Komplexní kavárenské vybavení

Zahájení podnikání ve vlastní kavárně není složité a úspěch je i přes konkurenci dosažitelný, pokud se postaráme o nezbytné formality, dobré umístění, kvalitní kávová zrna, zajímavou nabídku, přátelskou atmosféru a profesionální vybavení. Před zahájením podnikání v kavárně byste měli najít řádně vyškolený personál - schopný a kvalitní barista je jedním z hlavních požadavků na prosperující kavárenské zařízení. Investujte do kvalitní kávy- popularita kavárny závisí do značné míry na její kvalitě a chuti. V době vysoké konkurence se o to obzvlášť musíte postarat.

Nezbytně nutná zařízení a doplňky

Vše je už obstaráno, lokace na místě zajišťujícím velké množství potencionálních zákazníků, objednání kávových zrn vynikající kvality. Je čas na dokončení kompletace potřebného vybavení, které závisí na typu a velikosti nabídky. Bez ohledu na nabídku by však mělo základní vybavení zajišťovat dobrou funkčnost a nejvyšší kvalitu a mělo by zahrnovat následující zařízení a příslušenství:

V prvé řadě musíme investovat do kvalitního kávovaru, který je základem pro fungování každé kavárny. V závislosti na typu nabídky, velikosti zařízení, průměrném počtu potenciálních zákazníků a rozpočtu, který máme k dispozici, si můžeme vybrat automatický kávovar (i když tento typ zařízení doporučujeme spíše menším cukrárnám), profesionální poloautomatický kávovar s jednou nebo dvěma pákami a také kávovar na překapávanou kávu, který může být zajímavou alternativou malé černé z poloautomatického kávovaru nebo užitečným v případě poruchy hlavního kávovaru. Když už se rozhodneme pro model kávovaru, je čas zvolit profesionální mlýnek na kávu. Nejlepší volbou pro profesionální kavárnu bude kávomlýnek s drtícími kameny, který umožňuje požadovaný výběr stupně mletí zrn, který přesně odpovídá způsobu připravované kávy. Proces mletí probíhá při nízké teplotě, díky čemuž si káva zachovává všechny cenné vlastnosti, ušlechtilou chuť a bohaté aroma. Dalším malým, ale důležitým doplňkem kavárny jsou tzv. „tampery“ (pěchovadla), které se používá ke správnému napěchování mletých zrn do misky v páce, knock-out boxy, které umožňují efektivní odstranění zbytků kávy z misky, a napěňovač mléka, bez kterého nelze připravit některé typy kávy.

Zbývající části vybavení

Kromě kávovaru, který je srdcem kavárny, je nezbytně důležitým zařízením také gastronomická myčka s napařovací funkcí. Rovněž stojí za to zajistit do kuchyňského prostoru stoly, desky a nábytek z nerezové oceli. Jsou nejen praktické a estetické, ale především Vám umožňují udržovat dokonalou čistotu. Interiérový design přístupných prostorů pro zákazníky je věcí individuálního vkusu a estetických preferencí, ale bez ohledu na to se vyplatí investovat do ne nutně drahého, ale pohodlného a funkčního nábytku. Co dalšího by mělo být v této části kavárny? Především by to měly být chladící vitríny, které skvěle prezentují aktuální nabídku zákusků a dortů, ale také jim umožňují ideální podmínky pro skladování.  A nakonec naprostá samozřejmost - šálky a sklenice na kávu a čaj a také sada talířů a příborů.

Stylové kavárny kromě kávy připravované různými způsoby obvykle ještě nabízejí značková vína. V takovém případě byste si měli pořídit sklenice na víno a stylové karafy na víno a vodu a především najít vhodného dodavatele těch vín, která jsou těžké najít na poličce místního supermarketu.

Moderní alternativy

Stále více kaváren se rozhoduje investovat do alternativních zařízení na vaření kávy (chemex, dripper, aeropress), což je obvykle dobrý nápad, vyžaduje však další vybavení či odborné školení zaměstnanců. O úspěchu alternativní přípravy kávy rozhodují malé detaily a není zde prostor pro volnou improvizaci. Alternativní způsoby vaření kávy se stávají stále populárnějšími, i když jejich cena je obvykle mnohem vyšší než u kávy vařené v poloautomatickém kávovaru.

Přidej komentář

Údaje označené (*) jsou povinné Vaše údaje budeme zpracovávat v souladu s našimi Zásady ochrany osobních údajů.