Kategorie Gastronádoby, nádobí pro gastronomii | GASTROMANIA.CZ zahrnuje širokou nabídku gastronádob vyrobených z nerezu, polykarbonátu a keramiky. Vhodné pro Vaši restauraci, catering a jídelnu.

číst dál >

Gastronádoby využívají všichni profesionálové v oboru

Gastro nádoby patří k základní výbavě každé profesionální kuchyně a jsou po léta s oblibou využívány ve všech typech gastro zařízení. Hodí se nejen na vaření, pro profesionální konvektomaty a pece, pečící trouby, výdejní vodní lázně, ale i pro přepravní termoboxy, ledničky a pro regály ve skladech. Zkrátka, jsou ideální nádobou pro profesionální vaření, pro přepravu či skladování jídel. Gastrošky, jak jsou lidmi z oboru s oblibou nazývány, také významně přispívají k navýšení efektivity práce. Stačí si jen vše dobře naplánovat a ve většině případů nemusíte už hotové pokrmy přendávat z jedné nádoby do druhé.

Další výhodu, kterou gastronádoby vaření přinášejí, je i možnost jednotlivé nádoby stohovat na sebe. Dobře do sebe zapadají, ušetří významně prostor a minimalizují pády.

Nádoby GN vycházejí z jednotného rozměru

Konstrukce gastro nádob je velice promyšlená a svým formátem je kompatibilní se všemi profesionálními zařízeními v oboru, vychází z normy Gastronorm GN. Základním plošným rozměrem je modul GN 1/1, tedy 53 cm x 32,5 cm a každý výrobce profesionálního nádobí pro gastronomii rozměr GN plně respektuje. Tento promyšlený systém velikostí má samozřejmě letitou tradici, kterou používali a zavedli mistři gastronomie již v roce 1964 ve Švýcarsku. Jen na okraj, a aby vše nebylo tak snadné, americký trh používá svůj vlastní systém, který vychází z nemetrické míry, a základní modul zde bývá o něco větší. Pozor! Na evropském trhu se můžete také setkat s gastronomickým nádobím, které vychází z normy, jež se nazývá EURONORM. I ta sice využívá stejný systém proporcionality jako norma GN, ale vychází ze zcela jiného modulu, který má rozměry 60 cm x 40 cm.

Gastronádobí je vyráběno z nejkvalitnějších materiálů

Celý systém gastronádob je velmi důmyslný a při jeho výrobě je kladen vysoký důraz na maximální kvalitu. Dnešní trh je velmi pestrý, ale nejlepší je zaměřit se na renomované osvědčené výrobce: Stalgast, Hendi, Araven, Tomgast, Paderno, APS, Contacto, RM Gastro nebo Cheffy. Nejoblíbenějším a nejčastěji používaným gastronádobím je nádobí vyrobené z nerezu. Používá se potravinářská ocel o síle 0,7 mm a nádobí lze používat i při teplotách od -40 °C do +300 °C. Nerez, která se nejčastěji používá na vaření, pečení či při dalším zpracování potravin, však není jediným možným materiálem, který se při výrobě gastronádobí používá. Řada nádobí, včetně speciálních komponentů (víka a vložky), se vyrábí i z dalších unikátních materiálů. Patří k nim polykarbonát, polypropylen či polyethersulfon, ale také třeba i porcelán. Na trhu je k dispozici také gastronádobí z hliníku nebo smaltu, ale třeba i speciální oboustranný tác na grilování vyrobený z litiny.

Nerezové gastronádoby

Nerez je pro svoji pevnost, odolnost, snadnou omyvatelnost nejvíce využívaným materiálem v gastronomii nejen při výrobě nádobí, ale i samotných spotřebičů a vybavení kuchyně. Nerezové gastronádoby jsou celosvětově nejvyužívanějším vybavením právě pro svoje všestranné vlastnosti. V nerezových gastronádobách je možné pokrmy připravovat, ohřívat, vystavovat, skladovat, chladit i převážet. Nerezové gastronádoby jsou stohovatelné a v prázdném stavu tak nezabírají zbytečný prostor na provozovně.

Polyethylénové gastronádoby

Kde je u gastronádob vyžadována především minimální hmotnost a možnost hermetického uzavření, tedy zejména ve skladování potravin, nastupují praktické polyethylenové gastronádoby. Polyethylen snese hluboké zmražení na -40°C, ale ohřátí jen do 99°C. Pro běžné chlazení a přechovávání potravin v gastronomickém zařízení to ale zcela vyhovuje. Nadto jsou polyethylenové gastronádoby vybavené barevnými klipy pro odlišení různých typů potravin, a materiál sám nezachycuje chutě ani pachy.

Polypropylenové gastronádoby

Polypropylen je ve svých vlastnostech velmi podobný polyethylenu a tak i polypropylenové gastronádoby umožňují vesměs stejný rozsah využití a výhod. Konzultujte se svým prodejcem, který typ je pro Vás vhodnější.

