Překapávače kávy 

Kávovary s filtračními košíčky nabízejí klasickou černou kávu vařenou jednoduchou filtrační metodou. Kávovary bez mlýnku na mletou kávu jsou zařízení, která skvěle fungují v kavárnách, cukrárnách, hotelech a kancelářích. Pokročilejší modely jsou velmi oblíbené u cateringových společností. Snadno se používají a poskytují velké množství kávy s chutnou a stálou kvalitou v relativně krátké době. Kvalita kávy z kávovaru s filtrem

číst dál >

Pro přípravu skvělé kávy v kávovaru je třeba zvážit několik faktorů. Především kávové zrno. Chuť podávané kávy závisí na jeho kvalitě a výběru. Důležitá je nejen země původu, ale také druh, způsob pražení a chuťové prvky. Dalším faktorem je hrubost mletí. V překapávači kávy by mělo mít zrno průměrnou hrubost. Je také třeba se postarat o vodu – její kvalita má velký vliv na konečnou chuť kávy. Teplota vody je také důležitá. Před konečným výběrem se ujistěte, že stroj zaručuje optimální teplotu vaření.

Silné stránky překapávané kávy

Výhodou tohoto typu kávovaru je bezpochyby množství kávy, která se uvaří najednou. Džbány a termosky různé kapacity nabízejí možnost přípravy až několika desítek litrů nápoje (např. přístěnný překapávač kávy s kohoutkem a 2 termoskami po 10 litrech). Produktivita je také silnou stránkou kávovaru. Nejmodernější zařízení poskytují přes půl tisíce šálků a 20 litrů horké kávy za hodinu. Většina modelů má praktickou varnou desku, díky níž má káva ve džbánu vždy optimální teplotu. Některá zařízení mají schopnost přímo se připojit k přívodu vody, mají vestavěný mlýnek na kávu, elektronický LCD displej, počítadlo výroby za den a počítadlo přísad, samostatný kohoutek pro vroucí vodu, program čištění a odvápňování a signál informující o připravenosti překapávané kávy. Papírové nebo kovové filtry zajišťují, aby se do připravované kávy nedostal žádný grunt.

Odpovídající výběr

Většina překapávačů kávy pracuje na podobném principu, avšak některá zařízení mají velmi užitečná řešení. Liší se designem, úrovní pokročilosti, kapacitou, výkonem a cenou. Před konečnou volbou je třeba upřesnit Vaše potřeby z hlediska povahy Vašeho podnikání. Velké a velmi efektivní gastronomické kávovary na překapávanou kávu jsou ideální pro velké kavárny, akce pořádané cateringovými společnostmi a hotely se snídaněmi typu švédské stoly jako alternativa k automatickým kávovarům. Menší zařízení mohou být jediným nebo dalším kávovarem v kavárně, cukrárně, restauraci a hospodě. Cenové rozpětí je poměrně velké a pohybuje se mezi několika tisíci a desítkami tisíc korun. Větší prostory s velkým, stálým a předvídatelným počtem zákazníků by měly investovat do kávovaru se dvěma objemnými džbány a kapacitou až 40 litrů za hodinu. Průměrná doba vaření celého džbánu se liší v závislosti na modelu, obvykle mezi 5 a 8 minutami.