Hrnce z nerezové oceli - proč je tedy dobré je mít ve své kuchyni

Hrnce jsou základem vybavení každé kuchyně - profesionální i domácí. Při sestavování nové sady nádobí je dobré se zamyslet nad výběrem hrnců z nerezové oceli. Proč? Důvodů je dost. Na co si tedy dát pozor a jaké jsou hlavní výhody ocelových hrnců? Na to se pokusíme odpovědět v dnešním článku.

Vlastnosti nerezové oceli

Nerezová ocel je jedním z nejlepších materiálů pro výrobu trvanlivého a estetického kuchyňského nádobí. Vyznačuje se velmi dobrou odolností proti jakémukoli mechanickému poškození, působení koroze a vysoké teploty. Existují čtyři základní typy nerezové oceli: Austenitická, feritová, martenzitická a feritová. Nejoblíbenější je austenitická ocel, označená symbolem 18 / 10 (18% chromu, 10% niklu). Nejkvalitnější hrnce se vyrábějí právě z takové oceli. Je však dobré si uvědomit, že ocel 18 / 10 není vhodná k indukci, proto jsou ocelové kuchyňské nádobí vybaveny speciálním feromagnetickým dnem, které se skládá nejčastěji ze tří vrstev. Spodní vrstva je obvykle vyrobena z magnetické oceli se symbolem 18 / 0.

Vysoká odolnost proti korozi oceli je způsobena obsahem chromu (minimálně 11%), který při reakci s kyslíkem vytváří neviditelnou ochrannou vrstvu, která může být v případě poškození samozřejmostí obnovena. Díky tomu je odolnost oceli proti korozi prakticky neměnná. Přídavek molybdenu zvyšuje odolnost proti korozi ještě více a obsah niklu usnadňuje její zpracování. Nerezová ocel nevstupuje do reakcí s kyselinami a nevstřebává pachy. Hrnce vyrobené z nerezové oceli mají dokonale hladký povrch bez pórů, takže je snadno udržíte v dokonalé čistotě. A i když se zahřívají pomaleji, velmi dobře vedou teplo, které se rovnoměrně rozvádí.

Druhy nerezových hrnců

Hrnce lze rozdělit do dvou kategorií - pro účel a velikost. Takovéto rozdělení usnadňuje výběr hrnců pro konkrétní potřeby a proto výrobky, či jídla připravované v optimálních podmínkách, získají požadovanou chuti. Nejoblíbenější hrnce speciální jako je například hrnec k přípravě mléka. Některé druhy jsou vybaveny speciálním vodním pláštěm. Slouží nejen k ohřevu mléka, ale i nejrůznějších omáček, nebo k rozpuštění čokolády potřebné k finálnímu dekorování koláčů, či dezertů. Další typ specializovaných hrnců je hrnce k přípravě mušlí, mlžů, mořských plodů a rybích polévek. Obvykle jsou vyrobeny z nejkvalitnější oceli 18 / 10 , nebo mají povrch potažen smaltem. Mají pohodlné, ergonomické úchyty a jsou vybaveny dokonale laděnou pokličkou. Zajímavým typem ocelových hrnců jsou hrnce k přípravě chřestu. Jsou vybaveny speciální vkladem pro vaření v páře, díky čemuž se využívají i k vaření těstovin, zeleniny a ryb. Další oblíbené hrnce pro speciální účely jsou hrnce na omáčky, hrnce k přípravě ryb které jsou delší, s perforovaným vkladem, nebo roštem, hrnce k přípravě kuskusu, hrnce k dušení surovin vždy vyrobené z leštěné, nebo saténové oceli, dále pak hrnce s kohoutkem, které se nejčastěji používají k vaření velkého množství zeleniny. Mají pohodlný kohoutek, který usnadňuje rychlé a přesné odsávání uvařených výrobků. Mezi hrnce se řadí i tlakové hrnce, tedy velké hrnce vybavené utěsněnou poklicí se speciální pojistkou, díky níž se zvyšující se teplotou dochází uvnitř zařízení ke zvýšení tlaku, což se promítá do výrazně kratší doby vaření - oproti běžným hrncům až o 70 %. Dalším typem hrnců jsou také rendlíky gastronomické s různými velikostmi a objemem. Čím se liší hrnce od rendlíku? Rozdíl je vlastně malý a svádí se k jejich konstrukci - hrnec je vybaven dvěma úchyty, naopak rendlík má jen jednu rukojeť.

S ohledem na velikosti, lze rozdělit hrnce na: hrnce velké (do 55 cm), hrnce střední (do 45 cm) a také hrnce malé (do 35 cm).

Největší výhody hrnců vyrobených z nerezové oceli

Hrnce vyrobené z nerezové oceli mají mnoho výhod. Mezi největší a nejvyhledávanější patří:

  • vysoká odolnost vůči mechanickému poškození a korozi,
  • odolnost vůči vysokým a nízkým teplotám, velmi dobré vedení tepla,
  • nevstřebávání aroma,
  • odolnost vůči čistícím saponátům,
  • jednoduchá údržba (možnost mytí v myčce),
  • odolnost vůči intenzivnímu používání,
  • universální použití,
  • možnost použití na různých typech sporáků,
  • vysoká odolnost - dlouhodobé použití,
  • možnost použití železných pomůcek sloužící k mytí,
  • nevyžaduje speciální údržbu,
  • poměr cena a kvalita,
  • moderní vzhled.

Je však dobré si uvědomit, že hrnce z nerezové oceli mohou být vzhledem k obsahu niklu pro osoby, které jsou na tento prvek alergické, nevhodné. U některých alergiků mohou nežádoucí reakce způsobit i velmi malá množství niklu, která mohou být ve stravě. Naštěstí se alergie na nikl uvolněný při vaření z kuchyňského nádobí projevuje poměrně zřídka. Nejčastěji se týká šperků, předmětů každodenní potřeby, detergentů a kosmetiky.

Čištění hrnců z nerezové oceli

Pokud nepozorností dojde k připálení jídla v hrnci z nerezové oceli, k čištění můžete použít pestré prostředky, které najdete nejčastěji v každé kuchyni. Jsou to soda, ocet, kyselina citronová, nebo kypřící prášek do pečiva. Velmi dobře se obvykle osvědčuje vodní roztok s kuchyňskou solí, nebo s octem. K účinnému čištění lze použít i odplyněnou kolu, kterou je třeba vařit ve znečištěném hrnci několik desítek minut. Nejlepší je však použít speciální přípravky určené k čištění nerezové oceli a používat měkký kartáček, nebo houbičku.

Přidej komentář

Údaje označené (*) jsou povinné Vaše údaje budeme zpracovávat v souladu s našimi Zásady ochrany osobních údajů.