Vše, co potřebujete vědět o vybavení zmrzlinárny

Zmrzlina je jedním z oblíbených dezertů bez ohledu na věk zákazníka. Osvědčí se zejména v horkých letních dnech, i když i mimo sezónu se najdou milovníci studeného potěšení. Investice do vaší vlastní zmrzlinárny není velkým rizikem, pokud se postaráte o dobré umístění zmrzlinárny a především o vynikající recepturu samotné zmrzliny a zajímavé příchutě.

Náklady výrobu jsou relativně nízké a marže je mimořádně povzbudivá. Pokud se rozhodnete pro stále populárnější přírodní kopečkovou zmrzlinu bez umělých přísad, úspěch je navzdory silné konkurenci velmi pravděpodobný. I když se zaměříte na provoz zmrzlinárny pouze v letní sezóně, s trochou štěstí se za pár teplých měsíců dá vydělat na zbytek roku a pak se můžete zabývat jiným podnikáním, nebo si jen odpočinout před další intenzivní sezónou.

Nezbytné investice

Otevření zmrzlinárny a výroba zmrzliny, kromě toho, že se budete muset zabývat řadou administrativních záležitostí, zahrnuje především investice do profesionálního vybavení. Bez kvalitního a profesionálního vybavení značně riskujete neúspěch.

Tím nejdůležitějším ve zmrzlinárně jsou profesionální zařízení k výrobě zmrzliny. V závislosti na typu výroby, který jsme si vybrali, si můžeme vybrat výrobník točené zmrzliny a mražených jogurtů (tj. Italská zmrzlina), nebo výrobník kopečkové zmrzliny, tj. specializované stroje na výrobu kopečkové zmrzliny a sorbetů. V obou případech si můžeme vybrat zařízení se specifickou kapacitou a výkonem, které je ideální pro vaši výrobní kapacitu a rozměry prostor. 

Ve větších zmrzlinárnách a při výrobě kopečkové zmrzliny se jako nezbytné ukázaly pastéry s různými kapacitami a velkým rozsahem ohřevu a optimálním rozsahem zchlazování. Jedná se o stroje, které se používají k rychlé a efektivní výrobě směsi, která tvoří základ kopečkové zmrzliny. Zařízení je určeno na pasterizaci, skladování a zrání základní směsi pro další výrobu zmrzliny.

Kompletní vybavení, potřebné pro výrobu zmrzliny, doplňují emulzifikátory, tj. malá, ale účinná zařízení, která pomáhají šetřit čas při přípravě chuťové směsi s dokonalou konzistencí, a granitory  - zchlazovače nápojů, které se používají k výrobě ledových nápojů. Ledové nápoje s ovocnými, svěžími příchutěmi jsou dobrým nápadem pro zvýšení příjmu. Rozhodně stojí za to si granitor koupit - dostupná cena se rychle vyplatí. Ve zmrzlinářství také nesmí chybět profesionální zmrzlinové vitríny - mají různé tvary, velikosti a počet vaniček. Vyrábí se v mobilní i stacionární verzi, takže není problém vybrat vzhledem k velikosti provozu ideální vitrínu. 

A na závěr je také důležité pořídit do zmrzlinárny tzv. porcovače na zmrzlinu - tj. příslušenství, které slouží k nabírání zmrzliny. Jde nejčastěji o dřevěné nebo plastové špachtle a porcovače zmrzliny. 

Detaily, které stojí za pozornost

Před konečným rozhodnutím o výběru zařízení k výrobě zmrzliny, stojí za to věnovat pozornost několika důležitým detailům. Především byste měli znát počet agregátů, které mají vliv na výkon zařízení a jakým způsobem je zařízení chlazeno - může to být chlazení vodou, nebo vzduchem.

Rovněž stojí za zvážení, zda investovat do výrobníku točené zmrzliny a pastéru samostatně, nebo zvolit dvouválcový stroj, který kombinuje funkce obou zařízení. Závisí to především na počtu příchutí a rozsahu výroby. Když je produkce velká a potřebujete zajistit dobrý výkon po dobu několika hodin, měli byste zvolit dvě samostatná zařízení, zejména proto, že stroj, který spojuje dva v jednom, vyžaduje pro samotnou výrobu trochu více času.

Při výběru chladící vitríny věnujte pozornost nucené cirkulaci vzduchu a automatickému rozmrazovacímu cyklu. Dražší modely jsou vybaveny řešeními, která chrání vitrínu v případě dlouhodobého vystavení slunci.

Po skončení sezóny nezapomeňte zkontrolovat a vyčistit každé zařízen, což má zásadní dopad na fungování a životnost stroje a kvalitu podávané zmrzliny.

Přidej komentář

Údaje označené (*) jsou povinné Vaše údaje budeme zpracovávat v souladu s našimi Zásady ochrany osobních údajů.