Kategorie Frappé shakery, drink mixéry | GASTROMANIA.CZ zahrnuje širokou nabídku barmanských mixérů na přípravu koktejlů, frappé, shaků a smoothie. Vybavujeme a servisujeme bary, restaurace, cukrárny a další gastronomické zařízení.

Frappé shakery a drink mixéry používáme nejčastěji pro barové zařízení na míchání nápojů a drinků. Jsou určeny pro práci v barech, diskotékách a všech prostorech, kde se podávají míchané nápoje. Taková zařízení jsou vybavená systémem, který umožňuje spustit motor pouze tehdy, když je nádoba v pracovní poloze. Drink mixéry jsou přístroje, které mají polykarbonátové nádoby nebo nádoby z nerezové oceli o objemu obvykle v rozmezí od 0,5 do 1 litru. Na trhu existují také modely, které umožňují míchání současně ve 2 nebo 3 nádobách. Nápoj se míchá ve svislé poloze pomocí míchadla.

Mixéry pro přípravu koktejlů jsou vždy na 230V a jsou primárně využívány na míchání drinků a nápojů, včetně kávových jako např. frappé, které jsou ve tekuté formě bez větších částeček, a neměly by být zaměňovány s blendery. Profesionální barové mixéry, používáme především k drcení ovoce, ledu a zmrzliny a tím se dosáhne rozmixování do tekuté formy. Drink mixéry mají standardně možnost mixování také kávových nápojů často nazývané frapovače

číst dál >

Průvodce mícháním koktejlů

Při přípravě koktejlů by měl být přísně dodržován recept (přesný poměry jednotlivých surovin), technika mixování, dobré chlazení, velikosti porcí, vhodné dekorace, je-li to nutné, ale rovněž použíti vhodného skla (odpovídajícímu k danému drinku jak velikostně, tak designem). I malá odchylka od receptu může úplně změnit charakter míchaného nápoje. V receptu míchaných nápojů se obvykle podává v jedné dávce, pokud se nejedná o recept na více porci, které jsou ale označené.

Mixovací technika

Mixologií můžeme jednoduše označit jako nauku o směšování nápojů. Mixologie je umění nebo dovednost připravování míchaných nápojů. Následující techniky mixování patří k nejjednodušším. Povšimněme si, že míchání není jen mechanickým mícháním, tj. fyzickou činnosti, ale umění správně kombinovat přísady podle přísných pravidel a určitým způsobem:

  • způsob výdeje: nalévání ingrediencí přímo na led umístěné ve sklenici – on the rocks. Nalévání lze nazvat formou mixování, ale bez využití mixéru na koktejly.
  • příprava míchaného nápoje ve sklenici, tzv. mixing glass – v míchací sklenici připravujeme drinky, které se míchají s kostkami ledu, ale podávají bez ledu. Většinou řidší a čiré nápoje.
  • způsob míchání v barmanském sklenici: míchání ingrediencí s ledem v kruhovém pohybu s cílem maximalizovat vychlazení koktejlů, potom se nalije do sklenice, bez ledu. Tuto techniku se používá při přípravě např. Martini.
  • příprava míchaného nápoje přímo ve sklenici, tzv. straight way: mícháme intenzivně barovou lžičkou průhledných ingrediencí, které se snadno spojují spolu s jemně drceným ledem, virovým pohybem nebo pomocí drink mixéra.
  • metoda blenderování: drcení vetších porcí emulzních složek v elektrickém mixéru na nízkých otáčkách po dobu 20-30 sekund, s jemně drceným ledem. Nápoje průhledné můžeme mixovat o něco déle na vyšších otáčkách. Mějte na paměti, že na led v každé mixovací nádobě se nalívá v pořadí od nejhustší po řídíš konzistencí.
  • kombinovaný způsob: pro lepší chlazení long drinků, mimo míchání v nádobě nebo v šejkru, nápoj se cedí přes led, který je ve sklenici a eventuálně se smíchá s nějakým koktejlem.
  • metoda shakerování: třepání hustých ingrediencí jako je mléko, smetana, vejce, likérů, krémů, atd. s ledem v šejkru, který má 3 částí, třepeme energicky a rychle 8-15 sekund, držíme pevně oběma rukama, dnem k sobě a děláme krátké pohyby „oči-prsa“. Drink přelíváme přes sítko, které je připravené na nádobce, kde drink vlijeme.

Druhy koktejlu

Nauka o míchaných nápojích, tedy mixologie, rozděluji nápoje na studené a teplé, alkoholické a nealkoholické a do všech je možné použít Frappé shaker, drink mixér. Te dále dělíme na nápoje malé, neboli short drinks, kterých porce je 60-100 ml a také nápoje velké, neboli long drinks, který porce překračuje 100 ml a muže dosáhnout až 250 ml i více.

Obor zabývající se mícháním nápojů:

  • dle obsahu alkoholu: alkoholické, nealkoholické (soft drinks)
  • dle pozice vůči menu: před jídlem, aperitivy, po jídle, digestivy
  • dle velikosti porce: krátké (short drinks) – do 10 cl, střední (medium drinks) – do 20 cl, dlouhé (long drinks) – až 30 cl a více
  • dle obsahu cukru: suché (dry), polosuché (medium dry), sladké (sweet)
  • dle teploty: studené, teplé (hot drinks)
  • dle technologického postupu