Již dlouho je známo, že na kvalitě jídla podávaného v restauraci se podílí několik faktorů. Pouze dovednosti kuchaře a výběr vhodných surovin nestačí. Totéž platí i v případě pizzerií, kde je "srdcem" podniku správná pec na pizzu. Na co byste měli při jejím výběru brát ohled?

číst dál >

Jak vybrat pec na pizzu ?

Při zakládání pizzerie řeší každý dilema, jakou pec na pizzu zvolit. Nejprve je třeba zvážit, jak bude pizzerie vypadat. Bude malá nebo velká? S rozvozem nebo bez? Nebo snad máte zájem o celý řetězec pizzerií?

Na začátku vašeho podnikání je třeba si zodpovědět mnoho klíčových otázek. Definování profilu vašeho podnikání, prostor a strategie růstu je zásadní pro výběr správné pizzerie, která splní vaše očekávání a potřeby. Teprve po přesném definování těchto prvků si můžeme být jisti, že přijatá rozhodnutí přispějí k úspěchu vašeho podniku.

Chcete, aby vaše pizza byla jedinečná, chutná a správně upečená a aby ji vaši zákazníci doporučovali dalším potenciálním zákazníkům? Prosadit se na gastronomickém trhu vyžaduje víc, než jen nabízet výrobky stejné jako konkurence. Vaše pizza musí být výjimečná a její jedinečnost není dána pouze schopnostmi kuchaře (pizzerie), ale do značné míry závisí také na kvalitě použitého vybavení pro pizzerie.

Pece na pizzu – technologie

Trh nabízející profesionální pece na pizzu oplývá množstvím technologických řešení v různých variantách,  zde je několik základních dělení:

Pece na pizzu - rozdělení podle počtu komor

Každá profesionální pec na pizzu má alespoň jednu komoru na pečení pizzy - zařízení s pouze jednou komorou se nazývá jednokomorová pec na pizzu. VýrobcI také nabízí dvoukomorovou pec na pizzu, což je varianta, kterou zákazníci volí nejčastěji. Výrobci jako Pizza Master nebo Moretti Forni nabízejí také tříkomorové a dokonce čtyřkomorové pece na pizzu, stejně jako pětikomorové pizza pece nebo pece na pizzu s možností přidání další komory nebo rozdělení komory.

Pece na pizzu - rozdělení podle způsobu dodávky

Nejoblíbenější jsou elektrické pece na pizzu, ale mnoho výrobců nabízí také pizza pece plynové. Samostatnou kategorií výrobků jsou tradiční pece na dřevo, které poskytují výraznou chuť, díky níž má těsto italskou chuť. Každý restauratér a majitel restaurace by si však měl uvědomit, že příprava dokonalého pokrmu a jeho výsledná chuť závisí na mnoha faktorech a pece používané k pečení pizzy jsou hlavním z prvků k úspěchu.

Pece na pizzu - rozdělení podle kapacity a účelu

Rozlišujeme kontinuální pizza pece (tunelové pece), které jsou nepostradatelné pro sériové a průběžné pečení pizzy, nákypů nebo chleba i méně zkušeným personálem nebo standardní pece na pizzu, které jsou obvykle vybaveny pevnou nebo otočnou šamotovou komorou.

Je třeba zmínit také pomocné vybavení, jako je kvalitní pizza pec CounterTop od společnosti Pizza Master, která je ideální jako pomocné zařízení v gastronomických zařízeních, obchodech a barech rychlého občerstvení, ale také jako vynikající řešení pro domácí použití nebo použití na zahradě. Kopulovitá pizza pec na dřevo se často používá venku.

Pece na pizzu a teplota - dostupná řešení

Na trhu jsou moderní pizza pece, které jsou určeny pro pečení při teplotách až 510 °C, což umožňuje připravovat výrobky, jako je např. neapolská pizza. Běžná pizza se peče přibližně 2-3 minuty při teplotě přibližně 320-330 °C, což je dostatečné k tomu, aby těsto bylo křupavé a dobře propečené - každá profesionální pec na pizzu by měla snadno zajistit podmínky, které umožní vhodnou teplotu pečení.

Pece na pizzu a vnější design

Při výběru pizza pece je třeba věnovat pozornost také estetickým vlastnostem. Pokud bude pizza pec viditelná pro zákazníky a tím spíše, pokud bude ústředním bodem pizzerie nebo jídelny, měl by výběr pizza pece zohlednit její design. Charakteristické pece na pizzu na dřevo jsou zpravidla vyrobeny v ozdobném retro stylu, jejich odborný název je kopulové pizza pece. Zajímavé je, že kopulová pec na pizzu není vždy na dřevo - existuje také elektrická pizza pec nebo  plynová pec na pizzu.

