V nabídce našeho internetového obchodu jsme pro vás připravili profesionální sady kuchyňských hrnců pro použití mimo jiné v restauracích, barech nebo hotelech, jídelnách a dalších stravovacích zařízeních. Všechny výrobky jsou vyrobeny z vysoce kvalitních materiálů, především z nerezové oceli, takže vydrží mnoho let, usnadní práci v kuchyni a podpoří její efektivitu. Sady hrnců lze  doladit podle vašich potřeb, každá z nich urychlí kompletaci potřebného vybavení a může také snížit jeho cenu. Neváhejte se na nás obrátit - poradíme vám s výběrem a podělíme se o zkušenosti, které jsme získali během let navrhování a vybavování profesionálních kuchyní.

číst dál >

Základní sady nádobí pro stravovací zařízení

Sady hrnců dostupné v našem internetovém obchodě jsou univerzální, ale také se v mnoha ohledech liší a vyplatí se je přizpůsobit  potřebám a specifikům vašeho stravovacího zařízení.

Pro menší stravovací zařízení a jako pomocné sady v plnohodnotné restauraci doporučujeme základní čtyřdílné sady – čtyři gastro hrnce s rozměrným objemem 8 až 15 litrů a průměrem 24-30 centimetrů. Dobře se uplatní jako univerzální gastro hrce s velkou kapacitou - na vývar, brambory, těstoviny, moučné výrobky, dokonce i omáčky. Pro usnadnění práce v kuchyni je dobré pro začátek zakoupit také jednu nebo více vložek do hrnce, např. pro vaření těstovin, rýže a brambor. Tuto sadu je vhodné doplnit pětidílnou sadou s poklicemi (devět kusů), která se skládá z menších hrnců (objem 2-6 litrů) a pánve. Tímto způsobem vybavíte vaší kuchyni  veškerým základním nádobím, které Vám pro začátek rozhodně stačí.

Sady nádobí pro profesionální kuchyně - kritéria výběru

Správný počet, objem a průměr nádobí je polovina úspěchu - zbývají ještě důležité  informace týkající se materiálů, povrchové úpravy, funkčnosti a detailů. Čemu byste měli  při výběru  sady hrnců věnovat pozornost?

Sady nádobí pro profesionální kuchyně - materiál a povrchová úprava

Nejuniverzálnější jsou hrnce z nerezové oceli 18/10 nebo z levnější chromované oceli. Ty první se vyznačují dlouhou životností a snadným čištěním. Obsah 18 % chromu a 10 % niklu dodává oceli vysokou odolnost vůči korozi (jedná se o nerezovou ocel) a kyselinám - nemění chuť ani barvu potravin a jsou považovány za nejbezpečnější při styku s potravinami. Ostatní jsou "pouze" potaženy vrstvou chromu, která zvyšuje odolnost proti korozi a zlepšuje vzhled výrobku. Kromě toho mají hrnce různé povrchové úpravy. Ty dražší jsou leštěné - hladké a lesklé (zrcadlový efekt), takže se snadno čistí a jsou elegantní, ale častěji se na nich objevují otisky prstů a skvrny (je třeba je připravit k prezentaci potravin). Nádobí se saténovou povrchovou úpravou je matné a má mírně drsnou strukturu, která účinně "skryje" drobné stopy každodenního používání.

Profesionální nádobí by mělo být vylisováno pouze z jednoho ocelového plechu - je dražší než svařované, ale vyhnete se riziku úniku tekutiny.
Ocelové nádobí je pro začátek skvělé, ale vyplatí se prozkoumat i výhody jiných materiálů a časem kuchyni dovybavit. Hliníkové sady hrnců jsou lehké a praktické, rychle rozvádí teplo a rovnoměrně se zahřívají. Litinové nádobí se skvěle hodí pro přípravu pokrmů z jednoho hrnce, dlouho udržuje teplo. Obvykle jej lze použít i v troubě. Měděné zase nejrychleji reaguje na změny teploty, takže se s nimi pohodlně pracuje.

