Italská kuchyně je v České republice velmi oblíbená. Aby pizzerie získala určitou reputaci a byla uznávaná ve svém gastronomickém oboru v širokém okolí, nestačí, aby jen vařila oblíbená jídla s originálními italskými názvy. Zákazníkům bychom měli umět nabídnout více, než jen řádně připravené kopie známých jídel, které nás umí svou chutí vrátit zpět na skvělou dovolenou. Mírou úspěchu jsou jídla plná chutí a vůní, jako je italské ristorante, připravené podle originální receptury. Jde o jídla, která zanechávají jedinečný požitek v lidech, kteří své kulinářské požitky sdílí na sociálních sítích a jediným hashtagem o osmi písmenech, foodporn, tvoří nový svět recenzování jídel a restaurací. K tvorbě takových kulinářských zážitků a ovlivňování chuťových pohárků, musíme mít potřebné vybavení. V případě restaurátorů jde o poněkud jiné vybavení, než jaké mají ti, kteří si jídlo fotí.

číst dál >

Začínáme v kuchyni, tudíž vybavením pro pizzerie

Každý majitel jakéhokoli gastronomického zařízení si je vědom důležitosti sestavení správného vybavení pro své zařízení. Nemusíte mít mnoho zkušeností v oboru, abyste věděli, že vzhledné naaranžování restaurace nenahradí krásné servírování a chutnou pizzu, lasagne, focaccio nebo špagety. Vizuální dojmy musí jít ruku v ruce s chuťovými požitky. Klíčem k naplnění příslibu atraktivního jména podniku, je mimo jiné kvalitně vybavená kuchyň, ve které bude k dispozici vybavení pro pizzerie, které bude přizpůsobené potřebám kuchyňského personálu. Správně fungující kuchyně je jako živý organismus, ve kterém je důležitá dobrá organizace a profesionální příprava. Kvalitní pokrmy vyžadují kvalitní vybavení, které v rukou kvalifikovaných zaměstnanců a obyčejné mouky, kvasinek a vody vytvoří dokonalou hostinu.

Funkční vybavení pizzerie

V našem obchodě Gastromania.cz najdete veškeré potřebné vybavení pro vaše kuchyně, které vám dodáváme od vážených a známých výrobců jako jsou Hendi, Tom-Gast nebo Stalgast, díky kterým je příprava pokrmů v profesionální kuchyni snazší. Spirálové mixéry nebo mixéry na přípravu těsta s různým objemem vám umožní získat optimální konzistenci směsi na pečení. U elektrických vyvalovaček těsta lze nastavit libovolnou tloušťku a průměr těsta. Jednoko morové nebo dvoukomorové pizza pece, které se osvědčí i za stálého provozu a pizza stojany, které usnadňují přístup do pizza pece. Kromě potřebného vybavení pro malá i větší gastronomická zařízení nabízíme také různé typy potřebných doplňků a příslušenství, potřebných při přípravě pizzy. Např. dřevěné nebo hliníkové lopatky na pizzu různých velikostí, stojan na pizza příbory nebo nádoby na pizza těsto, plechy a mřížky na pizzu, které usnadňují práci každého pizza pekaře.

Hygiena a pořádek jsou prioritou nejen ve stravovacích prostorách, ale také v kuchyni. Každé zařízení a nádobí by mělo být důkladně umyto a připraveno k používání na další den. Jako velký pomocník se určitě projeví příslušenství, které pomůže odstranit z nádobí zaschlé kousky těsta, nebo připáleniny, jako jsou např. kartáče se škrabkou na čištění trouby. Díky nim si snadno poradíme s nečistotou.

Na dokonalost servírovaných pokrmů má vliv také nádobí na kterém se servíruje, proto náš zákazník ocení kvalitní talíře na pizzu, např. z porcelánu, dřeva nebo kameniny, dále také lopatky a kráječe na pizzu.

Termotašky na přepravu pizzy různých velikostí a objemu, bývají v nabídce i s vyztuženým rámem a usnadňují přepravu vašich specialit. Pizza si udrží svou teplotu a chuť i přes vzdálenost, kterou musí překonat od pizzerie k zákazníkovi. Je potřeba také zdůraznit, že v našem obchodě Gastromania.cz jsou všechny dostupné produkty vyrobeny z nejkvalitnějších materiálů, schválených pro styk s potravinami. Díky tomu si mohou být naši zákazníci jisti tím, že veškeré nádobí a zařízení, které nabízíme bude skvěle sloužit po mnoho let ve všech restauracích, bistrech, hotelech i kavárnách.

