Sifony na šlehačku pro profesionální gastronomii

V této kategorii výrobků najdete sifony na šlehačku nejvyšší kvality, krém a pěnu. Naše nabídka zahrnuje profesionální výrobky, které jsou ideální pro výrobu šlehačky, krémů, horkých a studených pěn. Příslušenství lze použít jak v gastronomii, tak v domácnostech. Navrhujeme a vybavujeme bary, hotely a stravovací zařízení. Pomůžeme Vám vybrat správný sifon na šlehačku, krém nebo pěnu, který splní všechny vaše požadavky.

číst dál >

Historie šlehačky – profesionální sifony na šlehačku

Šlehačka, často slazená a ochucená, byla oblíbená již v 16. století. Objevila se v receptech takových mistrů kuchařů, jako byli Cristoforo di Messisbugo (1549), Bartolomeo Scappi (1570) a Lancelot de Casteau (1604). V těchto receptech a v receptech pozdějších kuchařů až do konce 19. století se přirozeně oddělená smetana obvykle šlehala vrbovými větvičkami nebo chvojím a vzniklá pěna se občas odstřeďovala při několikahodinovém procesu.

Na konci 19. století se díky oddělování smetany s vysokým obsahem tuku odstředivkou výroba šlehačky značně urychlila a usnadnila. Šlehačka se používala do kávových dezertů, s likéry, čokoládou, ovocem atd. Dnes jsou sifony na šlehačku nepostradatelnou pomůckou.

Sifony na šlehačku

V roce 1930 podali Charles Getz, G. Frederick Smith a Marshall Reinecke současně patentovou přihlášku na zařízení ke šlehání šlehačky pomocí stlačeného oxidu dusného. Přestože se tyto žádosti staly předmětem soudních sporů, dala tato událost vzniknout zařízení, které je dnes známé jako sifon na šlehačku.

Dnešní sifon na šlehačku se od svého prototypu vlastně příliš neliší. Plyn pod tlakem se rozpouští v tuku obsaženém ve smetaně, a když se tlak uvolní, vznikají bubliny, jejichž “vedlejším produktem” je šlehačka. Šlehačkové sifony mohou fungovat na principu vyměnitelných kartuší se stlačeným N2O nebo se mohou prodávat jako tlaková maloobchodní balení ve formě spreje. Oblíbené kartuše s oxidem uhličitým (používané k sycení vody oxidem uhličitým) se pro šlehačkové sifony nepoužívají, protože CO2 dodává smetaně kyselou chuť. Ačkoli N2O není zcela neutrální plyn, zdá se být vynikajícím kompromisem k drahým šlehačkám, které používají čistý vzduch, který je chuťově zcela normální.

Kde kupujete sifony na šlehačku?

Sifony na šlehačku, které se hodí do každého profesionálního gastronomického zařízení, najdete v široké nabídce našeho internetového obchodu Gastromania.cz! Nabízíme také další zajímavé přístroje, pomůcky a kuchyňské příslušenství, které Vám umožní komplexně vybavit každé stravovací zařízení. Zveme Vás k nákupům a v případě jakýchkoli dotazů nebo připomínek se obraťte přímo na náš tým.