Pravá italská pec na pizzu nemusí mít nutně kopulovitý tvar - vynikajícím příkladem jsou zařízení italských firem, jako jsou Zanolli, Moretti Forni nebo Cuppone, která mají obvykle podobu jedno- nebo dvoukomorového krychlového tělesa na podstavci nebo plechu na kynutí těsta a jsou vybavena integrovaným odsavačem par. Nejen italské pece na pizzu mají vysoké estetické kvality - na trhu je mnoho značek, které nepocházejí přímo z Itálie. Příkladem jsou vynikající švédské společnosti Bake Partner (značka Pizza Master) a Sveba Dahlen.

Pece na pizzu - rozměry komory

Velikost a počet komor je individuální záležitostí každého zákazníka a závisí výhradně na plánované kapacitě prostor. Zde jsou uvedeny nejběžnější rozměry komor na trhu (i když je třeba vědět, že jsou k dispozici i zařízení s komorami jiných rozměrů):

  • cca 700x700 mm, kapacita pro 4 x pizzu o průměru 330 mm.
  • cca 700x1050 mm, kapacita pro 6 pizz o průměru 330 mm
  • cca 1050x700 mm, kapacita pro 6 pizz o průměru 330 mm
  • cca 1050x1050 mm, kapacita pro 9 pizz o průměru 330 mm

Pokud tedy kupujete pec na pizzu pro gastronomii a zvolili jste správnou velikost dle vašich požadavků, dalším dilematem je cena  a způsob jejího napájení. Naši zákazníci se velmi často ptají, proč jsou cenové rozdíly mezi výrobkem značky X a výrobkem značky Y s podobnými rozměry a celkovým výkonem a to až o 400 %. Nikdo nechce přeplácet jen kvůli přítomnosti loga známého italského výrobce na peci a často o koupi nejlevnější varianty rozhoduje absence 100% jistoty, že díky vyšší ceně pece bude naše pizza jedinečná a odlišná od výrobků konkurence.

Jako dovozce a distributor pecí na pizzu můžeme s jistotou prohlásit, že cena zařízení se vždy odráží na jeho kvalitě,  v kvalitě vámi vyráběné pizzy a v konečném důsledku ve spokojenosti vašich zákazníků. Níže uvádíme několik konkrétních argumentů, kterými tento názor zdůvodňujeme.

Nejčastější nevýhody nejlevnějších pecí na pizzu:

Mezery mezi šamotovými deskami. Drobky těsta časem pokryjí topná tělesa pod šamotovými deskami, což má přímý vliv na jejich životnost. Drobky, které se připalují na topných tělesech neprospívají pečení pizzy, protože vydávají nepříjemné spálené aroma, které se přenáší na naše těsto.

Špatně zavěšená topná tělesa a topná tělesa z nekvalitní oceli. Horní topná tělesa dutiny pece se vlivem velmi vysokých teplot deformují, což má za následek nerovnoměrné rozložení teploty v dutině pece. Nejčastějším důsledkem je spálení pizzy. Pec na pizzu pro pizzerii je proto spotřebič, u něhož je třeba věnovat zvláštní pozornost kvalitě topných prvků, jako jsou topná tělesa.

Nesprávné údaje o teplotě v komoře trouby a závady na termostatech. Rozdíly mezi skutečnou teplotou a hodnotami na ukazateli teploty mohou dosahovat až 100 °C. Výsledkem je spálená nebo nedopečená pizza.

Ochranné sklo osvětlení komory vypadává. Sklo zahřáté na několik set stupňů při kontaktu s chladnoucí lopatou na pizzu může explodovat. Důkladné čištění porézního povrchu šamotky od skleněných střepů je velmi problematické a zabere spoustu času. Stačí malá neopatrnost a máme v pizze sklo!!!

Špatná kvalita použitých materiálů. Časté závady, vypalování topných těles, poškození termostatů a závěsů dveří komory. Pizza pec  nebude pracovat v náš prospěch. Nedělejte si iluze, že přivolání servisu závadu okamžitě odstraní. Následné série stejné levné pece na pizzu se navzdory shodnému vzhledu často liší v komponentech. V takovém případě  náhradní díly musí být vždy přivezeny a v krajním případě doplněny.

Nesprávně zvolený výkon trouby. Při pečení pizzy má pizza pec tendenci zamlžovat prostor trouby. Důsledkem příliš nízkého výkonu trouby na pizzu může mít efekt vaření.

Téměř vždy se výše uvedené vady nízkorozpočtových pecí na pizzu vyskytují současně. Je velmi vzácné, aby nízkorozpočtová gastronomická pec na pizzu neměla žádnou z výše uvedených závad.

Profesionální pece na pizzu - výhody dražších řešení

Těsně přiléhající šamotové desky. I v pecích střední cenové kategorie (GGF z katalogu Stalgast jsou velmi kvalitní šamotové desky. Absence mezer zabraňuje kontaktu zbytků těsta s topnými tělesy, což prodlužuje životnost pece a také eliminuje zápach spáleniny. Chuť  pizzy je tedy výsledkem vynalézavosti kuchaře a nikoliv připálených zbytků. Profesionální pizza pec má zpravidla každou komoru vybavenou třema nebo dvěma kvalitními šamotovými kameny, které jsou rovnoměrné a těsně přiléhají k sobě.

