Použití a zásady práce profesionálního gastronomického sporáku

V naší nabídce najdete různé druhy profesionálních sporáků, které jsou nezbytné jako základní součást vybavení profesionální kuchyně restaurace, barů, kavárny, pizzerie a různých jiných gastronomických zařízení a také jako dodatečné zařízení v cukrárnách, pekárnách a také v průmyslových zařízeních a potravinářských provozech. Pomůžeme Vám vybrat a dodáme odpovídající Vašim potřebám velkokuchyňské sporáky s troubou, vařidla a vařiče o nejvíce vyhovujícím pro Vás druhů napájení a způsobu přetváření napájecí energie v teplo (elektrické, plynové, keramické a indukční). V prodeji máme profi sporáky nejlepších světových výrobců: Lotus, Rm Gastro, Bertos, Kromet, Lozamet, Egaz, Fagor a mnoho dalších ale také zařízení nižší kvality, s ohledem na prodejní cenu.

číst dál >

Rozdělení gastro sporáků dle zdroje tepla

Plynové sporáky, vařidla a vařiče:

Vybavené jsou hořáky, skládající se z trysek, ventilu z knoflíkem, směšovačem plynu se vzduchem a hořáku (litinová násada s otvory na plamen). Velmi často se stává, že hořáky mají dvoukorunový nebo tříkorunový plamen. V moderních sporácích se používá mnoho bezpečnostních opatřeních před výbuchem plynu např.: bimetalické nebo elektromagnetické, které uzavírají přívod plynu v případě, že plamen zhasne. Profesionální plynové sporáky a vařidla jsou nejčastěji vybaveny 4 plynovými hořáky o výkonu od 1 do 9 kW, ale existují zařízení s 2, 6, 8 nebo také s 12 hořáky. Vařič definujeme jako stolní zařízení s jedním hořákem.

Elektrické sporáky, vařidla a vařiče:

Vybavené jsou varnou deskou, většinou vyrobené z litiny, které nazýváme “elektrické plotýnky”. Tyto plotny se skládají standardně z topné spirály s litinovým krytem do kterého se přenáší teplo. V závislosti od výkonu spirály dělíme desky na standardní a rychle ohřevné. Ty poslední jsou nejčastěji označené červenou tečkou ve středu. Dle tvaru elektrické plotny dělíme na kulaté, obdélníkové a čtvercové. Profesionální elektrické plotny často jsou vybaveny termovypínačem – po nahřátí na danou teplotou nastává odpojení z napájení a po vychladnutí plotýnky jeho znovu zapojení. Takové to řešení výrazně snižuje spotřebu energie. Existují také plotny vybavené čidlem reagující na přítomnost nádobí. Výkon jednotlivých elektrických plotýnek se pohybuje v závislosti od modelu od 1 do 6 kW a je standardně dodatečně regulován pomocí termostatu. Elektrické plotny vyžadují zvláštní péče obsluhy – nemůžeme jej rychle zchladit – např. polít studenou vodou (mohou prasknout z důvodu velké rozdílné teploty), je nutné je pravidelně čistit a natírat speciálním konzervačním přípravkem.

Sklokeramické profi sporáky a gastro vařiče:

Sklokeramické sporáky jsou vybaveny hladkou keramickou deskou, která odolá velkému zatížení – žáruvzdorného skla o tloušťce kolem 4 mm. Na desce jsou vyznačeny ohřevné zóny, pod kterými se nachází topné spirály vyzařují teplo. Sporáky se sklokeramickou deskou mají mnoho moderních řešení:

  • dvojité ohřevné pole – pro velké hrnce, pánve nebo rendlíky
  • HiLight – super rychlé vaření
  • ohřevné zóny označení písmenem P o výkonu minimálně 3 kW, umožňují okamžité dosažení vření a následně ochladnutí zpět do původně nastavené teploty

Indukční sporáky a indukční vařiče:

Využívá se zde speciální druh keramické desky, které na pohled vypadá úplně stejně jako sklokeramická deska. Rozdíl mezi nimi je však zcela zásadní pokud jde o zdroj tepla – zdrojem tepla není topná spirála ale samotné dno hrnce nebo jiné nádobí na indukci. V tomto případě elektrický proud proudící v cívce nacházející se pod keramickou deskou vyvolává střídavé, spirálové magnetické pole, které vyvolává vibrace v elektricky vodivém dnu nádoby, které díky elektrickému odporu nádoby se mění na teplo. Podmínkou používání indukčního ohřevu je použití nádobí, hrnců, pánví nebo rendlíků se speciálním, hrubým dnem, v kterém je feromagnetický materiál a díky elektrickému odporu se hrnec zahřívá. Výhodou indukčních zařízení je zejména jejich účinnost přenosu tepla, rychlý ohřev, rovnoměrnost ohřevu a v neposlední řadě úspora energie. V porovnání se sklokeramickými deskami se úspora pohybuje kolem 25%, a časově ušetříte při vaření kolem 30%. Indukční desky mohou být však nebezpečné pro osoby s kardiostimulátorem – magnetické pole vytvářené indukční deskou může nabourat prací stimulátoru srdce.

Rozdělení gastro sporáku dle kontrukce:

Profesionální gastronomické přístroje jsou v zásadě vždy vyrobeno z velmi kvalitní nerezové ocel, která splňuje normy pro styk z potravinami. Gastro sporáky mají opláštění z nerezové oceli a také zesílenou konstrukci pro velké zatížení. Profesionální sporáky můžeme navíc rozdělit na: