Španělská kuchyně - charakteristika a nejpopulárnější pokrmy

Barevná a voňavá španělská kuchyně je spojena s pokrmy s přidáním oleje, papriky, rajčat, brambor, cizrny, ryb a mořských plodů, tedy produktů typických pro Pyrenejský poloostrov. Její povaha je však mnohem různorodější a paella, tortilla a gazpacho nejsou jediná charakteristické pokrmy cocina Española. Poznejme její historii a specifika a recepty, které jsou trochu méně známé, a jednoduché a chutné filloas, tedy španělské placky v galském stylu.

Španělská kuchyně

Na španělskou kuchyni je třeba se podívat skrz hranice jednotlivých regionů - autonomních komunit. Bouřlivá historie vytvořila z italského, řeckého, francouzského, židovského a arabského vlivu přítomné nejen v kultuře, ale i v kuchyni, díky čemuž vytváří iberská kuchyně unikátní mix minulosti se současností a každý region má své krajové jídlo.

Na severu Španělska - v Galicii, Asturii, Kantabrie nebo v kraji Baskickém, dominují jídla obsahující brambory a papriku, pečené maso a ryby a plody moře z Biskajského zálivu. Asturie je navíc známá výrobou více než 40 druhů sýrů vyrobených z kravského, ovčího, kozího a smíšeného mléka. V centrálně, tady Madrid, Kastilie-La Mancha nebo Kastilie a León se připravují jednoduché pokrmy z jednoho hrnce na bázi koláče, z fazolí a hrachu, velkou oblibu má i zvěřina, dále pak pokrmy z králíka a vepřového masa připravovaná mnoha různými způsoby. Východní část Španělska je Valencie, Katalánsko a Murca. V kuchařské tradici Katalánska jsou patrné silné historické vazby na francouzský region Roussillon, který byl kdysi součástí severního Katalánska. Kromě pokrmů typických pro celé Středomoří se často připravují pokrmy, jejichž důležitými složkami jsou regionální uzeniny a houby. Ve Valencii a Murcii dominuje populární paella, hlavně slavná paella valenciana. Západní region - Estremadura, díky nepříznivému klimatu se vyznačuje o něco méně vyhledávanou kuchyní, v níž převažují pokrmy s obsahem vepřového, skopového a jehněčího masa s přidanou regionální zeleninou. Tradičním pasteveckým jídlem je migas, který se připravuje z čerstvého pečiva, slaniny, různých odrůd papriky a česneku s přídavkem oleje a mleté uzené papriky zvané pimenton. Nejoblíbenější polévkou je slavné gazpacho a jeho regionální varianta - conjodongo.

Region jižní, neboli Andaluzie - nejvíce osídlená a druhá oblast s největší zalidněností Španělska zůstává ve velkém ovlivněno arabskými kulinářskými tradicemi. Převažují ryby a plody moře a aromatické, silně ochucené masové pokrmy typické pro kuchyni severozápadní Afriky. Součástí Španělska jsou kromě kontinentálních regionů i ostrovní provincie, které mají svou specifickou a odlišnou kulinářskou kulturu. Baleary, to znamená, že souostroví v západním středomoří zahrnuje např. Mallorcu, Ibizu a Menurku. Jejich kulinářské tradice utvářela nejen územní omezení, ale i klimatické a historické podmínky. Nejoblíbenější pokrmy navazují nejčastěji na široce pojatou středomořskou kuchyni s velkým množstvím ryb a mořských plodů. Kromě nich jsou základem stravy i jídla s obsahem vepřového masa, zvěřiny, drobů a zeleniny, jako jsou papriky, rajčata, lilek, brambory a česnek. Nejznámějším místním produktem původem z Mallorcy je sobrassada - syrová, sušená, silně ochucená bylinkami, paprikou a solí vepřová klobása. Stále větší oblibě se těší i u nás česneková omáčka allioli, která je považována za prvotní majonézu.

Na Kanárských ostrovech - souostroví, které se skládá ze 13 ostrovů (např. Tenerife, Gran Canaria, La Palma, Lanzarote a Fuerteventura), základem kuchyně jsou ryby a plody moře. Spousta jídel vychází z cizrny, rajčat, brambor a batátů, dále pak králičího a kozího masa. Nejznámějším pokrmem z jednoho hrnce je puchero Canario, které se skládá mimo jiné z těstovin, kousků masa různého původu, chřestu, klasů kukuřice, česneku a aromatických koření. K kanárským kulinářským tradicím patří i paella. Subtropické klima ostrovů podporuje pěstování exotického ovoce, mimo jiné banánů, avokáda, marakuy, manga, papay, kiwi, fíků a ananasu.

