Věda v gastronomii aneb o čem je molekulární gastronomie

Molekulární gastronomie, známá také jako kreativní nebo moderní kuchyně, je pro mnoho lidí stále poněkud záhadným pojmem, přestože ji stále častěji používají šéfkuchaři po celém světě. Co se za tímto pojmem skrývá a komu vděčíme za vznik jednoho z nejzajímavějších a nejrychleji rostoucích kulinářských trendů? Pojďme se seznámit se zákoutími molekulární gastronomie a s klíčovými technikami, pomocí nichž vznikají chuťová, aromatická a vizuální umělecká díla.

Definice a původ molekulární gastronomie

Jednoduše řečeno molekulární gastronomie je typem kuchyně, která využívá vědy. Jedná se o moderní trend, v němž se fyzika a chemie spojují s gastronomií. Výsledkem jsou lehce stravitelné pokrmy s čistou chutí, bez umělých přísad. Neobsahují žádná syntetická barviva, konzervační látky ani zvýrazňovače chuti a k jejich přípravě se používají pouze suroviny přírodního původu. Mistr molekulární kuchyně se podobá spíše vědci než šéfkuchaři - s jednotlivými ingrediencemi zachází jako se souborem molekul. Díky svým znalostem a používání vhodných technologii a vybavení dosahuje velkolepých výsledků, přičemž porušuje pravidla tradičního vaření.

Předchůdcem vědeckého přístupu k vaření byl fyzik a vynálezce Benjamin Thompson, který žil na přelomu 18. a 19. století. Termín "molekulární gastronomie" se však objevil až v následujícím století, na konci 80. let 20. století, a to díky spolupráci dvou vědců - maďarského fyzika Nicholase Kurtiho a francouzského chemika Herve Thisa - kteří přinesli své vědecké zkušenosti do světa gastronomie. Studiem různých ingrediencí z hlediska jejich chemických vlastností poskytli kulinářskému umění nové možnosti, jak okouzlit chutí i estetikou pokrmů.

Techniky používané v kreativní kuchyni

Bez některých technik používaných v molekulární gastronomii by příprava většiny pokrmů nebyla možná. Každá z nich se používá k dosažení konrétního efektu. Mezi nejčastěji používané metody patří:

  • Sferifikace, při níž se vytvářejí malé gelovité kuličky s obsahem taveniny jisté příchuti. Látkami, které pomáhají dosáhnout tohoto účinku, jsou laktát vápenatý nebo glukonát vápenatý a alginát sodný (chemická sloučenina získaná z mořských řas).
  • Emulgace, proces spojení dvou nemísitelných látek za pomocí emulgátoru (z nichž alespoň jedna je v kapalném stavu), které vytvoří stabilní emulzi.
  • Gelování, které spočívá v přeměně roztoku na gel požadované struktury. Používá se želatina, agar, pektin, karagenan a guma gellan.
  • Vaření sous-vide, což je vakuová metoda, při níž jsou potraviny nebo jejich složky uzavřeny v plastovém sáčku, který je umístěn ve vodní nebo parní lázni při přesné, nižší teplotě a po delší dobu než při tradičním vaření. Vakuové vaření zaručuje, že si všechny ingredience zachovají svou přirozenou chuť, vůni a výživovou hodnotu.
  • Pěnění, které je založeno na vkládání vzduchových bublinek do kapalné nebo pevné látky za účelem získání pěny libovolné chuti a stabilizace její struktury.
  • Uzení studeným kouřem přírodního původu, které se používá pro potraviny, jež nelze podrobit tomuto procesu tradičními metodami.
  • Lyofilizace, proces sublimačního sušení, který se provádí zmrazením a následnou extrakcí vody.
  • Využití vlastností kapalného dusíku nebo suchého ledu k vytvoření efektu pokrmu zvenku zmrzlého a uvnitř teplého (kapalný dusík) nebo k rychlému ochlazení pokrmu či vytvoření umělé mlhy (suchý led).

Základní vybavení

Využití molekulární gastronomie a použití některých technik není možné bez správného vybavení. K vybavení pro modern kuchyni patří udírny, aromatizátory, cirkulátory sous-vide bemar, dehydrátory (sušičky) a rozprašovače pro sferifikaci. Udírny a aromatizátory dodávají potravinám kouřové aroma pomocí chladného kouře. Specifické aroma dodávají podpalové třísky přírodního původu. Ingredience, které nelze vyudit tradičními metodami (např. máslo, polévky, omáčky a čokoláda), získávají exotické aroma.

K experimentování s molekulární gastronomií jsou zapotřebí určité pomůcky, nádobí a příslušenství. Patří mezi ně izolační koule a cirkulátory pro vaření sous-vide, solný kámen s ohřívací soupravou, talíře a servírovací misky neobvyklých tvarů, nádoby a formy na chlazení produktů v tekutém dusíku, sferifizační dávkovače, soupravy na výrobu gelových špaget, kondenzátory na suchý led, soupravy na vytváření dekorací ve tvaru spirály a takzvané "antigrily", tedy ledové grily, které využívají tekutý dusík k okamžitému zmrazení vybraných částí pokrmu. Sortiment zahrnuje sady pro výrobu špaget, sady pro výrobu gelových špaget, sady pro kondenzaci suchého ledu, sady pro zdobení ve tvaru spirály a antigrily, které využívají tekutý dusík k okamžitému zmrazení vybraných částí pokrmu.

Znalost molekulární gastronomie, zkušenosti, trpělivost, vášeň a vybavení umožňují připravit pokrmy, které ohromí svou chutí, vůní, strukturou, barvou a formou. Zmrzlina z pečeného sýra, výbušné koblihy, ryby s čokoládovou příchutí, mražené čokoládové víno nebo malinové ravioli jsou jen vybrané položky z toho, co nabízí kreativní kuchyně.

Přidej komentář

Údaje označené (*) jsou povinné Vaše údaje budeme zpracovávat v souladu s našimi Zásady ochrany osobních údajů.