Správná sada nádobí pro daný typ kuchyně

Při nákupu sady hrnců je také třeba brát v úvahu možnost jejich použití na různých typech sporáků. Každá sada hrnců v naší nabídce většinou funguje na všech typech sporáků - tedy elektrických, indukčních – sada hrnců na indukci, nebo plynových. Hliníkové nebo měděné hrnce bez magnetického dna nejsou vhodné pro indukční sporáky. Nejsou vhodné ani některé litinové povrchy nádobí. Pro zjednodušení - na indukční varné desce bude fungovat jakékoli nádobí s kapslovým dnem, tedy vícevrstvým dnem kombinujícím hliník pro rozvod tepla a magnetické vlastnosti nerezové oceli.

Většinu pánví z nerezové oceli lze používat i v troubě, i když je vhodné se podívat, zda to výrobce doporučuje a zda nestanovil teplotní limit. Sada hrnců gastro Vám pomůže s takovou pánví na začátku  ušetřit.

Sada hrnců pro záčátek - stačí?

Vše záleží na specifikách vaší kuchyně. Zda položky, které jsou v sadě hrnců k dispozici, mají správnou kapacitu a jsou vhodné pro přípravu všech jídel z jídelního lístku. Sada hrnců profi složená ze základních hrnců obvykle neobsahuje speciální hrnce, tím pádem je náročnější na přípravu specifických pokrmů nebo surovin, např. chřestu, ryb a mořských plodů. Pokud to váš rozpočet dovoluje, můžete sadu rozšířit např. o:

  • Speciální hrnce usnadňují přípravu specifických surovin, jako jsou ryby (podlouhlý tvar, perforovaná vložka), chřest (dlouhé, úzké a s košíkem) nebo slávky (zde se vyplatí použít smaltované hrnce). Hrnce s výpustným kohoutem jsou skvělým pomocníkem při dávkování tekutin, nebo rychlém cedění.
  • Hrnce na ohřívání omáček: s vodním pláštěm. To lze samozřejmě dobře provést i v obyčejném hrnci nebo kastrolu, ale vyplatí se do něj investovat, aby se snížilo riziko přichycení a připálení omáček, a tím i změny jejich chuti a struktury. Takový model lze použít i k ohřevu mléčných výrobků nebo přípravě zálivek, takže je poměrně univerzální.
  • Vložky na vaření -  jsou vhodné zejména pro brambory a těstoviny, pokud denně vaříte  těchto surovin více. Můžete tak využívat své základní hrnce a zároveň si usnadnit práci v kuchyni tím, že budete vařit různé druhy těstovin najednou a jednoduše je cedit nebo zabránit tomu, aby se brambory na dně přichytily nebo připálily.

Profesionální sady nádobí na míru

Základní hrnce sada představuje způsob, jak si rychle, snadno a levně zařídit kuchyň a připravit profesionální kuchyni... Na druhou stranu přizpůsobení vybavení - výběr různých typů, objemů, řad a modelů hrnců vám umožní dopasovat je přesně vašim potřebám a výzvám, což se v konečném důsledku může ukázat jako mnohem lepší investice. Možná nepotřebujete několik velkých hrnců a stačí vám jeden nebo dva - ve prospěch dobrého kotlíku, pánve wok nebo pánve na palačinky. To jsou samozřejmě jen příklady, ale řešení na míru je v gastronomii žádoucí. Jde přece o kombinaci dobrých výsledků, rychlosti a efektivity kuchyně, které se promítnou do zisku.

Rádi Vám individuálně poradíme, zda je pro Vás vhodnější základní sada hrnců profi, nebo zda si chcete vytvořit vlastní sadu z jednotlivých produktů. Můžeme vám také pomoci s jejím sestavením. Navrhováním a vybavováním gastronomických zařízení se zabýváme již řadu let a rádi Vás v tomto směru podpoříme. Jste více než vítáni!