Jednopákové profi kávovary jsou ideálním řešením pro malé kavárny, cukrárny, hospody a hotelové bary s omezeným prostorem, které se zaměřují spíše na kvalitu vyrobené kávy, než na kvantitu. Je pravda, že jednopákový kávovar servíruje vždy jen jednu porci kávy, ale je tak dobrá, že uspokojí každého milovníka ,,malé černé“. Umožňuje také experimentovat s různými styly servírování a rozšířit nabídku kávy.

V naší nabídce najdete  jednopákové profesionální kávovary uznávaných značek jako jsou Nuova Simonelli, Victoria Arduino a Hendi (Wega). Budete moci najít ten správný stroj z hlediska tlaku, výkonu a funkcí, který podpoří vaši každodenní práci. V nabídce máme jak levnější  základní modely, tak dražší, ale mnohem pokročilejší. Naši specialisté vám rádi poradí a pomohou vybrat  to správné barové zařízení.

číst dál >

Jak vybrat dobrý jednopákový kávovar?

V naší nabídce máme pouze osvědčené profesionální pákové kávovary známých značek, především italských - Nuova Simonelli, Victoria Arduino, Hendi (Wega), BFC, Cime nebo Carimali. Každý z nich si zaslouží označení ,,dobrý kávovar“, ale jednotlivé modely se od sebe i výrazně liší. Abyste mohli svým zákazníkům poskytnout kávu v kvalitě, kterou očekávají a aby váš bar fungoval bez problémů, musíte věnovat pozornost řadě otázek. Důležitý je zejména tlak, výkon, obsluha, funkce a rozměry kávovaru. Záleží také na designu a ceně.

Jednopákové kávovary - dokonalé espresso vyžaduje správný tlak!

Dobrá káva si zachovává všechny vlastnosti mletých zrn a tato kvalita je dána přesně nastavenými parametry. Pouze správný tlak zvýrazní sílu a hloubku chuti - a vytvoří aromatické espresso, které je základem připravované kávy.

Minimální hodnota pro uvaření dobrého nápoje je 9 barů. V kavárenském prostředí je však tato hodnota příliš nízká, proto doporučujeme vysokotlakové pákové kávovary: 15-19 barů. Každý druh kávy také vyžaduje trochu jiný tlak. Arabica je citlivější než robusta a totéž platí pro světle pražená zrna - příliš vysoký tlak může vyvolat nežádoucí (příliš) hořkou nebo kyselou chuť. Je proto užitečné mít možnost tento parametr nastavit.

Výkon, obsluha a funkce jednopákového kávovaru

Obsluha pákového kávovaru vyžaduje více dovedností a zkušeností než obsluha automatického kávovaru. Proto při kompletaci barového vybavení myslete na školení  pro váš personál. Obsluha profesionálního kávovaru není snadná, zejména u pokročilejších modelů. A učení metodou pokusů a omylů s sebou nese riziko poškození stroje a promarnění spousty cenných kávových zrn.

Profi kávovary lze také rozdělit na ruční a automatické. Ty první fungují dobře, pokud je obsluhují profesionální baristé, kteří vědí, jak kontrolovat tlak a dobu vaření, aby dosáhli požadovaných výsledků. Pro méně zkušený personál a pro urychlení práce v baru doporučujeme automatické stroje - a nejlépe modely, které mají zabudovaný mlýnek a přímé připojení vody (minimální údržba).

Při nákupu pákového kávovaru se vyplatí klást pozornost na vlastnosti a funkce, jako jsou:

  • volumetrické dávkování (nastavení dávkování, teploty a tlaku vody);
  • systém SIS (přípravuje: změkčuje mletou kávu těsně před spařením);
  • technologie Pulse Jet (řízení teploty),
  • dvě trysky se systémem push-pull pro napěnění (pro mléčné kávy)
  • rotační čerpadla (tišší než vibrační čerpadla, zajišťují konstantní tlak vody);
  • servisní modul, který informuje o závadách,
  • dotykový displej,
  • led osvětlení,
  • automatický čistící systém.

Věnujte také pozornost kapacitě kávovaru: kolik šálků kávy připravíte za hodinu a za celý den - a zda to odpovídá vaší skutečné nebo odhadované potřebě. Kávovar určený pro intenzivní používání je však zpravidla větší a dražší.

Kávovar jednopákový - cena a design

Základní jednopákové profi kávovary stojí od deseti do několika tisíc korun. Pokročilejší a lépe vybavené modely stojí až kolem 150 tisíc. Dražší kávovary se vyznačují také zajímavějším designem, rovněž v oblíbeném retro stylu. Na design se vyplatí dbát i proto, že barmanské zařízení umístěné v centrální části baru může být jeho ozdobou a určovat charakter celého prostoru. Nicméně vzhled i cena by měly být až na druhém místě. Jednopákové profesionální kávovary je třeba vybírat zejména s ohledem na jejich tlak a výkon, aby se díky kvalitě kávy a efektivitě obsluhy nákup rychle vyplatil a byl ziskový.