Sklenice na míchané nápoje v gastronomickém zařízení

Sklenice na koktejly jsou nezbytnou součástí vybavení každého gastronomického provozu, kde se podávají míchané nápoje a koktejly připravované z různých druhů alkoholu. Každý klasický či moderní nápoj vyžaduje vhodně vybranou nádobu, která slouží nejen příjemné konzumaci, ale také- a možná především- estetice, která je v případě nápojů, kromě chuti, neméně důležitá. Pro každý druh nápoje, který nabízíme, by měl být určen vhodný skleněný inventář. Klasické míchané nápoje vyžadují tradiční koktejlové sklenice, zatímco originální nápoje lze podávat v takovém skle, které se nejlépe hodí k vytvořené receptuře.

Objem a estetika

Vzhled a kapacitu koktejlové sklenice většiny míchaných nápojů určují ingredience.  Výška a tvar sklenic jsou připisovány nejznámějším klasickým receptům. Každý profesionální barman by měl přesně vědět, jaký typ sklenice se nejlépe hodí k vybranému nápoji. Správný výběr skla probereme na příkladu několika populárních nápojů, které nemohou chybět v dobře fungujícím koktejlovém baru nebo jiné provozovně kde se podávají alkoholické nápoje.

Tradiční Margarita, tedy směs tequily, likéru triple sec a citronové nebo limetkové šťávy, je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě. Sklenice na koktejl Margarita nejčastěji připomínají obrácené mexické sombrero. Další stále velmi oblíbený nápoj - Bloody Merry, se obvykle podává ve vysoké, štíhlé sklenici typu „High ball“. Dokonalým příkladem takového skla je Longdrink Convention s objemem 390 ml, vyráběný německou společností Schott Zwiesel. Bloody Merry vypadá v takové sklenici elegantně. Dalším oblíbeným klasickým nápojem je Mohito - osvěžující směs z bílého rumu, perlivé vody, drceného ledu, cukru, limetky a máty. Nejčastěji se podává ve vysoké sklenici s rovnými stěnami bez dekorací a silným dnem. Módní Cosmopolitan, který se skládá z vodky s příchutí limetky, Cointreau a šťávy z limetky a brusinek, by měl být podáván v úzké sklenici, která se nahoře mírně rozšiřuje. Populární drink White Russian - směs vodky, kávového likéru a smetany se nejlépe prezentuje v nízké sklenici s pevným dnem, zatímco slunná Piña Colada, která se skládá z bílého rumu, kokosového mléka a ananasového džusu, se nejlépe hodí do vysoké, hladké, koktejlové sklenice na krátké stopce.

Důležité při výběru

Při výběru sklenic na míchané nápoje stojí za to věnovat větší pozornost správné volbě. Zamyslet se nad tím, jaké druhy nápojů chceme podávat, a poté vybrat sklo, které je pro ně určené. Při hledání správných setů dbejte na kvalitu skla a detaily, jako je tvar, výška, délka a tloušťka nožky, typ dna, dekor nebo povrchové úpravy. Určitě se nevyplatí šetřit při nákupu kvalitního skla - levnější sklenice se snáze poškodí nebo rozbijí při každodenním používání nebo mytí v myčce, což vyžaduje nutnost častého doplňování, a to vytváří zbytečné náklady navíc. Lepší je koupit jednou a dobře. Kromě toho mohou zákazníci sami rozlišit kvalitu skla, ve které se nápoje podávají, a většině to není lhostejné. Kvalita a estetika skleněného inventáře přispívají k důvěryhodnosti ceny. Ta může být v některých případech, v závislosti na profilu, hodnosti a prestiži místa, kde se restaurace nachází, opravdu vysoká.

Jde o víc, než jen o skleněný inventář

Když už zainvestujeme do několika kvalitních setů koktejlových a nápojových sklenic, je dobré nezapomínat na barmanské doplňky, bez kterých jen stěží vytvoříme perfektní míchaný nápoj. Velmi důležité je nejen to jak jsou míchané nápoje podávány, ale také kdo a jakým způsobem je připravuje. Profesionální barman se může stát opravdovým lákadlem a skvělou vizitkou Vašeho podniku bez ohledu na obchodní profil. Pokud nemůžeme najít profesionálního barmana, bezúhonného se zajímavou osobností, stojí za to investovat do vhodného školení zaměstnanců.

Přidej komentář

Údaje označené (*) jsou povinné Vaše údaje budeme zpracovávat v souladu s našimi Zásady ochrany osobních údajů.