Vybavení pro food trucky, tzn. Investice do jídelny na kolech

Food trucky, tj. mobilní jídelny, se v ulicích českých měst objevily teprve před několika lety, ale předchůdci food tracků u nás byli již na konci 80. let. Jednalo se nejčastěji o karavany, které nabízely hot dogy s hořčicí nebo kečupem, vařené klobásky s pečivem apod. Od té doby se toho hodně změnilo a dnešní food trucky jsou takové mini restaurace na kolečkách - bohatě vybavené a nabízející oblíbené pokrmy z různých kulinářských tradic, i když nejčastěji se jedná o hamburgery nebo kebab. Čím vybavit food truck, aby byl plně funkční a konkurenceschopný?

Nezbytné příslušenství a zařízení

Než začneme kompletovat vybavení food trucků, musíme definovat obchodní profil a vytvořit zajímavé menu. Typ vybavení závisí hlavně na tom, co budeme nabízet. Můžeme si vybrat nejoblíbenější foodtruckové jídlo nebo zúžit menu na jeden druh jídla. Pokud se rozhodneme např. pro kebab, měli bychom investovat především do potřebného grilu na gyros a kebab:

●  elektrické grily na gyros nebo plynové grily na gyros,

● speciální příslušenství pro grily na gyros

Pokud vsadíme na burgery, musíme zajistit dobrý kontaktní gril. Můžeme zvolit litinový kontaktní gril, nebo kontaktní sklokeramický gril. V sadě pro přípravu burgerů by měl být pohodlný plnič klobás a jitrnic, díky kterému bude mít např. karbanátek perfektní tloušťku a tvar. A protože máme burgery, nesmí chybět ani křupavé hranolky - jedno z nejpopulárnějších rychle připravených pokrmů. Bez ohledu na to, zda si vybereme hranolky vyrobené námi samými nebo mražené polotovary, musíme investovat do výkonné gastro fritézy. Dle vašich potřeb to může být zařízení s jedním nebo dvěma koši.

Dalším oblíbeným jídlem je pizza, která se stále častěji vyskytuje také ve verzi „food truck“. V takovém případě bude nezbytná pec na pizzu. Podle toho, kolik místa máme, si můžeme vybrat jedno-, dvou- nebo dokonce pětipatrovou pec. Pro efektivní výrobu italské placky budete určitě potřebovat spirálové hnětače těsta pro pizzerie, lis na pizza těsto na pizzu a speciální přepravky na pizza těsto, na připravené porce těsta. Užitečné mohou být také plechy a síta na pizzu.

Dalším nápadem pro food trucky jsou palačinky, které mohou být spolu s vaflemi podávány na různé způsoby, a to jak ve sladké, tak ve slané verzi. Pro jejich výrobu nám pomůže výkonný palačinkovač  plynový, nebo elektrický nebo jednoduchý či dvojitý vaflovač.

Další užitečná zařízení

Bez ohledu na obchodní zaměření food trucku, se oplatí mít i další užitečné vybavení, jako je mikrovlnná trouba, malá lednička nebo chladnička, kávovar (v případě food trucku bude nejlepší profesionální kávovar, nebo překapávač na kávu. Musíme také pamatovat na správný nábytek - nejlépe na nerezový nábytek, zejména na umyvadla, pracovní desky, police a skříňky. Je dobré se také vybavit jednorázovými příbory, talíři a hrnky a mít také zajímavou nabídku chlazených nápojů.

Investice do více, či méně potřebných zařízení a příslušenství zvyšuje flexibilitu a v případě chuti ke změně umožňuje rychlé rozšíření nebo úplnou změnu nabídky food trucků. Můžeme tedy rychle změnit nejen místo, kde zaparkujeme naše mobilní podnikání, ale také obchodní zaměření. Na novém místě a s novým menu.

Kromě funkčního vybavení food tracku stojí za to postarat se o zajímavý vzhled a dobré a silné jméno naší mobilní restaurace a v menu nabídnout i něco výjimečného; něco, co nás odliší od konkurence, zaujme zákazníka a způsobí, že nebudeme muset přeparkovávat naši jídelnu po delší dobu - zákazníci budou jezdit k nám, i když bydlí na druhém konci města. A pokud se podnikání na kolečkách bude dobře dařit a ukáže se tou správnou volbou, můžete přemýšlet o dalším food trucku a nové destinaci.

Přidej komentář

Údaje označené (*) jsou povinné Vaše údaje budeme zpracovávat v souladu s našimi Zásady ochrany osobních údajů.