Hrnce na chřest jsou speciální hrnce, které umožňují vařit chřest v celku, aniž by se musel krájet na menší kousky. Každý hrnec na chřest je vybaven vložkou, díky které lze jednoduše uvařenou zeleninu vyndat. Tyto hrnce se dodávají ve dvou verzích - s objemem 4,5 nebo 5,5 litru -, takže máte k dispozici gastro hrnce pro každý typ provozovny. Takové nádobí je ideální pro každou restauraci, která klade důraz nejen na rovnoměrné vaření surovin, ale také na jejich vzhled.

číst dál >

Čím jsou specifické hrnce na chřest?

Hrnce na chřest si získaly oblibu u mnoha kuchařů díky následujícím vlastnostem:

  1. Specifikace - hrnec na chřest se vyznačuje především svou výškou. Takový hrnec by měl být vysoký alespoň 20 cm, setkat se můžete i  s hrnci vysokými až 30 cm. Díky jeho výšce se do takového gastro hrnce snadno vejde chřest, ale i lilek nebo špagety, které by se ve většině standardních hrnců obtížně vařily.
  2. Parní vložka - všechny hrnce na chřest jsou vybaveny speciální parní vložkou, která umožňuje vařit zeleninu v páře. Úchyt na vložce vám usnadní rychle vyjmout uvařenou zeleninu bez rizika popálení. Při vaření těstovin stačí vložku před vařením z hrnce vyjmout.
  3. Multifunkční - ačkoli je chřest nejběžnějším připravovaným pokrmem v těchto typech hrnců, nic nebrání tomu, aby se tyto speciální hrnce používaly i na přípravu jiné dlouhé zeleniny nebo těstovin. V každém případě není nutné produkty dělit na menší kousky, takže na talíři vypadají  mnohem lépe. Tento typ hrnců lze také použít k udržení již dříve připravených produktů, jako jsou např. klobásy, párky a jiné v teple, takže není nutné je znovu vařit.
  4. Materiál - každý hrnec na chřest je vyroben z nejkvalitnější nerezové oceli. Tento materiál dokonale vodí teplo, což umožní rychlé a rovnoměrné uvaření všech ingrediencí. Nerezová ocel je navíc mimořádně odolná vůči jakémukoli mechanickému poškození i korozi a zůstává pachově neutrální, takže bude skvěle sloužit v každé kuchyni po mnoho let.
  5. Možnost umývání v myčce – hrnec na chrest vyrobený z nerezové oceli lze bez problémů mýt v myčce nádobí, jelikož při působení mycích prostředků nemění barvu ani nekorodují.
  6. Přizpůsobení různým typům sporáků - hrnce na chřest umožňují vařit zeleninu na různých typech sporáků, ať už plynových, indukčních, elektrických nebo sklokeramických. To vše díky použití vícevrstvého sendvičového dna tvořeného dvěma vrstvami nerezové oceli oddělenými hliníkem - takové dno zajišťuje dokonalé rozložení tepla po celém povrchu hrnce.

Jak se vaří chřest v hrnci k tomu určeném?

Vaření chřestu ve speciálním hrnci je velmi rychlé a snadné. Pro dosažení nejlepších výsledků se však vyplatí držet se následujících rad.

  1. Příprava chřestu - nejprve zeleninu důkladně omyjte pod tekoucí vodou. Poté u zeleného chřestu jednoduše odlomte dřevnatý konec ve spodní části,  bílý chřest je třeba navíc oloupat pod hlavičkou.
  2. Vaření vody - do hrnce nalijte tolik vody, aby při ponoření chřestu byla hladina vody těsně pod hlavičkami. Do hrnce přidejte lžičku soli a cukru a přidejte lžičku másla. Takto připravenou vodu je třeba přivést k varu. Pro urychlení procesu je dobré hrnec přikrýt k tomu určenou pokličkou.
  3. Vaření chřestu - jakmile se voda začne vařit, můžeme do ní vložit chřest. Zelená zelenina by se měla vařit asi 3-4 minuty, zatímco bílá zelenina by se měla vařit 8 až 15 minut. Dobu vaření upravte dle tloušťky chřestu - čím je hrubší, tím delší dobu by se měl vařit.
  4. Vyjmutí z hrnce - díky praktické rukojeti, která je součástí vložky, lze chřest rychle vyjmout z hrnce a přenést do hrnce jiného. Zelenina bude dokonale křehká a plná chuti.

Proč si vybrat hrnec na vaření chřestu?

Přestože  vysoký hrnec na chrest  není nezbytnou součástí  každé provozovny, může se stát skvělým a užitečným pomocníkem v kuchyni. Klienti ocení dokonale uvařenou zeleninu  a to nejen  chřest, ale také cukety nebo lilek.  Příprava  zeleniny v celku zlepší vzhled pokrmů a také umožní šéfkuchaři vytvářet na talíři jedinečné kompozice. Z tohoto důvodu se hrnec na chřest uplatní v mnoha elegantních restauracích, kde je důležitá nejen chuť, ale i vzhled podávaných pokrmů.

Tyto speciální hrnce najdou uplatnění i ve všech ostatních stravovacích zařízeních - v restauracích i barech. To vše díky jejich výjimečné multifunkčnosti - ačkoliv  jsou určeny především na přípravu dlouhé zeleniny, jsou ideální i pro vaření velmi dlouhých těstovin. Kromě toho lze hrnec na chřest použít také k udržování již uvařených produktů v teple - stačí do vložky vložit například klobásy nebo párky  a hrnec přikrýt pokličkou. Takto lze takový hrnec používat téměř neustále.

Výběr toho správného hrnce na chřest

Při výběru hrnce na chřest je třeba v první řadě zvážit jeho rozměry. V našem obchodě se výška těchto hrnců pro gastronomii pohybuje od 23,5 do 29,5 cm. Čím delší chřest nebo jiné produkty hodláte v novém hrnci vařit, tím vyšší by měl být hrnec na chřest být. S výškou samozřejmě souvisí i objem hrnce - modely o velikosti 29,5 cm pojmou 5,5 litru vody, zatímco ty nižší pojmou 4,5 litru vody. Bez ohledu na výšku a kapacitu se každý hrnec prodává včetně napařovací vložky a speciální poklice.

Každý hrnec na chřest z naší nabídky lze používat na všech typech vařidel a to jak na klasických plynových sporácích, tak i indukčních varných deskách. Díky tomu je možné používat stejný hrnec na různých typech sporáků, aniž byste museli přemýšlet, zda bude v konkrétním případě určitě vyhovovat.

V naší nabídce najdete hrnce na chřest od známých a renomovaných výrobců, jako jsou Contacto, Hendi nebo Tom-Gast. Tyto speciální hrnce jsou  vyrobeny z kvalitní nerezové oceli, která zajistí dlouhou životnost. V případě jakýchkoliv dotazů nebo nejasností Vám rádi pomůžeme a poradíme, jak vybrat ty správné hrnce na chřest pro jakoukoli gastronomickou provozovnu!