Široké využití mixéru v gastronomii

Mixér je velmi užitečný vynález, který se brzy stal důležitou součástí vybavení každé restaurace, kde se připravují drinky, koktejly a různé druhy nápojů z čerstvého ovoce, ledu a mléka. To ale není jediné využití mixéru v kuchyni. Toto zařízení dokonale funguje hlavně ve velkých kuchyních, kde se používá například při přípravě různých omáček, ve kterých je důležité dokonalé rozmixování všech přísad. Podívejme se blíže na mixéry a na to, co skutečně umí. 

Kde se vzal a jak funguje?

Podívejme se stručně na genezi a základní funkce mixéru. Je známo, že potřeba je matkou všech vynálezů, a tak se i stalo, že na konci 20. let 20. století vznikla v USA potřeba pro vybavení kuchyně, které by umělo rozmixovat dokonale mléko s různými přísadami. První mixér byl vyvinut v roce 1922 a o deset let jeho vynálezce polského původu - Stephen J. Poplawski - získal příslušný patent a založil společnost Stephens Electric Company. V roce 1940 byl tento patent zaregistrovaný pro tzv. domácí mixér. Mezitím v roce 1937 přišel Frederick Osius s myšlenkou prvního kuchyňského mixéru a o rok později se do prodeje dostalo zařízení s názvem Blender. 

Mixér se skládá z pohonné jednoty s motorem, řídícího systému a odnímatelné nádoby s víkem. Nádoby, ve kterých se mixují různé přísady, mají různý objem a jsou obvykle vyrobeny z tlustého polykarbonátu, který se vyznačuje vysokou odolností proti mechanickému poškození. U některých modelů je nádoba vyrobená z nerezové oceli nebo ze skla. Ve spodní části nádoby je namontovaný speciální nůž, který se spustí až ve chvíli, kdy je nádoba pevně umístěna na pohonné jednotce a zakrytá víkem. 

Pro koho a na co? 

Barmanské mixéry jsou bezpochyby jedním z oblíbených pomocníků všech barmanů, kteří připravují koktejly a různé druhy alkoholických i nealkoholických nápojů. Umožní dokonale promíchat všechny potřebné přísady, což šetří čas, je to velmi pohodlné a vytvoříte kvalitní a esteticky dokonalý koktejl a nápoje. V širší gastronomii se používají hlavně mixéry s velkou kapacitou nádoby, které jsou mnohem silnější a výkonnější než ty, které se používají v běžných domácnostech. Kdy je mixér s větší nádobou naprosto nepostradatelný? Například při přípravě některých nápojů, jako je například Mohito, nebo Piňa Colada. Je také skvělý na přípravu jedinečných receptur. 

V kavárnách je maximálně užitečný na přípravu kávy, například Frapé, která se vyrábí z kostek ledu a zmrzliny. Mixér umožňuje dokonalé promíchávání všech potřebných ingrediencí a tím i dokonalou strukturu a chuť rozmixované směsi. Můžeme ho použít také při přípravě ovocných koktejlů. Mixér umožňuje rychle kombinovat přísady, které si vybere například sám zákazník, a díky tomu se vaše nabídka může rozšířit na veškeré čerstvé přísady, které budete ten den nabízet svým zákazníkům. Tato příprava nápojů se osvědčí hlavně v létě, kdy můžete nabízet každý den pestrý výběr čerstvého ovoce i zeleniny. 

Koktejly, drinky a mléčné nápoje nejsou ale jedinou oblastí, ve které jsou mixéry prakticky nenahraditelné. Mixéry jsou užitečné i v restauracích, ve kterých se podávají krémové polévky. Jejich příprava je pomocí mixéru velmi jednoduchá a netrvá dlouho. Polévka má navíc po mixování dokonale krémovou konzistenci. Skvělá chuť je už však zásluhou šéfkuchaře. 

Mixér lze také používat při přípravě pomazánek, včetně populárního humusu, který se servíruje s mrkví a celerem a je velmi zdravým pokrmem v ve všech moderních kavárnách a restauracích. 

Jak vidíte, mixér umí hodně, proto by měl být nedílnou součástí vybavení kuchyně v každém gastronomickém provozu, a také v běžné domácnosti. V případě poškození šlehacích nožů není problém s jejich výměnou. Bez velké námahy lze snadno najít na našich stránkách veškeré potřebné náhradní díly pro mixéry různých značek. 

Přidej komentář

Údaje označené (*) jsou povinné Vaše údaje budeme zpracovávat v souladu s našimi Zásady ochrany osobních údajů.