Hrnec na vaření mušlí je nádoba, která zajistí výjimečnou chuť připravovaných mušlí, slávek a dalších mořských plodů. Jeho objem se pohybuje od 0,75 do 5 litrů, takže můžete snadno přizpůsobit správný hrnec množství vařených surovin. Každý takový hrnec je vybaven víkem, které lze použít i jako nádobu na skořápky, je to způsob, jakým může hrnec na mušle sloužit také jako servírovací mísa.

číst dál >

Specifické vlastnosti hrnců na mušle

Tyto speciální hrnce na vaření korýšů se vyznačují následujícími vlastnostmi:

  1. Speciální vyhotovení - každý hrnec tohoto typu má pokličku, takže pára z hrnce neuniká a to umožňuje rovnoměrné vaření mořských plodů v páře. Vhodně tvarované rukojeti (hrnce i poklice) umožňují velmi pohodlné přenášení zakrytého hrnce.
  2. Materiál - hrnce na mušle jsou obvykle vyrobeny z oceli potažené  černým smaltem. Existují však i hrnce na slávky a mušle z nerezové oceli. Oba materiály se vyznačují odolností, což znamená, že nádobí z nich vyrobené vydrží v kuchyni po mnoho let.
  3. Multifunkčnost - hrnce na mušle  s poklicí lze použít také jako servírovací nádoby na mořské plody. Poklice bude zároveň dokonale fungovat jako nádoba na mušle. Kromě toho se takové gastro hrnce vyznačují zajímavým vzhledem, takže dokonale zapadnou do interiéru restaurace.
  4. Různé objemy – speciální hrnce na vaření mušlí se dodávají v různých průměrech i objemech, což umožní přizpůsobit gastro hrnce  množství surovin, z kterých budeme vařit. V popisech jednotlivých produktů najdete informace o tom, pro kolik škeblí budou  vhodné.
  5. Možnost mytí v myčce - smaltovaná  i nerezová ocel při kontaktu s mycími prostředky nemění barvu ani nekorodují, takže toto nádobí můžete bez problémů mýt v myčce.

Jak vybrat hrnec na vaření mušlí?

Při výběru hrnce na slávky a mušle  je třeba zjistit, zda hrnec pojme požadované množství ingrediencí. Například v hrnci o objemu 4 litry uvaříte 2 kg mušlí, zatímco hrnec o objemu 2,3 litru bude vhodný pro přípravu 1,2 kg mořských plodů. Menší modely se uplatní především v provozovnách, kde budou pokrmy servírovány v těch samých hrních, ve kterých byly připravovány. V tomto případě se rovněž vyplatí zvolit gastro hrnce s povrchovou úpravou  černým smaltem, protože vypadají obzvlášť vkusně a dostatečně zvýrazňují obsah hrnce.

Je důležité mít na paměti, že většina hrnců na mušle je vhodná pouze pro plynové sporáky. Indukční, sklokeramické nebo elektrické sporáky lze používat pouze s hrnci vyrobenými výhradně z nerezové oceli,  opatřenými  vícevrstvým dnem. Pokud máte při výběru hrnce jakékoli pochybnosti, neváhejte nás kontaktovat,  my se s Vámi rádi podělíme o naše znalosti!