Chladící a mrazící skříně

Chladící skříně a mrazící skříně jsou jednými z nejoblíbenějších přístrojů, které se používají v kuchyňských podnicích, jídelnách, restauracích, pizzeriích, cukrárnách a jiných stravovacích podnicích. Profesionální mrazící a chladící skříně patří do skupiny skladovacích zařízení. Můžeme je rozdělit podle teplotních rozsahů, ve kterých pracují, kapacit, konstrukce komor, typu chladiva, materiálu, ze kterého jsou vyrobeny, a jejich využití. Rozsah teploty je určen podle typu potravin, které jsou v nich skladovány. Podle těchto parametrů jsou skříně děleny na: univerzální skříně pro všeobecné využití, chladící a mrazící skříně pro pekařství, chladící skříně určené pro skladování ryb, mrazící skříně pro zmrzlinářský průmysl a dvouteplotní chladicí a mrazící skříně, které se skládají s nejméně dvou komor s různými teplotními rozsahy (např. chladící komora a mrazící komora). Rozdělení může být provedeno i s přihlédnutím na další parametry, jakým je třeba kapacita.

číst dál >

Mrazící a chladící skříně – rozdělění podle kapacity

Chladící a mrazicí skříně s možností zabudování pod kuchyňskou linku jsou k dispozici s kapacitou až 150 l. Mají tvar běžných podlinkových lednic. Liší se nucenou cirkulaci vzduchu a jsou určeny k profesionálnímu použití. Jsou k dispozici v krytu z nerezové oceli spolu se skleněnou výlohou, a v krytu z lakované oceli. Nejedná se o chladící nebo mrazící stoly.

Chladící a mrazící skříně s objemem 300 až 1400 l. Volně stojící zařízení s výškou nad 1500 mm. Chladící komora odpovídá gastronomickému nebo pekařskému standardu, ale je bazálně vybavena policemi, jejíchž uspořádání lze velmi snadno měnit. Tyto chladící skříně, stejně jako mrazící skříně, jsou k dispozici s 1 nebo 2 dvířky. Nabízíme rovněž verze s 3 nebo 4 dvířky. Většina výrobců dává zákazníkovi na výběr (ve fázi objednávky), mezi způsoby otevírání dvířek. Tato zařízení lze zakoupit v krytu z nerezové, lakované (bílé chladící skříně) nebo pozinkované oceli, spolu s prosklenými nebo plnými dvířky.

Vlastnosti a parametry – profesionální chladící a mrazící skříně

Chladící a mrazící skříně pro gastronomii se ovládají za pomocí elektronických regulátorů. Teplota se zobrazuje na displeji. Moderní skříně mají dodatečné funkce, jsou vybaveny automatickým odmrazovacím systémem a dotykovým panelem z tekutých krystalů. Díky tomuto řešení jsou vhodné k provozu za nepříznivých podmínek, např. při teplotě do 45 C. Všechny tyto vlastnosti jsou dosaženy použitím vysoce kvalitních izolačních materiálů chladících komor, praktického designu výparníků nebo moderních kompresorů.

Většina chladících zařízení je vybavena nucenou cirkulací vzduchu (ventilátor nebo přívod vzduchu v komoře skříně), což umožňuje rychlejší chlazení výrobků, stejně jako častější otevírání skříně (na rozdíl od standardních lednic, které zpravidla tuto funkci nemají). Je však třeba mít na paměti, že existují i modely bez ventilátoru, jeho přítomnost totiž ovlivňuje sušení chlazených výrobků. Chladící skříně s ventilátorem se nedoporučují k chlazení produktů s vysokým obsahem vody (krémové koláče, dezerty z želé nebo jiné potraviny, které jsou chlazeny bez obalu).

Mrazící a chladící skříně – teplotní rozsahy

Profesionální chladící skříně jsou navrženy pro práci v teplotním rozsahu od +2 do 8 C. Existují také modely, které pracují i od -2 C. Jedná se o chladící skříně určené pro skladování ryb. Gastronomické mrazící skříně se vyrábějí s teplotním rozsahem od -18 do – 22 C, ale najdete rovněž skříně, které pracují od -10 C.