Bez ohledu na region jsou nejpoužívanější koření ve španělské kuchyni kmín, koriandr, šafrán, skořice a uzená paprika.

Nejpopulárnější pokrmy regionu

Nejoblíbenější španělský pokrm z jednoho hrnce je samozřejmě opakovaně zmiňovaná paella, tedy jídlo na bázi rýže s přidanou zeleninou, mořskými plody, nebo masem a šafránem. Velmi známá je také tortilla Española (nebo tortilla de patatas) - druh omelety z brambor a vajec. Téměř každý také zná gazpacho - nejoblíbenější španělský studený pokrm z rajčat a paprik. Další známá či hodná jídla ze španělské kulinářské tradice, mezi něž patří např.

  • fabada - pokrm z jednoho hrnce známý především v Rakousku. Jeho hlavní ingredience jsou fazole, chorizo, morcilla a slanina
  • gambas a la plancha - grilované krevety (červené, nebo bílé),
  • pisto - španělská verze ratatouille z rajčat, papriky, cukety, cibule, česneku i olivového oleje,
  • pulpo a la gallega - připravená chobotnice servírována s plátky brambor - pokrm charakteristický pro Galicji,
  • gambas al ajillo - krevety smažené s česnekem na oleji s chilli,
  • chorizo a la sidra -chorizo připravované v jablečném moštu. Servírované na čerstvém pečivu.

Velkou oblibu má i tapas, tedy z Andalusie servírované před hlavním jídlem nebo jako pčedkrm k vínu a pivu. Jedná se obvykle o různé regionální sýry, uzeniny a uzeniny, olivy, mořské plody a smažené brambory.

Recept na filloas, neboli palačinky z Galicie

Nakonec recept na filloas - regionální typ palačinek z Galicie. Od svého francouzského předchůdce - crepes, se liší tím, že jsou trochu sladší. Nejčastěji se servírují jako dezert, ale s vhodnými přílohami mohou být chutným, samostatným jídlem. Suchá verze galských palačinek se dělá na vývaru. Příprava filloasu je velmi snadná a trvá jen pár minut. Stačí pár jednoduchých surovin, pánev na smažení (nejlépe s nepřilnavým povrchem), tři středně velké misky, kuchyňská metlička, dřevěná lžíce i lopatka. Pánev na palačinky ve srovnání s obyčejnou pánví má jednu výhodu - nízké kraje usnadňují manipulaci a otáčení palačinky, bez možnosti poškození.

Suroviny (na 15-20 kusů v závislosti na velikosti pánve):

  • 8-10 lžic mouky (ok. 100 gramů),
  • 4-5 lžiček cukru (ok. 50 gramů),
  • 6 vajec,
  • 200-220 ml mléka,
  • 200-220 ml vody,
  • špetka soli.

Způsob přípravy:

Začneme smícháním mouky s cukrem a špetkou soli. Ve druhé misce smícháme mléko a vodu a ve třetí rozšleháme vejce. Je dobré si uvědomit, že bude lepší použít všechny suroviny s pokojovou teplotou, a ne přímo z lednice vytažené. Rozšlehaná vejce přidáme k mouce s cukrem, vše důkladně promícháme a bez přerušení promícháme, přidáme pomalu misku mléka s vodou. Hotové těsto vložíme na 45 minut do lednice. Pánev před smažením jemně potřete olejem a k přetočení palačinky na druhou stranu použijte vhodnou lopatku. Pokud používáte pánev s nepřilnavým povrchem, nesmíte používat kovovou příslušenství.

Teplé palačinky servírujeme podle svých vlastních chutí a preferencí - filloas chutnáají dobře s tvarohem ochuceným vanilkou, ale i marmeládou, nebo nutelou, ale i čerstvým ovoce. Ale tradičně se servírují posypané cukrem.

Přidej komentář

Údaje označené (*) jsou povinné Vaše údaje budeme zpracovávat v souladu s našimi Zásady ochrany osobních údajů.