Stroje na drcení nebo výrobu kostek ledu jsou nezbytným vybavením profesionálních gastronomických provozů. Ve společnosti Gastromania CZ nabízíme širokou škálu zařízení a příslušenství, které přinesou novou kvalitu služeb a přípravy jídel, nápojů a drinků do vaší restaurace, baru nebo hotelu. K dispozici jsou různé typy strojů na výrobu drceného ledu nebo ledových kostek - od malých přenosných strojů, které vyrobí několik kilogramů ledu denně, až po průmyslové stroje na výrobu kostek ledu, které vyrobí až 2300 kilogramů ledu za stejnou dobu.

V našem obchodě najdete také příslušenství pro skladování a tvorbu ledu pro gastronomické účely. Doporučujeme vám, abyste se seznámili s naší širokou nabídkou!

číst dál >

Stroje na výrobu ledu – typy

Existují různé typy strojů na výrobu ledu používaných v gastronomii, které se liší kapacitou, rychlostí výroby a způsobem obsluhy. Nejčastěji používané dělení ve zjednodušené podobě je dělení na:

  • výrobníky kostkového ledu - jedná se o nejběžnější typ zařízení na výrobu ledu. Výrobník ledu vyrábí kostky různých tvarů a velikostí, mimo jiné kostky ve tvaru kostky, válce nebo plné kostky. Tato zařízení mohou zintegrovaný chladicí systém nebo připojen k externímu chladicímu zařízení. Liší se také množstvím, skladovací kapacitou nebo dokonce průhledností ledu,
  • stroj na výrobu ledu drceného - výroba ledu v tomto případě zahrnuje výrobu ledových skořápek nebo granulovaného a vysoce drceného ledu. Granulovaný led se používá k chlazení nápojů v restauracích, barech a kavárnách a k přepravě potravin, jako jsou ryby nebo mořské plody. Současně se jemný led používá také při krátkodobém vystavení potravin nebo výrobků vyžadujících teploty pod bodem mrazu. Šupiny naproti tomu udržují velmi nízkou teplotu po dlouhou dobu a používají se pro dlouhodobou přepravu a vystavování potravinářských výrobků a pro chlazení mechanicky zpracovaných výrobků.

Klíčové parametry ledových kostek a strojů na výrobu ledu

  • Kapacita výrobníků - určuje množství ledu, které může výrobník kostek ledu vyrobit za určitou dobu, obvykle se vyjadřuje v kilogramech nebo litrech za den. Je důležité zvolit výrobník kostek ledu se správnou kapacitou, aby vyhovoval požadavkům vašeho stravovacího provozu.
  • Typ ledu - existuje mnoho různých typů ledu, například kostky, pevné kostky, granulovaný led nebo vločkový či šupinový led. Vyberte si stroj, který vyrábí typ ledu, jenž nejlépe vyhovuje potřebám vašeho stravovacího provozu.
  • Rychlost výroby - určuje čas potřebný k výrobě jedné dávky ledu. Čím kratší je doba výroby, tím rychleji budete schopni zajistit čerstvý led pro své zákazníky.
  • Přítomnost a kapacita zásobníku ledu - je důležité, aby váš výrobník kostek ledu nebo jiný stroj na výrobu ledu měl dostatečně velkou kapacitu zásobníku, do které se vejde dostatek ledu vyrobeného za den provozu, zejména pokud jsou vaše prostory vytížené.
  • Energetická účinnost - zkontrolujte spotřebu energie a provozní náklady výrobníku kostek ledu. Vyberte si přístroj, který je energeticky účinný a jehož provoz je ekonomický.
  • Velikost a rozměry - ujistěte se, že se výrobník kostek ledu vejde do dostupného prostoru ve vaší gastronomické kuchyni a že se snadno obsluhuje a udržuje.

Výroba kostek ledu a drceného ledu – příslušenství

Doporučujeme také příslušenství k výrobě ledu, abyste mohli své oblíbené nápoje podávat netradičním a jedinečným způsobem. Důležité je také správné skladování. V našem sortimentu najdete veškeré potřebné příslušenství, jako např:

  • nádoby na led,
  • drtiče ledu,
  • formy na led,
  • sekáčky na led.

Nabízíme také nádoby na skladování zmrzliny, které udržují správnou zápornou teplotu výrobku a nejčastěji se používají v cukrárnách, zmrzlinářstvích, kavárnách nebo hotelových restauracích.