Škodlivost mikrovlnné trouby - pravda nebo podvrh?

Mikrovlnná trouba, běžně známá jako mikrovlnka, je vynález, který způsobil skutečnou revoluci a byl po mnoho let symbolem modernosti a pokroku. První mikrovlnky se začaly prodávat v roce 1947 a relativně rychle si podmanily gastronomii a srdce hospodyněk prakticky po celém světě.

Existuje mnoho názorů na škodlivost mikrovlnných trub a jak to tak bývá, některé z nich nejsou úplně pravdivé. Příprava jídla v mikrovlnce je rychlá, pohodlná a nevyžaduje žádné zásahy do procesu přípravy. U mnoha lidí však takový rychlý proces vzbuzuje podezření a přesvědčení, že paprsky mají škodlivý účinek na jídlo. Jak je to opravdu s mikrovlnnou troubou? Používat nebo radši zapomenout na její existenci? Podívejme se blíže na mikrovlnnou troubu.

Princip fungování mikrovlnné trouby

Mikrovlnná trouba funguje díky principu, který objevil Američan Percy Spencer, v průběhu výzkumu tvorby elektromagnetických vln, které jsou používany v radaru. Jak to funguje? Mikrovlny způsobují rotaci molekul vody v ohřátém jídle. Takto vytvořená energie se rozptýlí a přenáší se na částice tepelně upravované potravy. Zvyšuje se jeho tepelná energie a tím i teplota. Srdcem mikrovlnné trouby je kovová komora se síťkou zabudovanou do dvířek, která chrání před mikrovlnným vyzařováním ven. Speciální spínač instalovaný v mechanismu zámku dveří je navržen tak, aby vypnul napájení magnetronu v případě náhodného otevření trouby během provozu nebo detekce úniku. Mikrovlny hlavně pracují na molekulách vody, ale dokážou si poradit také s tuky a oleji, i když o něco hůře. Záření, které vyzařuje mikrovlnná trouba, je podobné záření, které vytváří smartphone, s tím rozdílem, že je silnější. Bylo zajištěno, aby byla mikrovlnná trouba zabezpečená a nepředstavovala pro uživatele žádnou hrozbu.

Fakta a mýty o škodlivosti mikrovlnné trouby 

V obecném povědomí panuje názor o škodlivém účinku záření na kvalitu ohřívaných potravin. Výzkum ukázal, že tvrzení, že záření ovlivňuje rychlost chemických reakcí, je pravdivé. Obvykle probíhají rychleji než při tradičním tepelném zpracování na stejnou teplotu. Ukázalo se však, že to nemá významný vliv na změny v chemické struktuře různých látek - mikrovlnná energie je příliš malá.

Mnoho lidí tvrdí, že mikrovlnné trouby negativně ovlivňují nutriční hodnotu ohřátých pokrmů. Pravdou je, že jakákoli forma tepelného zpracování - vaření, dušení, ohřívání a smažení - to vše snižuje nutriční hodnotu. Kromě vysoké teploty je tento stav ovlivněn také vodou, ve které se rozpouštějí některé cenné složky. Tepelné zpracování v mikrovlnné troubě tedy nemá zvýšený vliv na množství živin, i když skutečností je, že některým výrobkům trvá méně času, než ztratí stejné množství cenných složek než v tradičním tepelném zpracování.

Je těžké si představit dobrou funkčnost některých gastronomických provozů bez přítomnosti mikrovlnné trouby. Ve fast foodech a v místech využívajících polotovary je mikrovlnná trouba jedním ze základních vybavení a její rychlost je obtížné nahradit jiným, stejně výkonným strojem. Pokud však máte pochybnosti o kvalitě a výživové hodnotě pokrmů ohřívaných v mikrovlnné troubě a váše obchodni zaměření není založeno na rychlém občerstvení, stačí se vyhnout hotovým a rychle připravovaným pokrmům. Je lepší zacházet s mikrovlnnou troubou jako s vybavením, které pomáhá rychle připravit jednotlivé položky z nabízeného menu.

Bezpečnost použivání

Pamatujte, že do mikrovlnné trouby nemůžeme vkládat pokrmy na jakémkoli kusu nádobí. Bezpečně lze používat sklo pro hotely a restaurace, keramické nádobí a porcelán pro gastronomii, pokud není zdobeno zlatem a platinou. Nádobí vyrobené z jiných schválených materiálů (např. plastu) musí být speciálně označeno na spodni části. Skleněné a plastové nádobí nesmí být zakryto víkem.

Přidej komentář

Údaje označené (*) jsou povinné Vaše údaje budeme zpracovávat v souladu s našimi Zásady ochrany osobních údajů.