Chladící a mrazící skříně – rozměry

Při nákupu skříní pro kuchyňská zařízení je třeba mít na paměti, že se jedná o jedno z největších kuchyňských zařízení. Nejoblíbenějším typem gastronomické skříně je jednokomorová skříň s objemem 700 litrů a rozměry 700×800×2000 mm. Dalším typem je dvoukomorový model s objemem 1400 litrů a rozměry 1400×800×2000 mm. Častým problémem po zakoupení produktu je jeho složité, či prakticky nemožné, umístění v dané místnosti. Příčinou této situace byla velikost dveří místnosti nebo příliš úzké chodby pro manévrování při přepravě skříně. Doporučujeme, abyste před nákupem pečlivě zkontrolovali rozměry všech dveří a chodeb vedoucích do dané místnosti. V případě složitější přepravy produktu Vám naši specialisté navrhnou optimální řešení.

Standardní a extra vybavení – mrazící a chladící skříně

Ve většině případů se chladící a mrazící skříně vyrábějí ve Východní Asii, např. v Číně. Jejich popularita spočívá v především nízké ceně, která má vliv na kvalitu. Taková zařízení jsou vyráběna v nerezové či lakované oceli – standardní vybavení obvykle obsahuje několik polic. Na trhu jsou k dispozici také zařízení z vyšší cenové kategorie (evropští a američtí výrobci), jako jsou SAGI, ASBER, EDESA, RILLING, LIEBHERR, DORA METAL, RAPA, FAGOR a mnoho dalších, kteří navrhují řešení všeho druhu. Nabízejí moderní funkce, jako je zaoblená komora z nerezové oceli, díky které je snadnější udržovat čistotu, možnost výroby komory z nerezové oceli nebo hliníku, možnost vybavení komory osvětlením, lisované vodiče ve stěnách komory, ohřívače namontované v těsněních, k zabránění zamrznutí dveří v mrazících skříních, atd.

Podle výrobce můžete zakoupit skříně s agregátem umístěným nad nebo pod chladící komorou a vybavit zařízení brzdou nebo otevíráním dveří za pomocí stlačení pedálu.

Chladící skříně na zakázku

Často dostáváme dotazy od našich zákazníků, zda je možnost vytvoření skříně v nestandardních rozměrech. Pokud se jedná o vnější rozměr, někteří výrobci, s nimiž spolupracujeme, jsou schopni vyrobit kryt tak, aby celkový rozměr skříně splňoval Vaše očekávání. Bohužel není možné, aby interiér skříně byl nestandardní. Je to způsobeno tím, že každý výrobce vyrábí chladící skříně ve velikých množstvích, a kapacita chladícího systému je navržena pro potřeby konkrétní komory. Výroba vlastního chladícího systému by ohromně navýšila náklady výroby. V případě chladících zařízení “na míru” se nejčastěji vyrábí chladící a mrazící komory a místnosti, které mohou být vyrobeny v různých vnějších a vnitřních rozměrech výrobci, jakými jsou: NORDLINE nebo VIESSMANN, a to za rozumnou cenu. V případě větších pracovních ploch je nákup a provedení profesionální komory výhodnější než koupě více chladících skříní se stejnou kapacitou.

Chladící a mrazící skříně v sortimentu Gastromania.cz

Nabízíme vybrané chladící a mrazící skříně, vyrobené nejlepšími a světoznámými společnostmi, které se zabývají výrobou tohoto typu zařízení pomocí moderních technologií. Jedná se o zařízení určená pro profesionální gastronomii, cukrárny, pekárny a řeznictví, výrobci jsou: Sagi, Liebherr, Asber, Stalgast, Hendi, Edesa, Rapa, Dora Metal, Arredoinox – MatureMeat a další. Mrazící a chladící skříně jsou vybírány podle potřeb a rozpočtu našich zákazníků. Nabízíme nejoptimálnější řešení z hlediska kvality. Seznamte se s naším sortimentem, a v případě otázek nebo pochybností, neváhejte a kontaktujte náš tým!