Polykarbonátové gastronádoby

Průhledný polykarbonát umožňuje vizuální kontrolu obsahu skladovaných potravin a v některých případech je velice praktický při prezentaci. Proto polykarbonátové gastronádoby zaujímají důležité místo ve vybavení všech gastronomických zařízení. Pevný, omyvatelný a odolný polykarbonát patří k plastům vhodným pro využití v gastronomii a gastronádoby z polykarbonátu jsou opět stohovatelné a skladné. Z polykarbonátu se vyrábějí i víka na všechny ostatní typy pevných gastronádob (ocel, keramika..).

Melaminové gastronádoby

Melamin je na rozdíl od ostatních plastů využívaných v gastronomii skutečně pevný a nerozbitný zároveň. Melaminové gastronádoby vypadají jako z porcelánu, jsou bílé, lesklé, a zachovávají tvar. K tomu jsou navíc velmi odolné hrubému zacházení. Melaminové nádobí se masově používá ve školkách, což je nejlepší zátěžový test.

Smaltované gastronádoby

Smalt do kuchyně patří už desítky let a stále je v řadě faktorů nepřekonatelný. Pečení s velice dobrým rozložením tepla a s nízko přilnavým povrchem je hlavní výhodou smaltovaných gastronádob. S tepelnou odolností nad možnostmi nerezu, odolností proti poškrábání a výhodami masivních stěn a tepelné akumulace jsou smaltované gastronádoby i v dnešní moderní době velice oblíbené a používané.

Porcelánové gastronádoby

Vysoce kvalitní keramika představuje v gastronomii výhody v oblasti prezentace, ale i pečení. Perfektní akumulační schopnosti a rovnoměrné rozložení teploty, odolnost gastronádob vůči opravdu vysokým teplotám, to všechno znamená, že se s gastronádobami z vysoce kvalitního porcelánu snadno setkáme v každém profesionálním gastronomickém zařízení.

Nepřilnavé gastronádoby

Možnost tepelné přípravy pečením nebo smažením bez přítomnosti nebo s minimálním množstvím tuku dělá z nepřilnavých teflonových povrchů oblíbené vybavení kuchyně navzdory určité náchylnosti na poškrábání. Gastronádoby s nepřilnavým PTFE povrchem jsou vyrobeny z kvalitního nerezu s vnitřním nástřikem. Velmi vhodné jsou pro prezentaci a výdej potravin, kde při neustálém přihřívání nehrozí přichycení ke dnu.

V nabídce najdete širokou škálu nádobí.

Výrobci gastronádobí vycházejí ze zkušeností šéfkuchařů a reagují na speciální potřeby profesionálů z celého světa. Ve své nabídce mají skutečně široký sortiment výrobků, které se ale vždy odvíjí od standardního rozměru GN 1/1. Můžete si tedy vybrat velikost GN 2/1, GN 1/1, GN 2/3, GN 1/2, GN 1/3, GN 1/4, GN 1/6 či GN 1/9. V nabídce najdete nejen plné nádoby, děrované gastronádoby, nádoby pro mražené výrobky, gastronádoby non-stick , podnosy, vodící lišty, ale i nádoby a rošty pro profesionální konvektomaty a pece. Některé velikosti gastronádob jsou vyráběny pro lepší manipulaci i s bezpečnostními uchy. K běžnému gastronádobí si můžete objednat i celou řada speciálních doplňků. V nabídce jsou víka různých rozměrů, speciální poklice s výřezem pro naběračku nebo i poklice s těsněním.

Jak je na tom gastronádobí s velikostmi a tvary?

Základní modul má velikost GN 1/1, tedy 53 cm x 32,5 cm. Nádoby s normou GN jsou samozřejmě vyráběny ve všech potřebných velikostech, například nádoby s rozměrem GN 1/3 jsou menší a mají třetinovou velikost 32,5 cm x 17,5 cm. Nádoba GN 2/3 má rozměr dvou třetin základního modulu a velikost 35,4 cm x 32,5 cm. Výrobci počítají třeba i s rozměry GN1/12 o velikosti 10,8 cm x 13,2 cm. Co se týká tvarů, všechny gastro nádoby do sebe zapadají, a tak se mění v zásadě jen jejich hloubka, pakliže se nejedná o speciální typ jako je například nádoba na špíz na jehně a sele. Záleží jen a jen na vás, na vašich potřebách, požadavcích a osobním vkusu.

Kvalitní gastronádoby všech rozměrů, tvarů a materiálů včetně doplňků si můžete objednat již dnes na našich stránkách www.gastromania.cz. Zde získáte i inspiraci a všechny potřebné informace, které vám usnadní výběr kvalitního gastro nádobí. Uvidíte, že budete spokojeni.