Profesionální vybavení pizzerie

Pizza je skutečně zcela jedinečné, italské jídlo, které je jedním z nejoblíbenějších pokrmů po celém světě! Pravděpodobně neexistuje nikdo, kdo by tuto italskou specialitu v životě nezkusil. Impozantní je, že existuje tolik druhů pizzy, že si určitě každý najde přesně tu chuť, která potěší jeho chuťové buňky. Není divu, že v každém městě je hned několik pizzerií, které svým zákazníkům nabízejí aromatickou, lahodnou pizzu. Rozhodnout se otevřít pizzerii je jedna věc, stejně důležité ale je, aby taková kuchyně byla plně zařízená a vybavená pro přípravu této italské specialitky. Bez vhodného vybavení by bylo velmi obtížné pro kuchaře a pomocný personál připravit dobrou pizzu. Vybavení pizzerie zahrnuje zejména pece na pečení pizzy, kterým se budeme blíže věnovat v tomto článku. Za zmínku ale také stojí další vybavení, jako jsou například – mřížky na pizzu, plechy a formy, lopaty pro sázení a vybírání z pece, stroje pro pizzerie, profesionální přepravky a tašky pro rozvod pizzy, a další vybavení a zařízení pro pizzerie. S dobrým vybavením je každodenní práce v pizzerii efektivní a pohodlná. Vyplatí se investovat do prvotřídních produktů, které jsou vyrobeny z kvalitních materiálů a zaručeně poslouží mnoho let.

Pece na pizzu, a všechno, co o nich potřebujete vědět

Pec na pečení pizzy je skutečně srdcem každé dobré pizzerie. Je to právě rozpálená pec, která umožňuje připravit perfektně upečené těsto, které je aromatické, lahodné, křupavé a při tom šťavnaté a rozplývá se v ústech. Podle velikosti a typu své gastronomické provozovny můžete zvolit z mnoha dostupných typů pecí, přesně takovou, která bude nejvíce vyhovovat Vašim představám. Pro menší restaurace, které nabízejí pizzu jen jako součást rozmanitého jídelního menu, postačí jednokomorová a dvoukomorová pec. Pro větší restaurace je pak ideální volba tříkomorová pec. V případě opravdu velkých podniků, s vysokým počtem obsloužených zákazníků každý den, jsou vodné čtyřkomorové ale i pětikomorové pece. Na trhu jsou rovněž dostupné takzvané průběžné pece. Existují tři druhy těchto pecí – pásové, tunelové a horkovzdušné. Všechny zmíněné typy jsou dostupné jako elektrické i plynové, takže si každý může zvolit preferovaný typ podle potřeb a parametrů své restaurace a svých vlastních preferencí. Vždy, když se rozhodujete ke koupi pece na pizzu, byste se neměli unáhlit a pečlivě prostudovat recenze na producenta. Je důležité dát na dobrou radu skušených gastronomů a zákazníků, kteří podobný výrobek už zakoupili. Takové recenze můžete najt na různých internetových fórech a specializovaných stránkách s recenzemi. Je třeba také rozumně rozhodnout, co se týče rozměrů takového zařízení – délka, šířka a výška, aby bylo jisté, že vybraná pec se perfetně vejde do Vaší restaurace. Všechny parametry jsou důležité a jsou třeba podrobně prozkoumat – také výkon, příkon, maximální počet pizz, které lze péci zároveň atd.

Stroje pro pizzerii – typy gastronomických zařízení

Pece na pizzu nejsou zdaleka jediným potřebným zařízením pro každou dobrou pizzerii. Jsou tady další důmyslné zařízení a stroje, které se stanou neoddělitelnou součástí Vaší gastronomické provozovny. Za zmínku nepochybně stojí například spirální mixéry pro snadné hnětení těsta. Je to právě perfektně uhnětené těsto, které stojí za křupavou a šťavnatou pizzou – a proto lze tvrdit, že kvalitní a dobře připravené těsto je klíčem k úspěchu. Proto vybírejte pečlivě a rozhodně na něm nešetřete! Dalším takovým praktickým pomocníkem pro pizzerie je stroj pro dělení a vykulování těsta. Jsou ideální k provzdušnění těsta, které následně vykyne a stane se neobvykle nadýchané a jemné. Na trhu jsou také dostupné specializované elektrické vyvalovačky a lisy na těsto, které výrazně usnadní každodenní práci v pizzerii a jiných kuchyních. Stačí umístit kousek připraveného těsta a lis vyválí těsto na požadovanou tloušťku, přesně podle Vašich představ. Chtěli byste takto perfektně připravené těsto na pizzu? Pak zvažte investici do lisů na těsto, které Vám pomohou tento cíl dosáhnout. Díky těmto zařízením už nebude tak složité připravit perfektní spodek pizzy, který je tak zásadní pro tuto tradiční italskou pochoutku! Důmyslná zařízení pro přípravu a zpracování těsta ovšem nejsou jedinými pomocníky. Nesmíme zapomenout, že stejně důležité jako příprava těsta je jeho uchovávání. Za tímto účelem byly vyvinuty speciální boxy a přepravky na těsto. Tyto boxy perfektně splňují svůj účel – uchovávají a zároveň chladí těsto, díky čemuž si těsto udrží všechny důležité hodnoty.