Patentovaná a funkční technologická řešení. Například ActiveStone od společnosti Pizza Group - systém topných těles umístěných v šamotu, který zajišťuje lepší rozložení teploty a rychlejší ohřev komory pece než u tradičního systému topných těles (úspora energie až 25 %). Dalším příkladem je Smart Deck od společnosti Moretti Forni - komora v každé zóně je vybavena speciálními senzory, které samy regulují teplo více než 100krát za sekundu v závislosti na množství a typu pečeného výrobku.

Vysoce kvalitní komponenty, např. pece na pizzu Pizza Master. Pizza pec pracuje podle svých specifikací – pizza pec dosáhne teploty nastavené pizzařem. Díky přesnému elektronickému displeji může dojít pouze ke kosmetickým odchylkám teploty. U pecí Pizza Group (dvě teplotní sondy v každé komoře) nedochází k odchylkám teploty. Kvalitnější materiály použité při konstrukci pece znamenají delší životnost spotřebiče - za těchto podmínek můžete péct pizzu bez obav.

Teplota - možnost jemného nastavení horního a spodního topného tělesa v pecích PizzaGroup a PizzaMaster umožňuje individuální nastavení pro každého zákazníka.

Pevně zavěšená topná tělesa, vyrobená z vysoce kvalitní ocele. Rozhodně lepší rozložení teploty v komoře trouby během pečení zaručuje rovnoměrné propečení pizzy.

Vysoce kvalitní osvětlení komory. Robustní konstrukce a specifický design osvětlení zabraňují pádu sklíček do komory.

Napájení - elektrická nebo plynová pec na pizzu?

Tato otázka závisí především na dostupných přípojkách ve vašich prostorách, ventilaci a finančních prostředcích, které máte k dispozici na nákup pizza pece. Přívod plynu s ohledem na samozřejmou hospodárnost vyžaduje velmi dobré větrání místnosti a časté technické kontroly. Provozní náklady spotřebiče však tyto nevýhody plně kompenzují.

Níže uvádíme průměrné roční náklady na dodávku energie pro topné spotřebiče v závislosti na jmenovitém výkonu a roční spotřebě energie v kWh. Výpočty byly provedeny pro 10 hodin provozu zařízení po dobu 360 dní v roce (za předpokladu ceny 1 kWh elektrické energie - 4,89 CZK bez DPH, ceny 1 kWh plynové energie - 1,8 CZK bez DPH) a za předpokladu, že spotřeba energie plynové pece na pizzu může být přibližně o 30 % vyšší než u elektrické pece na pizzu o stejném jmenovitém výkonu.

Výkon zařízení v kW Roční spotřeba energie v kWh Roční náklady na napájení elektrickou energií v CZK bez DPH Roční náklady na napájení plynem v CZK bez DPH Roční úspora v CZK bez DPH
5 18000 88020 42120 45900
7 25200 123228 58968 64260
9 32400 158436 75816 82620
11 39600 193644 92664 100980
13 46800 228852 109512 119340
15 54000 264060 126360 137700
17 61200 299268 143208 156060
19 68400 334476 160056 174420
21 75600 369684 176904 192780

Výhody plynových spotřebičů: nízké náklady na energii!!!

Nevýhody plynových spotřebičů: Potřeba placených kontrol specializovaným servisem (nejméně dvakrát ročně) a každoroční výměna opotřebovaných součástí souvisejících s přívodem plynu. Za zmínku však stojí skutečnost, že náklady na výměnu součástí a servisní péči nikdy nepřekročí 40 % úspor plynoucích z používání plynového zdroje v praxi. Pravidelnou údržbu lze u plynových spotřebičů považovat také za výhodu, protože často zabraňuje závažným poruchám způsobeným nedbalostí personálu (nedostatečná péče o spotřebič a jeho obsluha) nebo jinými faktory, které přímo nesouvisejí s pravidelným opotřebením plynového zařízení.

Domácí pece na pizzu?

Domácí pece na pizzu splní svůj účel především tehdy, pokud se jedná o přístroje určené pro tento typ pečení. Žádná domácí pizza pec s maximální teplotou 200-250 °C nedokáže upéct skutečnou pizzu. Speciální kompaktní pece na pizzu řady CounterTop vyráběné společností Pizza Master jsou ideálním řešením pro domácí zahrádky nebo malé gastronomické provozovny. Výhodou těchto zařízení je dosažená teplota (při 350 °C a ve volitelném provedení dokonce až 500 °C), renomovaný výrobce špičkového zařízení, pěkný a moderní design a snadná obsluha. Výška komory v pecích PizzaMaster navíc umožňuje nejen pečení pizzy, ale i tepelnou úpravu výrobků s vyšší výškou (až 190 mm).

Neváhejte se obrátit na naše pracovníky. Profesionální pomoc našich odborníků při výběru zařízení pro vaši pizzerii, domácnost nebo jiné stravovací zařízení znamená, že každý podávaný pokrm nebo pečivo bude připraveno v těch nejoptimálnějších podmínkách zařízení. Zavolejte nám!!!