Typy talířů a kompletní sada pro stolování

Co by měla obsahovat kompletní souprava nádobí pro stolování? K čemu jsou jednotlivé talíře a další prvky? Které z nich vypadají nejlépe a nejčastěji se používají? Z čeho by se měla skládat optimální souprava nádobí pro restaurace? Je dobré mít dobrou orientaci a znát některá pravidla, abyste byli dobře připraveni na každou příležitost a nečinili zbytečné chyby.

Druhy a provedení talířů

Talíře různých velikostí pro různé účely jsou základem, bez kterého nemůže fungovat žádná domácí nebo profesionální kuchyně. Při výběru sady talířů je třeba zvážit povahu provozované kuchyně a estetiku ostatních prvků, které se objevují na stole. Můžete je zkompletovat jednotlivě, ale nejlepším řešením bude vybrat celou univerzální sadu přizpůsobenou počtu obsluhovaných hostů.

V každé sadě nádobí, bez ohledu na její estetiku, by mělo být následující: plytké a hluboké talíře, dezertní a předkrmové talíře, misky a šálky s podšálky. Při výběru se můžeme také řídit materiálem, ze kterého bylo nádobí vyrobeno. Rozlišujeme tradiční porcelánové a keramické talíře, moderní plastové a skleněné talíře, ekologické talíře vyrobené ze dřeva a biologicky rozložitelných materiálů, stejně jako originální talíře vyrobené z kamene a různých ocelových slitin.

K čemu jsou jednotlivé talíře?

Každý ví, k čemu slouží plytký a hluboký talíř, ale ostatní části sestavy nádobí se někdy používají k jiným účelům, než pro které jsou určeny. Jaké talíře mají sloužit k podávání hlavního chodu a v čem servírovat polévku? Na čem podávat špagety, lehký oběd nebo dezert po večeři?

Plytké talíře jsou spojeny především s hlavním chodem - požíváme z nich všechno, co je jeho nedílnou součástí. Nejčastěji mají klasický kulatý tvar, i když můžeme také najít sady se čtvercovými talíři.

Plytké talíře jsou doprovázeny hlubokými talíři, které se používají ke konzumaci všech polévek, krémů, pokrmů s polotekutou konzistencí, špaget a penne. Jeho tvar závisí také na typu soustavy. Je třeba si zapamatovat, že některé druhy polévek se podávají podle tradice v nádobách jiného typu - polévkové misky (např. na vývar nebo boršč) nebo speciální mističky (např. na orientální polévky).

Kompletní sada nádobí by mělo také obsahovat dezertní talíře - jedná se obvykle o menší kopii plytkého talíře. Kromě svého původního účelu se často používají k snídani nebo večeři - menší porce nevyžadují talíře na hlavní jídlo, a to ani při velké porci míchaných vajíček či kopě sendvičů a chlebíčků.

Pokud potřebujete speciální talíře pro občerstvení, musíte je doplnit samostatně - velmi zřídka jsou součástí stolního nádobí. Jsou vyrobeny z různých materiálů, mají různé tvary, textury a barvy a slouží k servírování lehkého obědu (brunch) nebo občerstvení ve formě sýrů a uzenin, ovocných špízů nebo sushi a tempurované zeleniny.

Některé obědové sady zahrnují účelné mističky, které jsou skvělé pro zdravé snídaně ve formě ovesné kaše, kukuřičných lupínek nebo müsli zalévaných studeným nebo teplým mlékem. Jsou také vhodné pro podávání orientálních polévek, čerstvého ovoce nebo menších porcí pro děti.

Samostatnou skupinou jsou typicky dekorované talíře, které lze kromě svého původního účelu použít také jako talíře k občerstvení. Různé tvary, dekorace a barvy vám umožní vybrat talíře, které tvoří harmonický nebo kontrastní celek se zbytkem nádobí.

Je třeba si uvědomit, že nádobí, které se objevuje na stole, by mělo být nejen funkční, ale především estetické. Jíme také očima, a proto to, co skončí na talíři, musí mít vhodné umístění, které podporuje ke konzumaci pokrmu.

Doplňkové stolní příslušenství

Při výběru talířů nebo celé sady nádobí byste měli přemýšlet o doplňcích, které by měly být na hodovních stolech doma i v restauračních zařízeních. Šíře nabídky umožňuje výběr odpovídající estetice zbývajícího nádobí. Co by nemělo chybět? Určitě se bude hodit elegantní cukřenka, sklenice na pití, stojany na vejce, miska na omáčky, máslenka, stojany na ubrousky, a také příbory a lžičky.

Přidej komentář

Údaje označené (*) jsou povinné Vaše údaje budeme zpracovávat v souladu s našimi Zásady ochrany osobních údajů.