Vybavení nezbytné pro profesionální organizaci švédského stolu

Snězte, co chcete a kolik chcete- to je slavná a velmi oblíbená forma bufetu tzv. švédský stůl.  Švédské stoly nabízejí široký výběr jídel bez stanoveného limitu a bez obsluhy číšníka. Toto řešení je výhodné jak pro různá stravovací zařízení a hotely - kuchyně nemusí neustále fungovat, tak pro klienta, který má možnost sestavit si zdravé jídlo podle svých chutí nebo dietních preferencí. Švédský stůl je také ideální pro firemní nebo team-buildingové akce - hosté nemusí sedět u stolu a jíst všichni stejná jídla ve stejnou dobu. Jaká zařízení a příslušenství tedy vyžaduje profesionálně organizovaný bufet?

Švédský stůl z historického hlediska, aneb odkud se to všechno vzalo

Než odpovíme na tuto otázku, vysvětlíme si, odkud pochází tento zámořský název. Proč je to právě švédský a ne finský, ruský nebo holandský stůl? Je zajímavé, že tento termín se používá nejen ve Švédsku a Česku, ale také ve většině evropských zemí, a to jak na východ, tak na západ. Ve vzdáleném Japonsku se používá podobný, ale geograficky mírně rozšířený termín - vikingský stůl.

Švédský stůl souvisí s tamní tradicí podávání jídel a je označován slovem „smörgåsbord“, což doslova znamená „sendvičový stůl“. V období vánočních svátků se tzv. sendvičový stůl promění v jeho slavnostní verzi - „Julbord“. Jiné zdroje uvádějí, že tento termín se stal populárním díky Světové výstavě v New Yorku v roce 1939 - ve švédském pavilonu byl uspořádán stůl, kde si hosté mohli dopřát švédské regionální pochoutky. Polská legenda zase říká, že to bylo všechno kvůli švédskému obléhání Zamostí, během kterého král Karel X. Gustav chtěl požádat Jana Zamoyského o jídlo. Zamoyský švédského hodnostáře přijal, ale za hradními zdmi. Stůl byl hojně prostřen, ale… chyběly mu židle. Bez ohledu na to, která verze je nejblíže pravdě, si „smorgasbord“ vede skvěle v různých kulturách a kulinářských tradicích.

Na dobrém vybavení hodně záleží 

Vybavení bufetu by mělo zajistit především dobrou expozici, hygienickou nezávadnost, efektivní obsluhu a možnost poklidného občerstvení se vícesložkovým jídlem bez nutnosti používat stejné talíře. Švédský stůl musí být nejen dobře zásobený, ale především funkční, což by mělo zaručit nabídnutým pokrmům a výrobkům optimální skladovací podmínky, zejména pro teplé pokrmy. Profesionální, dobře organizovaný a zásobený bufet by měl být vybaven následujícími zařízeními:

chafingy a gastronádoby

gastronomické hrnce na polévky,

várnice a kávovary na kávu a čaj,

● vitríny a bufetové systémy (chladící i ohřívací),

dávkovače na džusy a chladicí nápoje,

● automatický kávovar nebo kávovar na překapávanou kávu,

dávkovače cereálií,

dávkovače mléka,

● různorodé bufetové stojany,

gastronomické podnosy,

etažéry na sladkosti, zákusky a ovoce.

Samozřejmě nesmíme zapomínat na základní vybavení, jako jsou sady příborů a talířů, šálků s podšálky, hrníčků a sklenic a také misek a dóziček. Kromě toho byste se měli postarat o jednorázové ubrousky a soupravy na koření (solnička, pepřenka, nádoby na olivový olej a balzamikový ocet).

Za zvážení stojí také investice do bufetového nábytku a všech mobilních zařízení, díky nimž lze celý catering úspěšně realizovat nejen ve vnitřních prostorách, ale také venku nebo při jakékoli jiné příležitosti mimo gastronomický podnik. V tomto případě byste si kromě nábytku měli zajistit jednorázové nádobí a příbory, speciální cateringové termosy různých kapacit, ubrusy a pokrývky na stoly, přenosné chladiče na nápoje a tepelně izolační nádoby, které budou užitečné při přepravě hotových, teplých jídel. Možnost pořádání švédských stolů v oblasti stravovacích služeb je příležitostí k významnému zvýšení příjmů.

Přidej komentář

Údaje označené (*) jsou povinné Vaše údaje budeme zpracovávat v souladu s našimi Zásady ochrany osobních údajů.