Půllitr, pohár nebo sklenice aneb jak servírovat pivo

Pivo je ušlechtilý nápoj a jeho jednotlivé odrůdy si zaslouží správné pivní sklo, které podtrhne a zdůrazní všechny chuťové a estetické vlastnosti zlatého nápoje. Proto by každá restaurace nebo hospoda nabízející různé druhy piva měla být vybavena vhodnými sadami pivních sklenic. Natočené pivo do skla určenému jinému typu nápoje chutná jinak.

Zásadní chybou je podávat ušlechtilý nápoj v poháru nebo půllitru, který je nejen nesprávně vybrán, ale také s logem jiného výrobce, což se bohužel v českých hospodách stává docela často. Aby se zamezilo chybám tohoto typu, měl by být personál baru řádně proškolen. Stojí za to investovat do profesionálního kurzu a zajistit tak nejvyšší úroveň poskytovaných služeb.

Drobný detail, velký rozdíl

Pivní sklo není pouze známý půllitr nebo pohár, který je i tak často zaměňován s obyčejnou sklenicí. Kromě nich existuje několik dalších typů, včetně: sklenic na pšeničné pivo (tzv. Weizenbier štuc), tulipánů, snifterů, tupláků a pint. Každý z nich slouží k ochutnání jiného druhu piva a často překvapivě významně ovlivňuje nejdůležitější parametry každého druhu zlatavého nápoje, jako je barva, aroma či pěna. Kromě toho existuje tradice pití daného druhu v takové a nikoli jiné sklenici a také určité pohodlí při degustaci. Pivo má nejen uhasit Vaší žízeň, ale také potěšit až do posledního doušku.

Jednotlivé nádoby se liší tvarem, tloušťkou skla, výškou a zdobením. Některé mají pohodlné rukojeti, jiné mají elegantní stopku. Správný tvar primárně slouží optimální tloušťce pěny, která by po určitou dobu neměla klesnout. Tloušťka skla ovlivňuje estetiku a rychlost ohřívání piva a rukojeť nebo stopka jsou odpovědné za pohodlí, což je u velkých tradičních půllitrů velmi důležité. Půllitr po okraj naplněný pivem je opravdu těžký.

Co k čemu

Společně prozkoumejme pivní sklo na třech nejoblíbenějších příkladech. Začněme tradičním půllitrem. Pivní půllitry mohou mít různé výšky a tvary, mohou být zcela hladké nebo s charakteristickou ražbou a zdobením, ale odlišují se několika společnými rysy - tloušťkou skla, typickou váhou a pevnou rukojetí. Pivní půllitry jsou obvykle velmi odolné a musíte se opravdu snažit, abyste je rozbili. Tradiční džbánky na pivo byly také dřevěné a někdy měly víko, díky kterému vypadaly trochu jako malé pivní soudky. Dnes se tyto typy pivních sklenic používají pouze při zvláštních příležitostech. Co se obvykle pije v půllitrech? Především světlá piva - německé, české plzeňské a také ležáky, tj. piva spodního kvašení. Některé půllitry jsou určené pro piva typu „Koźlak“ nebo „Porter“- jak světlé tak i tmavé.

K čemu se tedy používají populární, a bohužel často mylně považované za obyčejné sklo, pivní poháry? Pivní poháry jsou vedle tradičních půllitrů soupeři muší váhy. Jsou vyrobeny z tenčího skla a obvykle mají štíhlou stopku, která slouží také jako rukojeť. Jsou dokonale průhledné a kromě loga pivovaru na nich nenajdete žádné ozdoby. Poháry mají dobře držet pěnu a prezentovat barvu vybraného piva. Co obvykle pijeme v těchto typech sklenic? Tmavá piva v nich vypadají skvěle, ale světlé pivo špičkového kvašení a řemeslná piva s aromatickým chmelem se ve sklenici cítí stejně dobře.

A co s oblíbeným pivním sklem? Sklenice na pivo, stejně jako půllitry, mohou mít různé tvary a výšky, nemají žádné ozdoby, ale často mají pohodlný úchop. Takže jsou něco mezi půllitrem a pohárem. Různé sklenice jsou určeny k podávání různých druhů piva. Pšeničná piva se obvykle pijí ve štíhlých elegantních sklenicích s rozšířenou horní části. V úhledné sklenici na dlouhé stopce zvané tulipán, připomínající charakteristickou hlavu tulipánu. V tomto typu skla se obvykle podává belgická piva a piva odrůdy Pale Ale.

Zajímavost nakonec. Některé moderní pivní sklenice nejsou vyrobeny ze skla, ale z kopolymeru - materiálu, který se vyznačuje velmi vysokou odolností proti poškrábání a prasklinám a zároveň je dokonale průhledný a odolný vůči teplotám do 100 stupňů Celsia.

Přidej komentář

Údaje označené (*) jsou povinné Vaše údaje budeme zpracovávat v souladu s našimi Zásady ochrany osobních údajů.