Vybavení pizzerie potřební zařízení a příslušenství

Srdcem každé pizzerie je pec na pečení italské pizzy. Ani ten nejlepší průběh pečení, osvědčené receptury a nejzkušenější pizzař však nestačí. Každá restaurace specializující se na italskou kuchyni by měla být vybavena zařízeními a doplňky, které usnadní práci celému týmu a díky nimž budou všichni hosté odcházet z pizzerie maximálně spokojeni. Než se tedy pustíme do provozu, je nutné doplnit příslušenství nutné pro provoz na profesionální úrovni.

Výroba a uchovávání těsta

K uhnětení těsta s dokonalou konzistencí potřebujete ty nejkvalitnější suroviny a také trpělivost a šikovné ruce pizzaře. Nejdůležitější kroky při přípravě pizzy lze automatizovat, tedy ulehčit a zpříjemnit práci. Na pomoc přicházejí specializovaná zařízení. Nejdůležitější z nich je mixér planetární s vyjímatelnou, nebo nevyjímatelnou mísou. Dále pak elektrickou vyvalovačku na těsto s regulací tloušťky a průměru těsta.

Uhnětené a naporcované těsto musí být správně skladováno. Na to existují speciální nádoby vyrobené z polypropylenu, nebo polyetylenu. Díky vysoké odolnosti proti nízkým a vyšším teplotám (od -40° do + 80°C), udržuje optimální podmínky.

Příslušenství k pečení pizzy

Dobrá pizza se dá upéct tradičním způsobem na keramickém, šamotovém, nebo žulovém kameni. Pokud však chcete, aby pizza měla dokonalý tvar a nepřipálila se, měla by být výbava široká plechy na pizzu. Základní jsou plechy kulaté vyrobeny z nerezové oceli, nebo uhlíkové oceli, které jsou odolné vůči korozi, vysokým teplotám a mechanickému poškození. Plech na pečení oválného tvaru je vhodný zejména pro pizzu amerického typu se silnějším dnem. Je však vhodné připomenout, že pokud není dno plechu perforované, má pizza po vytažení z trouby nadýchanější, vláčnější těsto. Kromě plechů ve tvaru pizzy se vyplatí mít k dispozici plechy obdélníkové, které jsou také vhodné k pečení pizzy, nebo různých druhů dezertů. Další potřebnou pomůckou jsou úchyty na plechy značně usnadňuje vytahování a samotnou manipulaci s plechy, nejen do pecí, ale i jejich vytažení.

Alternativou tradičních plechů jsou hliníkové síta na pizzu, které se používají k pečení tradičního italského druhy pizzy, která je charakteristická tenkou vrstvou těsta. Zabraňují přilepení těsta na kámen, díky síťovanému dnu je zajištěna dobrá cirkulace vzduchu, díky čemuž je pizza dokonale propečená a křupavá. Při pečení jednoho konkrétního druhu pizzy se volba mezi plechy a mřížkami jeví jako samozřejmá. Organizované skladování plechů a sít zajišťují stojany se speciální konstrukcí.

Připravená pizza by měla být vložena do pece do dostatečné hloubky a poté vyjmuta bez rizika popálení. Na to existují speciály lopaty, které mohou být vyrobeny z nerezové oceli, hliníku, nebo dřeva. Šířku a tvar pracovní části a délku násady lopaty lze přizpůsobit individuálním potřebám a preferencím pizzaře.

Z pece na talíř, tedy příslušenství k přenášení a porcování pizzy

K snadnému vyndání a přesunu upečené pizzy z plechu na talíř jsou nejlepší příslušenství lopaty a lopatky, a snadné porcování upečené pizzy na stejně velké trojúhelníky je klíčová záležitost, která do značné míry určuje komfort konzumace. Někde pizzu porcuje pizzař, jinde tuto činnost nechávají na zákaznících. Krájení nožem a vidličkou je v případě pizzy nepohodlné, takže v obou případech byste měli mít po ruce vhodný nástroj, tedy radýlko. Ať už to bude, nebo ne radýlko hladké, nebo radýlko vroubkované, toto užitečné příslušenství je jedním z nejdůležitějších prvků vybavení. Hladké radýlko se používá pro krájení tradiční tenké pizzy a vroubkované radýlko je vhodné pro hrubší těsto, nebo velké množství přísad na pizze.

Pizzu lze servírovat na tradičním kulatém talíři, nebo na dřevěném prkénku. Oba typy jak talíře, tak i desky mívají nejčastěji průměr, který odpovídá průměru nejoblíbenějších pizz, tedy mezi 28 a 33 cm. Většina desek má jemné řezy, které usnadňují rozdělení pizzy na 6 stejně velkých trojúhelníků.

Přeprava pizzy

Většina pizzerií ​​kromě konzumace na místě nabízí možnost rozvozu pizzy na uvedenou adresu. Bez ohledu na vzdálenost musí být doručená pizza řádně chráněna proti deformaci a prochladnutí. Obyčejné kartonové obaly nestačí, proto by každé místo zajišťující „rozvozy“ mělo mít speciální vybavení tašky na pizzy v různých velikostech. Vzhledem k různým, někdy i velkým vzdálenostem se vyplatí mít k dispozici tašky dvojího typu. Tašky bez ohřevu mají polyesterový tepelně izolovaný povlak, díky kterému si udržují stálou teplotu, přitom tašky s ohřevem jsou vybaveny nahřívacím systémem, který lze dobíjet napájecím adaptérem, nebo autozapalovačem. Vyhřívací podložky mají také batohy na pizzy, které jsou vhodné k rozvozu pizzy na kole, nebo motocyklu.

Nástroje a příslušenství na čištění pecí

Po několika pečících procesech a po dokončení práce by měla být komora každé pece důkladně vyčištěna od zbytků připálených přísad a připálených kousků těsta. Nejlépe si s tím poradí speciály kartáče s drátěným, nebo přírodním vlasem.

Přidej komentář

Údaje označené (*) jsou povinné Vaše údaje budeme zpracovávat v souladu s našimi Zásady ochrany osobních údajů.