Malá stravovací zařízení - profesionální vybavení

Čím vybavit tzv. malá stravovací zařízení aby byly plně funkční a konkurenceschopné? Záleží to především na profilu podnikání, ačkoli obvykle se malá gastronomie zaměřuje na rychlé občerstvení, které je založeno na polotovarech nebo výrobcích připravených k jídlu po krátké tepelné úpravě. Jedná se o výdejní okénka s kebabem, hranolky, hamburgery, tortilly, tousty, párky v rohlíku a falafely, které jsou již několik let oblíbeným - typickým městským pouličním jídlem. Dalším příkladem malé gastronomie jsou výdejní okénka se zaměřením na prodej palačinek nebo zmrzliny a vaflí, i když jejich aktivita je o něco riskantnější - zmrzlinárny jsou obvykle otevřeny pouze v letní sezóně, takže se stává, že v chladnějších měsících roku negenerujeme uspokojivé tržby.

Nezbytné investice

Malá gastronomická zařízení a výdejní okénka rychlého občerstvení jsou již mnoho let oblíbená a mají své věrné fanoušky, takže investice do podniku tohoto typu obvykle nezahrnuje vysoké riziko za předpokladu, že jsme zajistili dobré umístění s velkým tokem potenciálních zákazníků. Nabídku kuchyně rychlého občerstvení nejčastěji využívají mladí lidé - studenti středních a vysokých škol a administrativní pracovníci, proto je umístění v blízkosti univerzity nebo v samém centru města z hlediska dobrého příjmu nejbezpečnějším řešením. V době vysoké konkurence stojí za to postarat se o zajímavou a především chutnou a ne příliš nákladnou nabídku. Malá gastronomická zařízení nemůžou být příliš drahá, ale můžou být s konkrétním zaměřením - např. orientovaní pouze na kebab, vege burgery nebo toasty a různorodá - zaměřená na všechna oblíbená rychlá jídla - hamburgery, hranolky, kebab, párky v rohlíku a tortilly. Bez ohledu na specializaci by měla být zaručena nejvyšší kvalita nabízených pokrmů, a to do značné míry závisí nejen na kvalitě použitých surovin, ale také na zařízeních a příslušenství, proto se vyplatí investovat do nejlepšího a profesionálního kuchyňského vybavení.

Co by rozhodně nemělo chybět v malé gastronomické provozovně? Především jsou nutná všechna tyto topná zařízení, takže:

gastronomická fritéza,

gril a rožeň,

● topinkovač,

mikrovlnná trouba,

kuchyňský nebo gastronomický sporák,

● lednice a mrazák,

nerezová umyvadla a dřezy.

Rozměry dřezů a umyvadel lze dokonale přizpůsobit prostoru, kterým disponujeme, což má pozitivní vliv na ergonomii a organizaci práce v pracovní části kuchyně.

Pokud se rozhodneme mít malou zmrzlinárnu, která nabízí také vafle, musí být kuchyň vybavena zařízením na výrobu zmrzliny a samozřejmě i profesionálním vaflovačem. V malé cukrárně specializované na podávání palačinek, je nutnou investicí gastronomický palačinkovač, který usnadňuje rychlou výrobu a zajišťuje stálou neměnnou kvalitu.

V pracovní části kuchyně v malém gastronomickém zařízení by neměl chybět také vhodný nábytek - nejlépe nábytek z nerezové oceli, stoly a pracovní desky, stejně jako police a regály. V závislosti na potřebách a rozměrech kuchyňských zařízení můžeme snadno navrhnout vhodnou sadu ocelového nábytku, která usnadní ergonomické skladování produktů a kuchyňských doplňků a zajistí dokonalé dodržování hygieny.

Efektivní vzduchotechnické systémy

Bez ohledu na velikost provozních prostor, stojí za to zajistit efektivní vzduchotechnické systémy v kuchyni i v jídelním prostoru. Pokud oděvy zákazníků „nasáknou“ těžkými kuchyňskými výpary, někteří z nich se už nevrátí a příště raději navštíví stravovací zařízení, kde lze příjemně konzumovat vybraný pokrm bez nežádoucích kuchyňských výparů. Dobře větrané kuchyňské vybavení, kde není teplo jako v hořící peci, silně ovlivňuje komfort práce zaměstnanců odpovědných za přípravu jídel, proto stojí za to investovat do profesionální gastronomické digestoře či odsávače páry. Velmi dobrým, i když o něco dražším řešením, je dvou funkční digestoř vybavená systémem protipožární ochrany, který zvyšuje bezpečnost zaměstnanců.

Přidej komentář

Údaje označené (*) jsou povinné Vaše údaje budeme zpracovávat v souladu s našimi Zásady ochrany osobních údajů.