Stojí za to mít v příslušenství keramické nádobí

I když keramické nádobí má tendenci mít rustikální design a je spojeno spíše s minulostí, i přesto existuje dostatek důvodů, proč je používat v i v dnešní době, a to jak v domácích, tak i profesionálních kuchyních. Kromě toho, že jsou velmi stylové, mají také mnoho výhod, které se promítají nejen do funkčnosti a pohodlí každodenního používání. Co přesně je keramika a proč stojí za to mít sadu nádobí z tohoto tradičního materiálu?

Stručná historie keramického nádobí

Keramika byla již hojně vyžívána ve starověku. Na území Česka se první keramické výrobky objevily na konci středověku. V moderní době, kolem poloviny šestnáctého století, se díky bohatým ložiskům přírodních jílů, které byly nalezených začaly vyrábět v keramických dílnách. Keramika je stále spojována s výrobky nejvyšší kvality a dnes se vyrábí dvěma různými způsoby: odléváním, nebo tvarováním z plastické hmoty pomocí ručního, nebo mechanického tažení. Místně se nejčastěji nazývá buclák, což je spojeno s německým názvem města - Bunzlau. Organizovaný obchod s keramickými výrobky se datuje od poloviny osmnáctého století. Konal se především v prosperujících městských centrech a předmětem prodeje byly výrobky jak z místních, tak i vzdálených dílen.

Keramika a výrobní fáze

Keramické nádobí patří do skupiny keramických výrobků. Keramika se vyrábí z kombinace hlíny s přídavkem šamotu, nebo křemenného písku. Všechny složky jsou důkladně míseny ve speciálním zařízení. Rukojeti nebo jiné přídavné prvky jsou nalepeny na surové výrobky, které jsou pak dále tvarovány a očištěny od zbytečných fragmentů z výrobků . V další fázi se nádobí suší a pokryje kuchyňskou solí, nebo jinými minerály v prášku, díky čemuž se při vypalování při teplotě 1200-1300 ° C vytvoří na povrchu hladká, skleněná glazura s charakteristickou barvou. Hotové výrobky se vyznačují nejen specifickým leskem, ale také nulovou vstřebatelností a vysokou odolností vůči vysokým teplotám, mechanickému poškození a kyselinám, díky čemuž mohou sloužit v kuchyni po mnoho let.

Nejdůležitější výhody keramického nádobí

Kromě trvanlivosti a odolnosti má keramické nádobí několik dalších cenných funkčních a estetických výhod. Jsou velmi praktické a všestranné. Silné stěny pomáhají udržovat teplo, takže pokrmy a nápoje servírované v keramickém nádobí se pomalu ochlazují. Dále pak hladký a kluzký povrch snižuje riziko připálení surovin a usnadňuje tak také jeho čištění. Přírodní materiály a technologie výroby keramického nádobí ho činí bezpečnými při každodenním používání. Neobsahují škodlivé přísady a jsou vhodné i pro alergiky. Nevstřebávají barvy použitých surovin a neabsorbují žádné pachy, takže jsou vhodné nejen pro přípravu a servírování různých pokrmů v pevné, nebo tekuté konzistencí, ale jsou také vhodné pro dlouhodobé skladování potravin.

Využití keramických nádob

Již dlouho je známo, že keramické nádobí je vhodné také k nakládání zeleniny, jako je například zelí, nebo okurky. Okurky, nebo zelí naložení v keramice se vyznačují lahodnou chutí a mohou být skladovány po dlouhou dobu bez rizika zkažení. Na druhé straně, hluboké pánve a pekáče s víkem z glazurované keramiky jsou ideální k servírování těstovin, masa, nebo zeleninových pokrmů a dušených pokrmů přímo z trouby, a proto jsou důležitým příslušenstvím v gastronomickém zařízení, kteří nabízejí připravované pokrmy zákazníkům ve své nabídce.

Velmi stylové a zároveň univerzální pokrmy jsou mezze mísy. Jsou vyrobeny jako hluboké pánve z glazurované keramiky a používají se k servírování různých pokrmů přímo na stůl. Jsou to hlavně pokrmy, které se buď jen zapékají, nebo přímo v nich přímo pečou. V zařízeních, kde se servírují pokrmy z řecké, nebo francouzské kuchyně, se nejčastěji používají k podávání pokrmů z fazolí, nebo k servírování cibulové polévky, takže by neměly chybět v žádné restauraci specializující se na kuchyni z obou regionů Evropy. Sada keramických misek Mezze bude také užitečná v každé domácí kuchyni.

Keramické nádobí najde své uplatnění v kuchyních a interiérech specializujících se na rustikální, nebo venkovský styl. Díky svým vlastnostem, jedinečnému designu a přijatelné ceně, zejména ve srovnání s výrobky z porcelánu, jsou velmi oblíbené mezi uživateli, kteří chtějí doplnit kuchyňské vybavení trvanlivým, a přesto funkčním nádobím, které se vyznačuje vysokými estetickými hodnotami. Proto jsou vybírány jak pro zařízení specializující se na tradiční pokrmy, tak pro vynikající restaurace a v neposlední řadě i domácí kuchyně. Bez ohledu na povahu interiéru přináší keramické nádobí trochu tepla, přirozenosti a rozmanité tvary a barvy usnadňují sladění s ostatními použitými prvky vybavení. Dobře fungují jako komplexní nádobí, ale i stylové doplňky - takže mohou plnit nejen praktickou funkci, ale i dekorativní.

Jak se starat o keramické nádobí

Odolnost proti jakémukoli mechanickému poškození - potlučení, mikrotrhliny a škrábance znamenají, že keramické nádobí nevyžaduje zvláštní péči, ale měli byste vědět, jak se o ně starat, aby sloužily pokud možno co nejdéle. Nádobí z keramiky lze mýt v myčce na nádobí, ale mnoho uživatelů poukazuje na to, že časté mechanické mytí může z dlouhodobého hlediska negativně ovlivnit vlastnosti keramiky a tím snížit funkční a estetickou hodnotu nádobí.

Přidej komentář

Údaje označené (*) jsou povinné Vaše údaje budeme zpracovávat v souladu s našimi Zásady ochrany osobních údajů.