Stroje a příslušenství pro výrobu čokolády

Začněme kakaovníkem, bez kterého by čokoláda nemohla existovat. Ačkoli tento věčně zelený strom pochází z tropických lesů Jižní a Střední Ameriky, největší pěstitelské oblasti jsou již léta v Africe. Více než polovina kakaových bobů pochází ze dvou zemí - Pobřeží slonoviny a Ghany. Dalšími významnými vývozci jsou Nigérie, Kamerun, Brazílie, Ekvádor, Dominikánská republika, Kolumbie, Mexiko, Indonésie, Papua-Nová Guinea a Malajsie.

Kakao vděčí za své jméno, respektive za svůj první člen Theobroma, Karlu Linnéovi, který spojil dvě řecká slova - theos (bůh) a broma (jídlo). Možná naznačoval, že Mexičané považovali kakaové boby za dar boha moudrosti Quetzalcoatla? Ačkoli to není jisté, ví se, že před vznikem čokolády se z kakaových bobů vyráběl hořký nápoj smíchaný s kořením nebo kukuřičným pyré. Věřilo se, že je afrodiziakem a dodává člověku sílu.

Kakaové boby se do Evropy dostaly teprve na začátku 16. století. Španělé zpočátku připravovali hořký nápoj jako lék na bolesti žaludku. Když se do něj přidal cukr, popularita tohoto nápoje začala rychle růst. První tabulka čokolády, která vznikla kombinací kakaa, cukru a rozpuštěného kakaového tuku, byla vyrobena v roce 1847 výrobcem Francisem Fryem. V roce 1879 vyvinul Rudolf Lindt dodnes používanou technologii konšování čokolády, která spočívá v dlouhém a intenzivním míchání ingrediencí - aby vznikla homogenní hmota. Na začátku to byl ruční proces. Teprve pozdější zdokonalení a automatizace konšování a vynález Coenraada Van Houtena, jak extrahovat kakaový tuk, učinily výrobu čokolády běžnou. Celý proces se skládá z několika fází, ale než se sklizené kakaové boby dostanou k výrobci, musí projít procesem fermentace a sušení, po kterém následuje třídění a čištění. Výroba se skládá z několika po sobě jdoucích fází - pražení, drcení, konšování, temperování a lisování. K výrobě čokolády se nejčastěji používají tři druhy kakaových bobů: Forastero, Trinitario a Criollo. Poslední z těchto odrůd je nejušlechtilejší a nejdražší a tvoří pouze 5 % světové produkce.

Proč je konzumace čokolády přínosná 

Čokoláda je velmi přínosná pro naše tělo, pokud se konzumuje s mírou. Má mnoho prospěšných vlastností, zejména pokud obsahuje správné množství kvalitního kakaa. Předpokládá se, že minimální hranice je 60 %, a čím vyšší je obsah kakaových bobů, tím větší jsou výhody. Mezi nejdůležitější vlastnosti čokolády patří:

  • antioxidační účinek, 
  • schopnost snižovat krevní tlak,
  • antidepresivní účinek,
  • minimalizace rizika vzniku Alzheimerovy choroby, 
  • protizánětlivý účinek,
  • zlepšení lipidového profilu,
  • zpomalení procesů stárnutí organismu.

Kromě toho je čokoláda dobrým zdrojem hořčíku a obsahuje vitaminy A, E a B. Má ale čokoláda nějaké nevýhody? Ano, při její nadměrné konzumaci, to znamená nad doporučenou denní dávku 20 gramů (přibližně pětina tabulky), může čokoláda přispívat k obezitě. 100 gramů čokolády (v závislosti na obsahu kakaa) má 500 až 590 kcal. Abyste ji spálili, museli byste hodinu běhat nebo jezdit na kole téměř hodinu a půl. Je dobré na to pamatovat a držet se bezpečného množství, i když to není vůbec snadné. Čokoláda je nejen velmi chutná, ale také návyková - má ve svém složení teobromin, což je aminokyselina s psychoaktivními účinky. Dalšími vedlejšími účinky časté a nadměrné konzumace čokolády jsou vznik zubního kazu a sklon k tvorbě černých teček.

Základní vybavení a příslušenství pro výrobu čokolády

Výroba čokolády je složitý proces, pro který je potřebné správné vybavení a příslušenství. Používají jej velké společnosti a cukrárny specializující se na výrobu pralinek. Které stroje na výrobu čokolády jsou nejdůležitější pro její výrobu?

  • konše, dokud nevznikne homogenní hmota, 
  • ořezávátka nebo stroje na temperování čokolády,
  • potahovací stroje na nalévání a rovnoměrné rozdělování tekuté čokolády,
  • automatické a ruční kráječe,
  • mlýnky na obilí.

K dalším zařízením a příslušenstvím pro výrobu čokolády, které jsou užitečné zejména pro kavárny, cukrárny a restaurace, patří ohřívače na rozpouštění čokolády a výrobu pralinek či čokoládových bonbonů, válečky na cukrovou a marcipánovou hmotu, fontány na čokoládové fondue, různé druhy forem (např. na pralinky a lanýže, na čokoládové tyčinky a tabulky, na zdobení, na výrobu čokoládových lízátek) a přenosové fólie na zdobení.

Kráječe lze použít k porcování těsta a ohřívače ke zdobení zmrzliny. 

Přidej komentář

Údaje označené (*) jsou povinné Vaše údaje budeme zpracovávat v souladu s našimi Zásady ochrany osobních údajů.