Příslušenství k pečení a dekorování v profesionální a domácí kuchyni

V profesionální i domácí kuchyni se vyplatí mít k dispozici sadu cukrářských doplňků. Vhodně zvolená sada kuchyňských potřeb zvyšuje komfort práce, usnadňuje a urychluje přípravu pečiva a dezertů. Jaké doplňky by neměly chybět ve vybavení kuchyně, aby dorty, cukroví a další pečené pochoutky byly nejen chutné, ale měly i originální tvar a zajímavé dekorace? Hledejme ty nejlepší odpovědi a vybírejme potřebné, nejfunkčnější vychytávky na pečení a zdobení.

Příslušenství k přípravě těst

Těsto s ideální konzistencí je nejdůležitější fází přípravy každého pečiva, nejen toho sladkého. K správné činnosti jsou kromě mixéru, nebo kuchyňského robota potřeba vhodné příslušenství. Jedním z nich jsou různorodé kuchyňské odměrky, díky kterým se suroviny těsta přesně odměří. Hotové těsto rozválíte válečkem, který může být ze dřeva, nerezové oceli nebo plastu. Bez ohledu na preference se vyplatí mít ve výbavě váleček, díky kterému bude celý proces pohodlnější. Dnešní válečky na těsto mají spoustu funkčních provedení. Konstrukce některých typů je postavena na ložiskách, nebo kluzných pouzdrech a povrch je pokryt nepřilnavým materiálem. Existují i válečky, které těsto navíc nakrájejí nebo dělají dírky, díky čemuž můžeme ušetřit několik cenných minut. K hnětení těsta se obvykle používá tradiční vál. Lze ji však nahradit modernějším a univerzálnějším řešením. Je jím silikonová podložka cukrářská, která se používá nejen pouze k hnětení těsta, ale také válení a hlavně jako pečící podložka. Jestli chceme docílit určitého značení, použijeme na toto speciální podložky s tvary. Dále je pak lze použít k chlazení, nebo práci s čokoládou, nebo cukrovou hmotou.

Vykrajovátka, formičky, papírové košíčky a silikonové formy

Kromě tradičních formiček a forem je dobré mít ve výbavě cukrářské obruče na dezerty, nebo svorky na obruče, a také vykrajovátka na cukroví, nebo papírové košíčky na muffiny. Formičky a vykrajovátka a speciální obruče umožňují získat přesné, často velmi fantastické tvary na různé příležitosti, třeba sladké srdíčko na Valentýnky nebo křupané čísla k narozeninám. Jsou nenahraditelné během vánočního období - pomáhají připravit koláče a jedlé vánoční ozdoby.

Díky barevným papírovým košíčkům s různými potisky, jsou hotové muffinky, bábovky a mini brownies nejen chutné, ale i vizuálně atraktivní. Je to skvělá alternativa ke kovovým formám na pečení bábovek.

Místo jednorázových papírových košíčků na pečení bábovek, koláčů a výrobu dezertů můžeme použít formy vyrobené z silikonu, odolného proti nízké a vysoké teplotě (od -60 do +230-240°C). Formy silikonové neabsorbují vůně, jsou velmi pružné a těsto se k jejich stranám nelepí, takže vytahování výtvoru je mnohem jednodušší než z papírového košíčku. Velmi rychle se zahřívají a stejně rychle chladnou, což eliminuje riziko popálenin. Pestrost tvarů - od klasických mušlí a muffinek až po vymyšlené futuristické formy z nich dělá univerzální příslušenství, které využívají jak profesionální cukráři, tak milovníci domácích sladkostí.

Další užitečné pomůcky k pečení

Jaké další příslušenství by jsme měli mít v kuchyni? Určitě se Vám bude hodit šablony ke krájení dezertů, které značně urychlí přesné porcování dortů, a dezertů, mřížky k chlazení dezertů, kuchyňské štětce z přírodních, nebo umělých štětin, vhodné k potření tukem, vajíčkem, nebo polevou a univerzální pečící papír. Nejlepší je volit papír potažený silikonem, který Vám umožní pečení bez nutnosti mazání a zabrání přichycení těsta k plechu, formě nebo jiné nádobě. Fanoušci Creme brulée by měli investovat do hořáku na flambování. Kromě karamelizování se s ním dá i opékat sýr a zelenina. Velmi užitečnou vychytávkou jsou také keramické pečící kuličky. Jejich použití zajišťuje rovné propečení základu pro těsto.

Příslušenství ke zdobení

Sladké pečivo musí nejen dokonale chutnat, ale také lákavě a moderně vypadat. Používají se pro efektivní a precizní zdobení pečiva sáčky, pytlíky. Mimo toto se vyplatí mít různé šablony na tvorbu dekorací, sadu speciálních ozdobných lžic, mřížku na vychlazení dortů, která se skvěle hodí i na zdobení upečených výrobků různými druhy polev, krémů, plastových polev či čokolády a dávkovače na čokoládu, polevy a krémy.

Přidej komentář

Údaje označené (*) jsou povinné Vaše údaje budeme zpracovávat v souladu s našimi Zásady ochrany osobních údajů.