Litinové pánve a nádobí

Litinové nádobí se v dnešní době, opět vrací zpět do dnešních kuchyní a zařízení. Litina je slitina železa, ale má vyšší podíl uhlíku, a více než 2,14 %, mezi další příměsi patří například křemík a mangan. Litina je sama o sobě vysoce odolná, je odolná vůči tlaku, vysokým teplotám. Litinové nádobí má své klady, ale i zápory. Mezi klady patří určitě letité používání, a odolnost vůči mechanickému poškození( lze na ně používat i ocelové nástroje, které nepoškozují jeho povrch), další výhodou je vodivost, radiace a akumulace tepla, litinu lze všestranně používat a to jak na sporácích indukčních, ale i plynových, také ji lze používat v troubách (pouze ale nádobí, které nemá plastové či dřevěné rukojeti), lze ji používat i na venkovních grilech pokud to není zakázáno přímo výrobcem.

Litina je již i bez povrchové úpravy nepřilnavá. V litině lze vařit veškeré suroviny a to i barvící, protože litina neabsorbuje barvy. Mezi nevýhody lze zařadit vyšší pořizovací cenu, a také v neposlední řadě i vyšší váhu, litinové nádobí nelze mýt v myčce na nádobí, a to z důvodu toho, že je to přeci jen železo, které je náchylné na korozi, a to vlivem působení vlhkosti, nebo používáním nevhodných mycích prostředků, a jako poslední nevýhodu lze zmínit i docela náročnou údržbu, kdy po umytí nádobí a jeho následném vysušení se doporučuje litinové nádobí natřít rostlinným olej, olej totiž zabraňuje přístupu vlhkosti, čím se zmenší možnost vzniku koroze toto platí u nádobí, které jsou bez povrchové úpravy.

Litinové nádobí se vyrábí ve dvou variantách, a to v surové (čisté) litině, to znamená, že je bez povrchové úpravy a ve smaltované litině, kdy je litina se smaltovým povrchem.

Vaření na litinovém nádobí je ekologické a zdravé, během procesu vaření, nebo pečení nevznikají žádné škodlivé a zdraví nebezpečné látky. Litina má dobrou vodivost tepla, sice není na tak vysoké úrovni jako je tomu například u hliníku, ale je lepší než je tomu u nerezové oceli. Akumulace a radiace tepla je u litiny vysoce intenzivní. Radiace, tedy sálání tepla je u litiny rovnoměrná což je vhodné během pečení a smažení, protože nedochází ke vzniku studených zón a nerovnoměrnému propečení.

Co je důležité udělat před prvním použitím litinové pánve?
1. Důkladné umytí a vysušení pánve.
2. Nalijte vrstvu oleje či tuku, a to tak, aby pokrylo celé dno pánve. Olej by měl mít vysokou teplotu spalování.
3. Po rozpálení oleje zmenšete plamen, a vložte do oleje nakrájené brambory či slupky brambor. Slupky smažte tak dlouho až zčernají, tedy až z pánve se bude nepříjemně kouřit.
4. Po usmažení brambor pánev omyjte a vytřete do sucha.

Jak ošetřit pánev po běžném použití?

1. Pánev omyjte vlažnou vodou, či ji vytřete papírovým ubrouskem a to vždy do sucha. Pánev nelze mýt v myčce na nádobí a to z důvodu vzniku koroze.
2. Pánev vždy pokládejte na hořák či desku a to v rozměru dle průměru pánve. Díky tomuto se zamezí přehřívání okrajů pánve.
3. Litina je dobrým vodičem tepla, proto dochází k rychlému nahřátí pánve a dlouhému sálání tepla. Díky těmto vlastnostem je nutné po vložení suroviny snížit plamen.
4. Je třeba dbát na bezpečnost během manipulace s pánví, kdy může dojít k přehřátí rukojeti.
5. Na pánev lze používat běžné nástroje dostupné v kuchyni, aniž by došlo k poškození povrchu pánve.
6. Postupně během používání pánve bude docházet k vytváření takzvané patiny, což je naprosto přirozený proces, který neovlivní kvalitu pánve a ani výslednou kvalitu pokrmů. Tato patina naopak zamezuje vzniku koroze a vytváří i nepřilnavý povrch.

Přidej komentář

Údaje označené (*) jsou povinné Vaše údaje budeme zpracovávat v souladu s našimi Zásady ochrany osobních údajů.