Van Houten je nizozemská značka specializující se na výrobu čokolády pro vendingové a cateringové společnosti i hotely, restaurace a obchody. Nabídka společnosti zahrnuje čokolády se zvýšeným obsahem kakaa, instantní čokolády, tekutou čokoládu a přírodní kakao. Historie společnosti začala v roce 1815, ale až v roce 1828 se aktivity společnosti začaly soustředit na výrobu kakaa, kdy byl vynalezen a patentován hydraulický lis umožňující výrobu čokoládových bloků z čistého kakaového másla, které byly poté pomleté a získal se lehčí, výživnější a rozpustnější kakaový prášek. V roce 1846 vyvinul Coenraad Van Houten inovativní metodu zpracování prášku, který byl podroben speciálnímu procesu zahrnujícímu přidání alkalických solí. Výsledkem bylo odstranění hořké pachuti a kakaový prášek se stal rozpustnějším ve vodě. Konečný produkt byl nazván čokoláda „holandského procesu“ – o tmavé barvě a jemné chuti, bez hořkosti. Vynález přinesl revoluci ve výrobě a dostupnosti čokolády a Van Houten se stal předchůdcem a prvním výrobcem horké čokolády na pití.

V roce 1865 společnost navrhla poprvé na světě kakao balené v kovových plechovkách. Výrobu čokolády ve větším měřítku zahájil Van Houten v roce 1850, kdy byla ve Weespu postavena továrna. Parní stroje poháněné motory na lisování kakaa byly schopny vyrobit tolik čokolády, že byla exportována do USA, Francie, Velké Británie a Německa. Již na počátku 20. století bylo 90% zisku Van Houtena generováno exportem. Společnost zahájila globální expanzi, která vyústila v otevření továren ve Francii, Německu, Velké Británii a Singapuru v letech 1918-1960. V roce 1998 koncern Jacobs Suchard předal vedení společnosti Barrymu Callebaut, který převzal výrobu čokoládových nápojů pod značkou Van Houten.

Všechny produkty Van Houten jsou certifikovány UTZ a jsou vyrobeny ze 100% organického kakaa vyprodukovaného z bobů z vybraných kakaových plantáží. Neobsahují zbytečné přísady, stopové prvky dalších přísad, konzervačních látek a sladidel, takže jsou nejen chutné, ale především zdravé a bezpečné. Výrobky nizozemské značky distribuované společností Barry Callebaut jsou dostupné prakticky po celém světě a Gastromania je dalším obchodem s produkty Van Houten – speciálními čokoládami pro gastronomii, čokoládami pro automaty, instantními čokoládami pro kávovary, tekutou čokoládou a nejvyšší kvalitou, 100%, přírodní kakao. Poskytujeme široký výběr a rychlé provedení každé objednávky.