Stroje pro profesionální a domácí výrobu zmrzliny

Zmrzlinová sezóna je v plném proudu. Ať už se prodává ve zmrzlinárnách nebo se vyrábí doma, potřebujete k její výrobě specializované stroje. Jaké stroje používají profesionálové a do jakých byste měli investovat, abyste si mohli připravit lahodnou přírodní zmrzlinu v pohodlí domova? Než se podíváme na konkrétní stroje, dozvíme se několik zajímavostí o této letní pochoutce.

Stručná historie zmrzliny, překvapivá fakta a její originální příchutě

Zmrzlina má dlouhou historii plnou informací a překvapivých faktů. Stejně zajímavé mohou být i některé recepty, kombinace chutí a způsoby její konzumace. Nejoblíbenější zmrzliny na světě jsou však věčné klasiky - vanilková, čokoládová a jahodová.

Mražené sorbety vyráběli Číňané již před více než 3 000 lety. V Číně byl dokonce za dynastie Tchang vyvinut první recept na mléčnou zmrzlinu. Zmrzlina, jak ji známe dnes, byla vynalezena v 17. století ve Francii. V Polsku se objevily poměrně pozdě - jeden z prvních receptů byl zaznamenán v knize Dokonalý kuchař v roce 1783. Další, recept lze nalézt v kuchařské knize Florentyny Niewiarowské a Wandy Malecké z roku 1880. Zmrzlina si získala svou popularitu teprve v meziválečném období. První pouliční prodejci zmrzliny se objevili ve Varšavě, Poznani, Krakově a Lvově. Rovněž začaly vznikat podniky, kde se zmrzlina podávala. Za nejlepší podnik byla považována cukrárna Lardelli. První balené zmrzliny se začaly prodávat ve 30. letech 20. století. Za komunistického Polska byly velmi oblíbené zmrzliny Calypso, Bambino a italské zmrzliny z automatů. Již řadu let lze zmrzlinu najít prakticky v každém obchodě s potravinami a v klasických zmrzlinárnách, které se již specializují na stále oblíbenější přírodní zmrzlinu.

Je čas na několik zajímavostí:

    • nejvíce zmrzliny se v Evropě vyrobí v červnu,
    • téměř 20 % milovníků zmrzliny ji jí v posteli,
    • je bezpečnější jíst zmrzlinu v zimě než v létě - nedochází tak k rychlému ochlazení hrdla,
    • nejvíce zmrzliny ročně snědí Novozélanďané, Američané a Australané,
  • na Novém Zélandu a v Austrálii je nejoblíbenější vanilková zmrzlina s karamelovými kuličkami neboli Hockey Pockey,
  • zmrzlinárna Haledaria Coromoto ve venezuelském městě Merida, která existuje od roku 1984, nabízí více než 1 000 příchutí, včetně cibulové, tuňákové, houbové nebo tvarohové s papričkami jalapeño. Každý den jsou k dispozici desítky rozmanitých nabídek,
  • první kavárna, kde se podávala zmrzlina, Cafe Procope, byla založena v roce 1686 v Paříži a existuje dodnes.

Kreativita dnešních zmrzlinářů nezná mezí. Návrhy mnoha zmrzlináren se vyznačují zajímavými recepty a originálními, velmi překvapivými příchutěmi. Některé z nich však vyvolávají mírný šok. Mezi nejoriginálnější zmrzliny patří inuitská zmrzlina akutaq, která se vyrábí z bobulí, sobího nebo tuleního tuku a sněhu. Návštěvníci Japonska mohou ochutnat zmrzlinu s příchutí syrového koňského masa a ve Spojených státech můžete vyzkoušet zmrzlinu s příchutí kuřecích křídélek a plísňového sýra. Některé pobaltské zmrzlinárny nabízejí zmrzlinu s jantarovou příchutí. Milovníci tmavého svrchně kvašeného piva stout mohou ochutnat pivo-čokoládovou zmrzlinu.

Jak se vyrábí zmrzlina

K výrobě zmrzliny se používá speciální stroje. Jedním z nich je pasterizátor - automatický stroj, který zajišťuje pasterizaci, skladování a zrání vyrobeného základu. Umožňuje připravit zmrzlinu dokonalé konzistence z jakýchkoli surovin. Má různé výkony a je chlazen vodou nebo vzduchem. Pasterizátory mají funkci udržování nízké teploty po dokončení práce stroje, takže konzistence připravovaného výrobku bude stálá. Tyto rofesionální stroje fungují bezchybně i v tom nejteplejším počasí. K výrobě rozmanitých chuťových směsí se používají emulgátory.

Dalším typem zmrzlinového stroje je frézka, vhodná pro výrobu řemeslné zmrzliny a ovocných sorbetů nebo ovocných šťáv. Některé zmrzlinárny používají dvouválcové stroje, které kombinují funkce frézky a pasterizátoru. Tento typ stroje lze proto použít i pro pasterizaci a zmrazování a chlazení jiných potravin.

Zmrzlinovače se používají k výrobě tradiční italské zmrzliny a mraženého jogurtu. Tyto přístroje jsou obvykle vybaveny dvěma nezávislými komorami, které umožňují podávat dvě různé příchutě společně nebo odděleně. Zmrzlina je skladována při optimální teplotě ve speciálních lahvích různých objemů - stroj je díky tomu připraven k okamžitému výdeji.

Některé profesionální automaty a stroje na zmrzlinu lze úspěšně používat i v domácnosti. Dobrým příkladem takového stroje je zmrzlinovač Bartscher, který umožňuje rychlou výrobu nejen tradiční zmrzliny, ale také mražených jogurtů, sorbetů, smoothies a ovocných nápojů.

Přidej komentář

Údaje označené (*) jsou povinné Vaše údaje budeme zpracovávat v souladu s našimi Zásady ochrany osobních údajů.