Výběr myčky do gastronomického zařízení

Myčka na nádobí je jedním ze zařízení, bez kterého nemůžete ani uvažovat o otevření restaurace. Je to dáno přísnými hygienickými a sanitárními předpisy. Nemůžete mít typ myčky na nádobí používané v domácí kuchyni. Musí mít funkci napařování nádobí, které by mělo být po každém mytí dokonale čisté, bez zápachu a lesklé. Na trhu máme několik typů gastronomických myček na nádobí a optimální výběr závisí hlavně na povaze podnikání. Podívejme se blíže na nejoblíbenější typy myček na nádobí.

Stručná charakteristika provozu kuchyňské myčky na nádobí

Srdcem profesionálních myček na nádobí je termostat, jehož úkolem je řídit teplotu mytí a oplachování nádobí. Proces napařování, který probíhá při teplotě asi 90 stupňů Celsia, zaručuje odstranění všech nečistot, stop a šmouh a účinně odstraní bakterie. Zajímavostí je, že profesionální myčka má nižší spotřebu vody než myčka používaná v domácí kuchyni. Velkou výhodou komerčních myček je úspora času - celý mycí cyklus obvykle trvá několik minut. Některé myčky na nádobí disponují kapacitou až 1000 talířů za hodinu.

Druhy gastronomických myček na nádobí

Gastronomické myčky na nádobí lze rozdělit do několika typů v závislosti na jejich použití, rozměry a konstrukci. Nejoblíbenějšími modely jsou malé barové myčky na nádobí (známé také jako pod stolové myčky nádobí), které jsou nejčastěji vybírány do kaváren, cukráren a malých restaurací. Samozřejmě jsou vybaveny nezbytnou funkci páry, leštící funkcí a rovněž disponují dávkovačem prací kapaliny. Jedná se obvykle o myčku na sklo, dezertních talířů a příborů. K dispozici jsou také podpultové myčky nádobí, které jsou přizpůsobeny k mytí konkrétních druhů nádobí, jako jsou třeba myčky nádobí na hrnce, větší talíře a misky.

Dalším typem myček jsou univerzální myčky na nádobí, které mají o něco větší rozměry a kapacitu než barové myčky na nádobí a nejnovější modely jsou dokonce ovládány elektronicky. Jsou rychlé a přesné a obvykle se používají ve středně velkých restauracích, hotelových kuchyních a pizzeriích.

Dalším typem myček na nádobí jsou průchozí myčky na nádobí, které jsou určeny hlavně pro větší restaurace a podnikové jídelny. Jsou vybaveny řadou moderních způsobů řešení a funkcí. Často mají elektronické ovládací prvky a indikátory pro řízení teploty provozu kotle a mycí komory. Jejich design obvykle umožňuje spojení se stolem k myčce, takže mohou společně tvořit efektivní mycí sekci. Vyznačují se vysokým topným výkonem a velmi dobrou účinností - zvládnou velké množství nádobí bez zbytečných přerušení. Jejich rozměry umožňují umývání velmi velkého nebo nepravidelně tvarovaného nádobí.

Nakonec krátkého přehledu se podívejme na tunelové myčky na nádobí. Jedná se o extrémně efektivní a rychlá zařízení, která fungují nejlépe na místech, která každý den generují velké množství špinavého nádobí, tj. ve velkých kuchyních, hotelových, firemních a nemocničních jídelnách a velkých populárních restauracích. Tunelové myčky se vyznačují velmi velkou kapacitou a nabízejí možnost rozšíření o další moduly, což vytváří obrovský a velmi účinný mycí systém. Obvykle mají několik mycích programů, elektronický regulátor rychlosti a rozsáhlý systém vlastní diagnostiky.

Příslušenství a doplňky pro myčky na nádobí

Při výběru myčky na nádobí, optimálně přizpůsobené pracovnímu zaměření a profilu a také potřebám provozovny, stojí za to věnovat pozornost doplňkovému příslušenství. Jedním z nich je podstavec pod myčku na nádobí, který myčku stabilizuje a usnadňuje její obsluhu - vyjmutí a vložení koše s nádobím, nebo vypouštění vody. Většina kuchyňských myček je vybavena odtokem vody umístěným ve spodu.

Důležité je také zvolit správný čisticí prostředek - gastronomické myčky vyžadují investice do specializovaných chemikálií. Nejlepší je, když použijeme prostředky jednoho osvědčeného nebo doporučeného výrobce.

Přidej komentář

Údaje označené (*) jsou povinné Vaše údaje budeme zpracovávat v souladu s našimi Zásady ochrany osobních údajů.