Termoizolační tašky a nádoby k přepravování pokrmů

Termoizolační tašky a nádoby na přepravu potravin se těší stále větší oblibě. Pandemie koronaviru a s ní spojený takzvaný lockdown si vynutily v gastronomických prostorách nový, silně omezený model fungování. Po nějakou dobu si jídlo mohli objednat jen s osobním vyzvednutím, nebo s přívozem. Tato situace způsobila velký vznik firem, které zprostředkovávají doručování občerstvení na uvedenou adresu. Každá z nich využívá termoizolační nádoby a tašky. Často je využívají také cateringové společnosti, restaurace a pizzerie, které si dovážejí samy. Podívejme se tedy na termoizolační tašky a nádoby trochu blíže a poznejme je.

Konstrukce tašek termoizolačních

Tašky termoizolační a batohy, přestože se liší tvarem a kapacitou, má zpravidla podobnou konstrukci a jsou vyrobeny nejčastěji z pevného polyesteru, nebo odolného nylonu. Termoizolační jádro je obvykle vyrobeno z polyuretanové pěny s různou tloušťkou a vnitřní krytina z voděodolné a perzistentní tkaniny PVC (potažená polyesterová tkanina), která nepohlcuje pachy. Většina modelů má uvnitř bezpečnostní úchyty převáženého jídla. Tepelně izolační funkce v nich umožňuje přepravu horkých i silně vychlazených jídel.

Druhy tašek termoizolačních

Některé modely termoizolačních tašek jsou určeny pro přepravu konkrétních výrobků (např. pizzy, nebo polévky), jiné jsou uzpůsobeny pro určitý druh dopravy - kolo, skútr nebo auto.

Tašky a batohy na pizzu mají různý objem a jsou velikostně uzpůsobeny na dvě až několik desítek kusů. Nejčastěji jsou vyrobeny z polyesteru a nylonu, interiér je vyztužen obvykle zpevňujícím rámem, které lze v některých modelech vyndat. Polyesterová izolace maximálně udržuje teplotu, nepropouští vlhkost a zápach. Zavírají se na suchý zip, magnet nebo zámek. U tašek na pizzu se při každodenním používání doporučuje magnet - je nejen odolný, ale především usnadňuje rychlé bezproblémové otevření. Tašky a batohy na pizzu mají obvykle další kapsy na chladicí nápoje a platební terminál.

Pro cyklistickou nebo skútrovou dopravu se používají batohy. Vidíme je prakticky každý den u dodavatelů, kteří realizují dovoz jídla k zákazníkovi. Ty jsou nejčastěji z voděodolného polyesteru a uzavírají se nejčastěji na zámek. Mají pohodlné popruhy, stabilizační pás a držák pro přenášení. Některé modely batohů jsou vybaveny reflexními prvky zajišťujícími dobrou viditelnost na silnici.

Dodavatelé aut nejčastěji využívají různé druhy tepelně izolačních tašek - ať už univerzální, uzpůsobené pro přepravu jídla, nebo vyhrazené jednomu, konkrétnímu druhu oběda, například polévku. Většina modelů, bez ohledu na to, kolik lunch boxů do nich lze vložit, je vybavena doplňkovými kapsami, vnitřními úchyty chránícími před zničením obalu, nastavitelnými vložkami a pohodlnými držadly. Nejfunkčnější modely termoizolačních tašek se zavírají na magnet, některé mají možnost doladit speciální topný vklad.

Nádoby termoizolační

Nádoby termoizolační mají podobnou funkci jako tašky, přesto je jejich konstrukce trochu jiná. Podle způsobu použití jsou vyrobeny například z polystyrenu, pěnového polypropylenu, polyethylenu nebo z velmi pevného piocelanu, což je inovativní hybrid kombinující vlastnosti pro styrenu a polyolefin, díky čemuž se vyznačuje vysokou mírou tepelné izolace, která se pohybuje od -20 do + 110 ° C.

Konstrukce termoizolačních nádob umožňuje přepravu různorodých produktů. Některé modely jsou uzpůsobeny pro přepravu nádob, které lze (podle rozměrů a objemu nádoby) stohovat a umístit do nich teplá či chlazená jídla, nápoje a dezerty (například zmrzlinu). Některé modely lze vybavit chladicí nebo topnou vložkou. Většina nádob je vybavena pohodlnými ergonomickými držáky. Z termoizolačních nádob nejčastěji využívají cateringové a dodavatelské firmy, dále pak milovníci pikniků na čerstvém vzduchu. Některé z nich lze umýt v myčce na nádobí.

Taška, batoh, nebo box - co vybrat?

Výběr optimálního tepelně izolačního obalu pro přepravu jídla závisí především na profilu jídelního prostoru, nebo typu provozované činnosti. U pizzerií a firem využívajících doručovatele na kolech, či skútrech je volba samozřejmostí, tašku na pizzu si však vybírejte tak, aby ladila s průměrem nabízených pizz. Zamyslete se také nad tím, zda potřebujete vyhřívanou tašku se speciálním vyhříváním, nebo tašky bez této funkce. Vyplatí se mít i tašky, které umožní dopravit více pizz - výrazně to usnadní obsluhu "domů". V případě jiných zařízení a firem, které rozvážejí jídlo, zvolte tašku nebo box, který zajistí optimální podmínky pro přepravu nejčastěji objednaných jídel.

Bez ohledu na výběr stojí za pozornost také materiál, ze kterého je taška, batoh, nebo nádoba vyrobena. Důležitá je také velikost a kapacita, díle pak typ zapínání. Barva, to už je otázka individuálního gustu.

Přidej komentář

Údaje označené (*) jsou povinné Vaše údaje budeme zpracovávat v souladu s našimi Zásady ochrany osobních údajů.