případě omezeného rozpočtu, je pronájem prostor připravených pro tento typ podnikání. Měsíční náklady na pronájem jsou sice vyšší, ale na začátku výrazně snižují výši investice. Pokud je hygienická kontrola úspěšná, je čas na další kroky - vybavení areálu potřebným vybavením a příslušenstvím.

Investiční náklady

Náklady na celou investici se skládají z několika prvků. Zkusíme představit jejich výši. V závislosti na umístění a oblasti stojí pronájem prostor 24-90 tisíc korun měsíčně. Nejdražší jsou samozřejmě místa, která jsou součástí nákupního střediska nebo prostory na populárních nákupních ulicích a městských promenádách. Spolu s nezbytným minimálním vybavením a uspořádáním prostoru by celkové náklady na celou investici do palačinkárny měly činit mezi 150-270 tis. korun. Stoly, židle a další nábytek nejsou, navzdory zdání, velkým výdajem a můžeme je pořídit za relativně nízké náklady (přibližně 18 - 30 tis. korun).

Jak vybavit crêperie

Začněme v kuchyni. Bez ohledu na lokalitě, velikosti a profilu lokálu bude základním nástrojem palačinkovač nebo profesionální pánve na smažení palačinek. Pokud provozujeme větší prostory, vyplatí se investovat do několika zařízení. Nabídka je široká a umožňuje Vám vybrat jednotný či podvojný palačinkovač v plynové nebo elektrické verzi. Může to být palačinkovač s keramickým povlakem nebo palačinkovač s litinovou deskou.

Při výběru pánve na palačinky věnujte pozornost druhu ochranného povlaku a materiálu, ze kterého byly vyrobeny. Vyplatí se vybrat si pevnou hliníkovou pánev s titanovým nebo teflonovým povlakem nebo vybrat pánev přizpůsobenou pro indukční varnou desku. Dobrá pánev na smažení palačinek by měla mít ergonomickou nezahřívající se rukojeť, dokonale ploché dno a nízký okraj umožňující snadné otočení palačinky na druhou stranu. Nepřilnavý povlak zase eliminuje riziko připalování palačinky a umožňuje Vám při smažení volně házením palačinky převracet, což v případě polootevřené kuchyně vypadá velmi efektivně.

Co dalšího budeme potřebovat ve funkční palačinkárně? Profesionální mixér bude jistě užitečný. Pohárový mixér s džbánem je nezbytným zařízením pro rychlé a důkladné promíchání ingrediencí na palačinkové těsto. Přípravu perfektního těsta umožní kuchyňský robot, který má mnoho cenných funkcí pro zlepšení práce. Nerezové kuchyňské obracečky, které Vám umožní snadno otočit palačinku na druhou stranu, jsou také velmi užitečné.

Pokud nám záleží na udržení maximální hygieny a pohodlí v kuchyni, vyplatí se investovat do nábytku z nerezové oceli, nerezových dřezů a ocelových gastronomických polic.

Kromě kuchyňského vybavení musíme vzít v úvahu také výdaje na příbory pro gastronomii, sadu plytkých talířů (např. plytké talíře Ariane), sifony na šlehačku se sadou kazet, stoly, židle a odpovídající osvětlení.

Přidej komentář

Údaje označené (*) jsou povinné Vaše údaje budeme zpracovávat v souladu s našimi Zásady ochrany osobních údajů.